Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
20 Aug 2017
INDI development team is happy to announce the release of INDI Library v1.5.0. This new exciting release builds on the maturity of INDI Library and comes with many new supported devices and fixes for existing drivers.
Read More...

TOPIC: Short exposures for ZWO cameras

Short exposures for ZWO cameras 1 week 3 days ago #20865

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Here is an image from just before dawn this morning edited in PixInsight. Cropped and gamma changed slightly with curves. Exposure 30s, gain 240, gamma was 1 but this was too low. Camera temperature nearly down to freezing. Saved in JPG format - for some reason it wouldn't save in PNG. Wasn't space as there was 87GB free space on the drive.

Writing file:
/home/gina/Pictures/ASC/Light_20599d.png
** Warning: Insufficient data storage capabilities: PNG

Attachments:
The following user(s) said Thank You: knro

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 1 week 2 days ago #20879

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Raspbian has the big advantage that you can make the software on the microSD card work headless from the off. So far I haven't seen any suggestion of making the system headless in Ubuntu Mate without having human interfaces on the RPi to set things up first. I know this only has to be done once and then you have a template image to write to other cards which can then be edited for variations. I have done this with Raspbian to clone cards for my various imaging systems. But if the only way I can get short exposures is with Ubuntu Mate I'll have to use it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 4 days 3 hours ago #21044

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
UPDATE :- I now have Ubuntu Mate working

I've been reading up on developing INDI drivers and I think I'm about ready to write my own or modify existing drivers to suit my purposes. I have also been working on the hardware for my All Sky Camera and sorting out what I want to control. As a result I have just connected my RPi (with Ubuntu Mate installed) to monitor, keyboard, trackball, router (cable) and power, and it's working now! It did flash up the load kernel modules error but carried on regardless. I was able to log in as ubuntu and using my set PW. I wonder why it didn't work before - a mystery! Now to look at installing the INDI library and drivers etc. I'll report how it goes.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 4 days 32 minutes ago #21055

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Well... Installed Ubuntu Mate onto another card, edited config.txt as suggested in AstroPi3, put card in RPi and powered up. It started, rebooted then showed the setup window. I entered my Wi-Fi SSID and PW and clicked Connect at which point the screen went blank and said "No Signal" green and red lights on the RPi stayed on. I left it over half an hour and decided it had crashed. Tried all the usual things including powering down and up again but it just resumed with both lights on. I'm now re-flashing the card in Etcher and will try again without setting up Wi-Fi. I shall want Wi-Fi but I assume this can be set up later.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 4 days 15 minutes ago #21056

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
The setup window gave different results this time. Started with language, keyboard, and location, the computer name and password all in the GUI. Then showed a progress bar - "Installing System" then the screen went blank again. Both lights on - maybe it is installing the system - I'll leave it a while. Like overnight!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 21 hours ago #21058

The first time you turn it on it should reboot right away to resize the partition. Then yes, the setup for the language, keyboard, location, etc should definitely happen. Then yes it should install the stuff and then restart automatically. But no, it should not have gone black before the setup screens came up. Is your SD card good? Is the power to the pi good? Hopefully when you start it up again it will be fine!
The following user(s) said Thank You: Gina

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 12 hours ago #21075

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Yes, it rebooted straight away to resize the partition. Thanks for suggesting power issues - that was it - it's working now. I was running off a 5v plug type PSU. I'm now running it from 5.1v from bench PSU. I was able to set up Wi-Fi too and it was working for a while but now isn't. Should be plenty of signal as it's only 4m away from the router. I'll connect by cable for now and sort out the Wi-Fi later.

Rebooted and Wi-Fi is working fine now. Just running sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo reboot then I'll add your script and edit it etc.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 11 hours ago #21078

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Firefox crashes when started :( So I can't use that to read the web and copy/paste commands into the Terminal. And I don't have SSH working yet so I'll have to write down the commands and type them in. No great problem really.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 10 hours ago #21080

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
I appear to have the new setup working. The script (after editing) ran fine and I have SSH available from my Linux Mint desktop over the wlan. I think the problem with Firefox was that I updated/upgraded when I shouldn't have done. The relevant upgrades are covered in the script and the usual "upgrade everything" is not wanted. So I'm starting again, flashing another card with Ubuntu Mate and following the AstroRPi3 instructions. I want everything correct so I'm following instructions to the letter :)

Later... Yes, Firefox working fine now and now running (edited) script for which I thank you - very useful. :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 8 hours ago #21083

5 v vs 5.1 v? I didnt think it would be that close, unless it wasnt really giving 5 volts.

Yes the very first command in my script holds Firefox from updating because they made some sort of mistake and Firefox breaks when it gets updated.

I'm glad its working much better for you now!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 8 hours ago #21084

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Using Ubuntu Mate as OS rather than Raspbian has cured the short exposure problem for the ZWO ASI185MC camera. I can now set the exposure down to 3.2e-5 ie. 0.000032s. Thank you everyone for all your help :)
The following user(s) said Thank You: knro, rlancaste

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Short exposures for ZWO cameras 3 days 6 hours ago #21088

  • Gina
  • Gina's Avatar Topic Author
  • Away
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 51
  • Karma: 1
  • Thank you received: 6
Been trying to add the Astroberry drivers that I use for controlling GPIO pins. This worked before with Raspbian but now with Ubuntu Mate I'm getting an error.
gina@asc:~/indi-astroberry$ cmake -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr ../astroberry-svn
CMake Error at /usr/share/cmake-3.5/Modules/FindPackageHandleStandardArgs.cmake:148 (message):
  Could NOT find INDI (missing: INDI_LIBRARIES) (found version "1.6.0")
I've searched through the files in the package thinking it may be looking for the wrong version of libindi but I can't find such a reference.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Gina.
Time to create page: 0.682 seconds

Login

3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!


Gallery

Replica

Why INDI

Replica