Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
20 Aug 2017
INDI development team is happy to announce the release of INDI Library v1.5.0. This new exciting release builds on the maturity of INDI Library and comes with many new supported devices and fixes for existing drivers.
Read More...

TOPIC: IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 5 months 1 day ago #17396

In spite of thoughts this bug has been eliminated in the IOptron driver, it hasn't. When using a series 8401 hand control, the driver does connect, does some motions and displays do appear on the KStars map, but, the system hangs and is not working properly. Any help would be greatly appreciated.

Dan
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 5 months 1 day ago #17399

I have a Celestron CG5 mount with the GotoNova Upgrade Kit. The hand controller is 8401. The one with a standard printer type USB cable for connection to a computer.

On a laptop running Xubuntu 16.04, I installed kstars-bleeding, and indi-full from Jasem's PPA. It is from three days ago.

Initially, I used the Astro Physics (lx200ap) driver under the stars and posted about that here:

indilib.org/forum/mounts/397-ioptron-gotonova-driver.html

Per Jasem's comment in the same thread, I am testing the ZEQ25.

It is daytime here, and there is no clear skies in the forecast, so testing is indoors.

I right clicked on Muscida, and then from the context menu, I asked the mount to slew. It does slew successfully to this star. Can't tell of the Goto is accurate or not, or whether there is an offset due to time zone or such. I then selected a sync from the context menu.

The next slew was to 15 Lyncis, and that was successful too.

Then I asked the mount to go to the Double Cluster (Chi Persei), and the mount moved a tiny amount (a degree or less), then reported a time out. Opening the Mount Control from Ekos, searching the name of the object, and selecting Goto does the same thing: mount moves for a degree or less, then stops. Clicking Goto again makes it move a degree or less, then stops. Timeouts are reported in the bottom part of the INDI panel.

Any help appreciated.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 5 months 23 hours ago #17403

One suggestion, in the INDI Control Panel, check the Debug button, then in the drop down, select all the check boxes. Save the log to a file. Then attach those logs to a message on this thread. I am certain Jasem will look at them and help us out.
Dan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 5 months 2 hours ago #17412

Here is a log from a test run.

I start Kstars, then start Ekos, start INDI, then enable debugging to a log.

What I did was popup the Mount Control panel, search for Alkaid, then click Goto. It went there correctly.
Then searched for Mizar, then Goto and that was successful.
Then searched for Phecda, then Goto, and that is where the mount moved a tiny bit (a degree or less) then stopped the slew.

I tried several iterations before this run, and it is always the third slew that fails, and always with the same symptom (tiny movement then stop). It does not matter if the first two are east of meridian or vice versa. It is always the third one that fails.

I noticed that there are some other reported timeouts from the start of connections, but they don't seem to affect anything visibly.

Any help appreciated. If you need more testing, let me know.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17419

I see it timing out for :SE# command. Can you try connecting to it using Cutecom :
sudo apt-get install cutecom

Put speed at 9600, port to whatever port you were using (e.g. /dev/ttyUSB0), and connect to it. Select "No Line End" from the combobox at the bottom and enter :SE# and see if you get any response. If not, try :SE?# and see if you get any response back.

Also try :V# and check the response for that.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17421

Thanks a lot.

The response for :V# is
V1.00#

The response for :SE?# is
0

There is no response from :SE# at all.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17431

Jasem,

I found something.

Here is the manual for the hand controller

www.ioptron.us/Manual/8401_HC_Manual.pdf

Page 41 has the command set and :SE#is not among them, though :SE?# is there.

Should I try the lx200generic driver instead? A page or so before the command set they imply that it would work.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17432

I went ahead and tested LX200 Basic (there is no Generic any more). This is indoors, not under the stars.

The slews work to objects, even if they are more than three slews. So that part is not an issue.

However, sometimes, the mount will not beep after a slew, and hence will not be tracking (RA keeps incrementing, star drifts from cross hairs). Other times, it does track and stay on the target.

Also, there is no Goto park command to return the mount to its initial position.

I can enable logging and attach the logs, but before going down that route want to hear from Jasem if this is worth pursuing further, or it is a dead end from the start.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17438

I updated the driver to use :SE?# if it encounters an error. Please test tomorrow from PPA. If you can compile from GIT, you can do it today.

EDIT: Another difference I noted from the command set is that it supports parking to different positions while the regular driver use set RA/DE to do the parking. So please test parking as well with the ZEQ25 driver. If all works OK, I'll add alias for GotoNova.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Last Edit: by knro.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17446

That is awesome Jasem.

I will sure test it when the packages date stamped 20170627 show up!

Many thanks and Happy Eid to you and your loved ones.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17448

Jasem,

I saw your commit here for the change, substituting :SE# with :SE?# if the former times out.

Is the change you made in the package version r3142:
libindi1:amd64 1.4.1+r3142~201706261913~ubuntu16.04.1

I saw this version available here and built an hour ago.

Or will it be in a future package time stamped: 2017-06-27 19:20 UTC?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

IOptron Driver NOT WORKING with 8401 Hand Controller 4 months 4 weeks ago #17455

Hello,

I suspect additional timing changes will be required for the 8401 to properly respond to the INDI driver. Please see attached timeout messages when changing the slewing rate.

Dan
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.159 seconds

Login



3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!


Gallery

Replica

Why INDI

Replica