Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
27 Feb 2017
INDI development team is happy to announce the release of INDI Library v1.4.0. This new exciting release builds on the maturity of INDI Library and comes with many new supported devices and fixes for existing drivers. Several improvements and enhancements are included in this release including native support for Cygwin and MacOS platforms in addition to Linux, BSD, and Windows (Client only).
Read More...
  • Page:
  • 1

TOPIC: Issue with Polar Alignment

Issue with Polar Alignment 2 months 1 day ago #17310

  • rmor51
  • rmor51's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Posts: 24
  • Thank you received: 0
Hello,

While I done polar aligning perfectely, after an update it no longer wants to do it. There is a message about WCS.

2017-06-15T14: 25: 55 Warning: Failed to load WCS data in file: No world coordinate systems found.
2017-06-15T14: 25: 55 WCS data processing is complete.
2017-06-15T14: 25: 54 Please wait while WCS data is processed ...
(89 ° 20 '00 ") Telescope Coordinates: RA (02h 53m 03s) DEC (89 ° 20' 00")
2017-06-15T14: 25: 54 The calibration program was completed in 3 seconds.
2017-06-15T14: 25: 51 Starts the Resolution Program:
2017-06-15T14: 25: 51 Image captured.

I did not have this problem before. What is going on ?

The capture & resolution function works perfectly.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Issue with Polar Alignment 2 months 4 hours ago #17315

I just ran into this issue. What you have to do is to capture & solve an image (not iduring the polar align routine) then you will get a message about wcs being correct now. Then you can complete a polar align without that error message

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Issue with Polar Alignment 2 months 4 hours ago #17316

  • rmor51
  • rmor51's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Posts: 24
  • Thank you received: 0
I applied your solution without result:
2017-06-17T07: 38: 58 Warning: Failed to load WCS data in file: No world coordinate systems found.
2017-06-17T07: 38: 58 WCS data processing is complete.
2017-06-17T07: 38: 56 Please wait while WCS data is processed ...
Telescope Coordinates: RA (02h 53m 05s) DEC (89 ° 20 '00 ") Tel.
2017-06-17T07: 38: 56 The calibration program was completed in 2 seconds.
2017-06-17T07: 38: 54 Starts the Resolution Program:
2017-06-17T07: 38: 54 Image captured.
2017-06-17T07: 38: 44 Capturing an image ...
2017-06-17T07: 38: 43 Clearing mount Alignment Model ...
Telescope Coordinates: RA (02h 53m 05s) DEC (89 ° 20 '00 ") Tel.
2017-06-17T07: 38: 33 The calibration program was completed in 3 seconds.
2017-06-17T07: 38: 31 Starts the Resolution Program:
2017-06-17T07: 38: 31 Image captured.
2017-06-17T07: 38: 21 Capturing an image ...
2017-06-17T07: 37: 43 Detected Astrometry.net version 0.67
2017-06-17T07: 37: 43 Inactive.

I check in Kstars FITS setup the parameter WCS.
On the CCD I activate the WCS, filling Rotation with the value from the capture & resolution.
So the polar aligmnent runs.

I am sure before the update I have not use this settings.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by rmor51.

Issue with Polar Alignment 1 month 3 weeks ago #17346

One of the last updates removed the automatic WCS processing because of some issue on slower machines. I think there is some issues still with the new WCS processing as I am getting a seg fault if the AutoWCS is turned on.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Issue with Polar Alignment 1 month 3 weeks ago #17372

So that error is not really important per se, but I just fixed it anyway. If you already run an alignment before you start Polar Alignment Assistant tool then WCS data is already valid, but if you use it straight away after you begin Ekos then there is no valid WCS data. At any rate, I now made it simply take another capture if there is no valid WCS data. Should be in the next KStars release.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?

Issue with Polar Alignment 1 month 2 weeks ago #17524

Sorry, hadn't noticed there was already a Polar alignment topic.
I just discovered Kstar 2.7.8 and Ekos and must say that I have been very impressed with it. However I seem to run into problems trying to use PA procedure. First it won't clear the alignment model of my Celestron AVX mount. It gives me the error : Failed to clear Alignment Model.
When I start the PA anyway it first wants to "Clear the alignment model" which takes forever and eventually I give up. When I start the capture and solve process it doesn't seem to be able to find a solution. It keeps failing. "Solver failed after ... seconds). I have a guidescope (200mm focal length and 50mm aperture which should suffice) and an ASI 120MC. Sky was unobstructed at that time. The captured image looked fine to me but I might have a wrong idea about what is a solvable picture. All Astrometry databases and web connections are installed.
I run Mac OSX El Capitan on a MacBook Pro.
I don't have a log file yet and no clear skies forecasted in the near future. Sorry about that.
Any help is appreciated,
Kind regards,

Robert Temmerman

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Issue with Polar Alignment 1 month 2 weeks ago #17525

Hi Robert,
This issue regarding clearing polar alignment is already fixed, please wait until the next DMG is built in a few days. For failing solver, we need logs files. I take it you were using online solver? what were the options when it was uploaded? You need to turn verbose on in astrometry.net options.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?

Issue with Polar Alignment 1 month 2 weeks ago #17539

Hello,
Ok, I will wait for the update. As soon as I have clear skies again i will send you a logfile. Verbose on; check.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Issue with Polar Alignment 2 weeks 1 day ago #18261

  • adonf
  • adonf's Avatar
  • Away
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
  • Posts: 20
  • Thank you received: 0
I have the same WCS problem, but this is an error and not a warning.
Curiously the first 2 captures of the PA process work.
It is during the third capture that the error message appears.
I tried with astrometric resolution online, but the problem persists.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.148 seconds

Login

3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!

Gallery

Replica

Why INDI

Replica