Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
25 Jul 2018
Glad to announce of release of INDI Library v1.7.4 on 2018-07-25. A few drivers were added in this release as we continue to improve & stabilize existing drivers.
Read More...
  • Page:
  • 1

TOPIC: Can't get GPS dongle to work

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27184

  • gbeaton
  • gbeaton's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 258
  • Karma: 1
  • Thank you received: 25
I've tried connecting the USB dongle directly to the Synscan hand controller of the HEQ5 Pro and it works.

I connect the dongle to StellarMate via a supplied USB2Serial cable with no markings and if I do an "lsusb" command it reports the "Prolific Technology PL2303 Serial Port" so it would seem that the INDI GPSD has something to talk to.

- I'm running Kstars/Ekos directly on the StellarMate with mouse and keyboard.

In my Ekos setup, I select USBD for Aux 1, start INDI and in the GPSD control panel it reports that its connected but all the other status is yellow. The console says GPS fix is in progress... and its stays that way. I've tried bringing the dongle to the field just in case it was a signal problem but it didnt work there either.

The logs don't report anything of any significance other than it appears to recognize and talk to the dongle. The only strange thing I saw was "indi_telescope_simulator snooping on GPS Simulator.GEOGRAPHIC_COORD". Why would there be a GPS simulator when I've connected a real one that successfully connected. I really don't understand the snooping business.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27187

Hi Greg,

Some time ago I had difficulties with my gps module, which was not an usb dongle. I received some hints in this forum which also may help you with the debugging, see thread:

indilib.org/forum/general/3068-astroberr...-breakout-board.html

Wish you good luck - weekend coming up, plenty of time for analysis! B)

Helge
The following user(s) said Thank You: gbeaton

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27198

gbeaton wrote: I've tried connecting the USB dongle directly to the Synscan hand controller of the HEQ5 Pro and it works.

I connect the dongle to StellarMate via a supplied USB2Serial cable with no markings and if I do an "lsusb" command it reports the "Prolific Technology PL2303 Serial Port" so it would seem that the INDI GPSD has something to talk to.

- I'm running Kstars/Ekos directly on the StellarMate with mouse and keyboard.

In my Ekos setup, I select USBD for Aux 1, start INDI and in the GPSD control panel it reports that its connected but all the other status is yellow. The console says GPS fix is in progress... and its stays that way. I've tried bringing the dongle to the field just in case it was a signal problem but it didnt work there either.

The logs don't report anything of any significance other than it appears to recognize and talk to the dongle. The only strange thing I saw was "indi_telescope_simulator snooping on GPS Simulator.GEOGRAPHIC_COORD". Why would there be a GPS simulator when I've connected a real one that successfully connected. I really don't understand the snooping business.


Did you use StellarMate Serial Port Assistant to assign a permanent designation to the GPS dongle?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27207

  • gbeaton
  • gbeaton's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 258
  • Karma: 1
  • Thank you received: 25
Yes, I followed the video tutorial but it doesn't seem to apply to the GPS. There is no connection tab in the control panel to enter serial port ID. The serial port is /dev/gps which I doubt can be in conflict with anything and the control panel says the GPS is connected without any issues.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by gbeaton.

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27208

Ok I'm available online in stellarmate.com chat so come there and we'll check the issue.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27211

  • gbeaton
  • gbeaton's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 258
  • Karma: 1
  • Thank you received: 25

HelgeMK wrote: Hi Greg,

Some time ago I had difficulties with my gps module, which was not an usb dongle. I received some hints in this forum which also may help you with the debugging, see thread:

indilib.org/forum/general/3068-astroberr...-breakout-board.html

Wish you good luck - weekend coming up, plenty of time for analysis! B)

Helge


I ran killall gpsd. unplugged and plugged the gps to see /dev/gps show up. Then ran sudo cat /dev/gps and got nothing :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27213

Using cat on a block device usually doesn't produce any output. What do you get if you type

ls -l /dev/gps

? Also the dmesg command may be your friend. Unplug the gps dongle, wait a few seconds, open a terminal, plug in the dongle and type dmesg. At the bottom of the possibly long output should be log lines concerning your dongle.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Modded Canon EOS 700D with a WO ZS 71 ED on a SW HEQ5-Pro /
QHY9 CCD and filter wheel with an 8" RC on a SW EQ6-R

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27260

  • gbeaton
  • gbeaton's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 258
  • Karma: 1
  • Thank you received: 25

wvreeven wrote: Using cat on a block device usually doesn't produce any output. What do you get if you type

ls -l /dev/gps

? Also the dmesg command may be your friend. Unplug the gps dongle, wait a few seconds, open a terminal, plug in the dongle and type dmesg. At the bottom of the possibly long output should be log lines concerning your dongle.


Thanks @wvreeven, I tried but just saw some report on the usb2serial device. I wasn't too effective yesterday. Tried when I had some mosquitos bothering me. Argh!

Looks like the baud rate is 4800. Found this document about the Synscan GPS dongle: www.michiana-astro.org/file/repository/S...ion_Rev_D_042210.pdf

Jasem is looking into it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27278

  • gbeaton
  • gbeaton's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 258
  • Karma: 1
  • Thank you received: 25
@jasem, as you said, it looks like the dongle is not standard. I connected to a pc and after changing the baud to 4800, was able to communicate using GPS Utility but the messages were garbled. I checked again on its specs and its says the protocol is binary: "Protocol: SynScan Position, Velocity & Time II Binary Message"

I think the gps messages are ascii so I guess I'll give up on this device and maybe buy a USB GPS dongle. Thanks again for your help

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by gbeaton.

Can't get GPS dongle to work 2 months 1 week ago #27356

  • gbeaton
  • gbeaton's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 258
  • Karma: 1
  • Thank you received: 25
So now I have a working GPS device. I have tested it in windows and its working fine. The data stream is not garbled binary but nice ASCII

I tried it on StellarMate and it worked too! (After I manually started gpsd). So I rebooted StellarMate and it didnt work . So I returned the SD card with StellarMate 1.3 and tried again and it still didnt work. So I thought maybe it needs Kstars to set it up so I ran Kstars/Ekos and it connected but no data like before.

So I checked the /etc/default/gps file and it did not list a device so I entered /dev/gps and rebooted and still not working.

EDIT: OK, my bad! I had to go through the serial port setup again - not just kstars. Now GPS is working, yeah! :blink:
The following user(s) said Thank You: knro

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by gbeaton.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.100 seconds

Login



3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!


Gallery

Replica

Why INDI

Replica