Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
08 Apr 2018
INDI development team is happy to announce the release of INDI Library v1.7.0. This new exciting release builds on the maturity of INDI Library and comes with many new supported devices and fixes for existing drivers.
Read More...
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25027

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
I decided to pull out my iOptron SmartEQ Pro and ZEQ25GT mounts to do some light work while controlling the mounts via INDI. I know this worked properly before, but this time, I ended up having lots of communication problems. I tried multiple cables, hand controllers and USB to Serial adapters and the logs continuously received messages like this:

2018-04-12T18:42:33: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T18:42:28: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.
2018-04-12T18:42:27: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T18:42:22: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.

During these errors, the mount would not respond properly. Does anyone have any idea why this could be happening with these two iOptron mounts?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25028

I have the SmartEQPro+, which however, I think, uses different firmware than than the SmartEQPro. So my suggestion may not work, but I have used the CEM60 driver to control my Pro+ in the past and that worked pretty well.

Can you let me know what that does for you?

What is the number of your handset? Mine is #8408

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25030

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
Both of my handsets are 8408's. I can try the CEM60 and see if that makes a difference. I did just update the firmware on the controller to the latest version in case that may have been the issue. Testing that first and I will try the CEM60 after that.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25031

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
No dice. I still get the same errors after upgrading the firmware. The CEM60 driver does not work with my SmartEQ either.

2018-04-12T20:18:34: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.
2018-04-12T20:18:33: [ERROR] Failed to set longitude.
2018-04-12T20:18:33: [ERROR] Timeout error

Those just keep popping up repeatedly in the logs and the mount it intermittent to respond. This was the exact same behavior I got with my ZEQ25GT last night in the field. I highly doubt that 2 mounts, controllers, head units and serial cables are all bad. No combination of those cables has mad a difference.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25033

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
On a hunch, I connected the SmartEQ mount up to my mac and fired up kstars there. It seemed to do a lot better on that connection even though I did get one timeout in the time I tried.

Version info:
Mac KStars
Version 2.9.3

My linux version is updated to the latest version
2018-04-11T16.32.28Z

I am not sure what differences have been incorporated into the iOptron SmartEQ/ZEQ25 drivers between those two versions, but it is definitely NOT stable for me now.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25034

The crux here is that, as I recall, the SmartEQ and the ZEQ25 use a different firmware with the same hand controller than the SmartEQPro+. That nomenclature and the resulting incompatibilities despite virtually identical model names is very confusing, at least for me. Recalling from memory, the firmware that works or worked (?) for my Pro+ is v170516.

Which firmware version are you using?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25035

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
They are definitely different versions of firmware yes.

Go2Nova 8408 hand controller firmware (V150302)

That is the latest version avalable for the ZEQ25GT and SmartEQ. Prior to today, both were running 140219. I can check with iOptron to see if I can upgrade to a later code. I will gladly do so if that fixes this issue.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25036

Mount log is required. Did you check this here: indilib.org/devices/telescopes/ioptron.html ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25037

myxlflik wrote: They are definitely different versions of firmware yes.

Go2Nova 8408 hand controller firmware (V150302)

That is the latest version avalable for the ZEQ25GT and SmartEQ. Prior to today, both were running 140219. I can check with iOptron to see if I can upgrade to a later code. I will gladly do so if that fixes this issue.


By all means, CHECK! Don't take my word for it. I am currently not able to verify the firmware version and I am recalling it from memory. I would hate messing up your HC because I might have had a senior moment.... :(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25038

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
I am not sure what you mean by mount log in this case. I went to the link and I do have the following firmwares:

ZEQ25 GT 8408 2013 V1.4 V150302,N/A,V150302
SmartEQ/SmartEQ Pro 8408 2013 V1.4 V150302,N/A,N/A

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25039

  • myxlflik
  • myxlflik's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
  • Posts: 128
  • Karma: 2
  • Thank you received: 6
In case you were wanting logs from the ekos menu.....

2018-04-12T21:37:39: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:37:34: [ERROR] Failed to set longitude.
2018-04-12T21:37:34: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:37:29: [INFO] Time and date updated.
2018-04-12T21:37:28: [INFO] Device configuration saved.
2018-04-12T21:37:28: [INFO] Saving device configuration...
2018-04-12T21:37:28: [INFO] Device configuration applied.
2018-04-12T21:37:28: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:37:23: [ERROR] Failed to set longitude.
2018-04-12T21:37:23: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:37:18: [INFO] Loading device configuration...
2018-04-12T21:37:18: [INFO] Mount is unparked.
2018-04-12T21:37:18: [INFO] Mount UTC offset is 0.20. UTC time is 1999-12-30T23:48:00
2018-04-12T21:37:18: [INFO] iOptron SmartEQ is online.

After that, just sitting there idling at home position yields these constantly:
2018-04-12T21:40:21: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.
2018-04-12T21:40:20: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:40:15: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.
2018-04-12T21:40:14: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:40:09: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.
2018-04-12T21:40:08: [ERROR] Timeout error
2018-04-12T21:40:03: [ERROR] Only received #10 bytes, expected 7.
2018-04-12T21:40:01: [ERROR] Timeout error

Please Log in or Create an account to join the conversation.

iOptron SmartEQ and ZEQ25GT connectivity problems. 1 week 3 days ago #25041

myxlflik wrote: I am not sure what you mean by mount log in this case. I went to the link and I do have the following firmwares:

ZEQ25 GT 8408 2013 V1.4 V150302,N/A,V150302
SmartEQ/SmartEQ Pro 8408 2013 V1.4 V150302,N/A,N/A



What I wrote earlier may not be relevant for your SmartEQ Pro, as it was based on my experience with my SmartEQ Pro+. The website for which Jasem posted the link shows what I wrote, i.e. both mounts use the same HC, but require different firmware. Therefore, the CEM60 driver, which I found works for the most part with my Pro+ may not at all work for your SmartEQ/Pro mount.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.275 seconds

Login



3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!


Gallery

Replica

Why INDI

Replica