Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
27 Feb 2017
INDI development team is happy to announce the release of INDI Library v1.4.0. This new exciting release builds on the maturity of INDI Library and comes with many new supported devices and fixes for existing drivers. Several improvements and enhancements are included in this release including native support for Cygwin and MacOS platforms in addition to Linux, BSD, and Windows (Client only).
Read More...

TOPIC: Ekos on Mac OS X ?

Ekos on Mac OS X ? 3 months 3 days ago #16771

  • rlancaste
  • rlancaste's Avatar
  • Away
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • Posts: 763
  • Karma: 6
  • Thank you received: 96
I'm glad the dbus solution I came up with appears to work!! That took me hours to figure out. It wasn't much code to implement in the end, but figuring out how to make it work took some time because I was having trouble figuring out exactly what it needed in order to run and how to pass it the correct path variables.

Sorry to hear about EQMod not working yet. Jasem and some others were working on that. I thought it was fixed. I will check with them. From what you said, it sounds like it is there and it works properly but that some environment variable is required in order to run correctly. I think this is true because processes that start from inside programs do not have the same environment as a console does. Usually, I have found that they just need to be passed some environment variable. It could also be accessing a path that is not in the bundle and thus would be on one person's computer but not another which makes it harder to test. We will look into it.

For version or build numbers, I will have to ask Jasem what he thinks about that.
The following user(s) said Thank You: maudy
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 3 months 3 days ago #16776

  • maudy
  • maudy's Avatar
  • Away
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 232
  • Karma: 1
  • Thank you received: 18
What are the rules/settings for Ekos on Mac and the syncing of the RPI3 time/date and location?

I can confirm updating the INDI driver from CGEM long/lat. on the Site Information tab definitely works.

I power up the RPI3 and CGEM all at the same time. Then the CGEM is setup: polar aligned, long/lat, time, date and star alignment.

Once this is done I typical start up Ekos on the RPI3 and do platesolve to align coordinates.

After disconnecting Ekos on RPI3 and connecting the Mac Ekos to the indiserver on RPI3, the long/lat for site information went to 0's. Let's say that plate solving grass does not work, lol. Using the indi driver settings and its l site information the long/lat were restored and things worked out, and Mac was skewing correctly again...

Any ideas on what went wrong?

Thank you
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 3 months 1 day ago #16818

  • rlancaste
  • rlancaste's Avatar
  • Away
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • Posts: 763
  • Karma: 6
  • Thank you received: 96
So the EQMod issue was indeed an environment variable called INDIPREFIX. Jasem and I worked to fix that over the last 2 days. Also Jasem has been working on this great new feature with a mount toolbox that you should check out! In addition, we came up with a solution to the build version problem you reported earlier. In the "About KStars" window, we added a timestamp which will indicate the date and time on which the program was built for your reference.

I just finished building the dmg. Jasem will be posting it tomorrow, but I thought it might be good for you guys to test it out before then if you have time.
Please check it out!

drive.google.com/file/d/0B_ivMJINsdQ8SzF...ZWM/view?usp=sharing
The following user(s) said Thank You: alessio.beltrame
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 3 months 1 day ago #16820

Rob,
I just had a few minutes this morning, before leaving for work. I tested the EQMod driver only and it worked perfectly. I parked and unparked the mount, slewed to different targets (also involving meridian flips), changed tracking speed and aligned with the CCD simulator and offline Astrometry.net. All tests run smoothly and competed successfully. Excellent work!
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 4 weeks ago #16858

Rob,
it's still cloudy here, don't even remember the last time I had a clear sky. Anyway, I performed an additional dry run and I confirm that 2.7.8 works as expected. I tested the following:

EQ Mod driver: pass
Canon DSLR driver: pass
AStrometry: pass (both offline and online)
SkySafari: pass
Simulators (focuser, filter wheel, CCD): pass
Scheduler: pass (first time I tested this)
SSAG -a.k.a. QHY5 (through QHY CCD driver): (partial) fail

The workaround for the SSAG is to use CloudMakers's Indi Server as a secondary server (with indi_ssag_ccd driver), then launching Ekos builtin server as the primary one from the CLI on a different TCP port and relaying the CM server through it. Not suitable for the typical Mac user, but it works nicely. After that, the SSAG connects to Ekos and works smoothly in the guiding module. Well, of course that only proves the SSAG/QHY5 isn't handled by the indi_qhy_ccd driver as expected. The Kstars Mac build per se is great!

Next week I should be able to get my hands on a new USBfocusv3 and I'll report on that ASAP. In the meantime I'm very confident that this built is ready to be used in the field.

By the way, what'd you mean with "Jasem has been working on this great new feature with a mount toolbox that you should check out!"?


EDIT: I can now confirm that the USB_focus v3 also works with 2.7.8 on Mac.
Last Edit: by alessio.beltrame.
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 4 weeks ago #16859

  • rlancaste
  • rlancaste's Avatar
  • Away
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • Posts: 763
  • Karma: 6
  • Thank you received: 96
The new feature is in ekos in the mount tab at the top right. Click it and the mount toolbox opens
The following user(s) said Thank You: alessio.beltrame
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 4 weeks ago #16864

rlancaste wrote: The new feature is in ekos in the mount tab at the top right. Click it and the mount toolbox opens


cool new feature, I've seen it in that latest Ekos dmg.
Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / Atik titan / Atik 314L+
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 4 weeks ago #16867

Oops, I totally missed it.
That's a very cool new feature and I really like the ability to control the mount through an independent window.
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 2 weeks ago #17110

  • rlancaste
  • rlancaste's Avatar
  • Away
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • Posts: 763
  • Karma: 6
  • Thank you received: 96
Hey guys,

I made several changes to Whats Interesting in the last couple of weeks including an option to track the object and a help page explaining it all. Also I corrected an issue where setting the time in KStars ( at least on OS X ) to go any faster than 1 hour intervals made it very slow to respond to user input. Next, I set astrometry to use the config file specified by the user in the settings instead of whatever astrometry uses for its config file by default. I also worked with Jasem to correct some of the missing objects that were printing errors to the console on KStars startup, but you probably won't see most of the missing objects changes unless you replace your data directory since most of them were issues in the KStars data files. There have also been a number of little bug fixes here and there.

But one of the biggest things I did was something I finished yesterday and for now it is a Mac only feature due to a permissions issue on Linux. I added a downloader for the astrometry index files. So if you are In Ekos and you go to the the Align module, and you click on the "edit solver options" button, then go to the Index files page, you will find a list of the index files with checkboxes next to them. A few months ago, I wrote the code for this to make it display which index files you have installed on your system and which ones are recommended for your current configuration. This week I made those checkboxes clickable so that you can uncheck a box to delete the index file from your computer and you can check the box to download an index file you want to install. I added a warning so that just in case you uncheck a box you didn't want to delete, it will at least warn you before you delete the index file(s). Also, I included a function that will check for a live connection to the server before trying to download the file and it displays a warning for the users letting them know why it cannot download the index file(s).

Please test this dmg, especially the astrometry index downloader feature!

drive.google.com/file/d/0B_ivMJINsdQ8NXJ...NWs/view?usp=sharing

Thanks,

Rob
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 2 weeks ago #17111

thanks.
downloading it now, I can now test as my observatory is now operational in my room (testing phase).
Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / Atik titan / Atik 314L+
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 2 weeks ago #17113

  • rlancaste
  • rlancaste's Avatar
  • Away
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • Posts: 763
  • Karma: 6
  • Thank you received: 96
Thanks Stephane. If you are using a remote indiserver running on another computer, don't forget to update that too. There were some changes to INDI in the last couple of months. I forgot to update INDI on my raspberry pi and last night we had the first good clear night in ages. So I spent a significant chunk of good imaging time updating the software on the pi. If I had thought about it sooner, I could have easily done that in the daytime beforehand. . .
The topic has been locked.

Ekos on Mac OS X ? 2 months 2 weeks ago #17115

I set my systems to auto update. So far it's working great bar the odd crashes from time to time.
I had a crash while trying to set up the horizon limits earlier, nothing serious, a one off crash.
Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
HEQ5 pro / Atik titan / Atik 314L+
The topic has been locked.
Time to create page: 0.182 seconds

Login

3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!

Gallery

Replica

Why INDI

Replica