Niklas replied to the topic 'EQMOD trough AstroEQ : Sideral track KO' in the forum. 5 months ago

The TMC2100 sounds very interesting. Are they really more silent? Because my steppers with the DRV8825 sometimes are so loud that I hope it does not disturb the neighbors.

Read More...

Niklas replied to the topic 'EQMOD trough AstroEQ : Sideral track KO' in the forum. 5 months ago

Ok I can confirm that in this situation tracking doesn't start. I never experienced this because I almost always make a slew before the tracking.
In my logfile I parked and unparked the mount and then tracking works.
I don't know much about the eqmod-protocoll but I think that the mount says

[COMM] read_eqmod: \"=101\", 5 bytes read
when the tracking doesn't start

File Attachment:

File Name: log_09-12-16.txt
File Size: 290 KB
[COMM] read_eqmod: \"=301\", 5 bytes read
when it works

Read More...

Niklas replied to the topic 'EQMOD trough AstroEQ : Sideral track KO' in the forum. 5 months ago

You should make a debug log of the indi-eqmod-module ( link ). I can then compare it to my logs. Then we should know whether the bug is in indi or your astroeq.
I use the DRV8825 stepper drivers and had sometimes problems with the adjustment of the motor current but if you mount slews normal this should be okay.

Read More...

Niklas replied to the topic 'EQMOD trough AstroEQ : Sideral track KO' in the forum. 5 months ago

I build my AstroEQ a year ago and can say after a bugfix ( this thread )
in the indi-eqmod-module it works very well. I build it on an arduino mega 2560 and the first connection fails every time but it automatically connects again and everything works. Currently I try to get my guiding more stable which can be very tricky. I didn't have any problems with tracking: I right-click on a position in kstars, select EQMod->track and it works.

Also I can recommend the custom pulleys for the EQ5 in the AstroEQ project.

Read More...

Niklas thanked Radek Kaczorek in topic Astroberry Server 5 months ago
Niklas replied to the topic 'Re:Guiding - Lost guide star causes abort of the ccd sequence' in the forum. 5 months ago

Currently I use the internal guider. This sounds like my problem except that the internal guider doesnt reaquires the star although its still exactly in the star box. Maybe I have to use PHD2 as a workaround but I would prefer using the internal guiding.

Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk

Read More...

Niklas created a new topic ' Guiding - Lost guide star causes abort of the ccd sequence' in the forum. 5 months ago

My guiding sometimes fails because of some "bumps" in the mount or small clouds.
I dont like the behavior that this aborts the ccd sequence. I think it would be a better guiding procedure to automaticly try to restart the guiding a few times. For myself I have just to press the Guide-Button and the guiding works again because the star is with good polar alignment at the same position. But I lost the current exposure and have to manually restart the ccd sequence.

Read More...

Niklas replied to the topic 'Mount (EQMod - AstroEQ) crashes during parking' in the forum. 1 year ago

Somehow the parking position changed to 0,0. Resetting to default fixed the problem. Thanks!

Read More...

Niklas created a new topic ' Mount (EQMod - AstroEQ) crashes during parking' in the forum. 1 year ago

Since three or four months my mount don't stop slewing if I try to park it. At the first time it destroyed a cable because it slews beyond the scope limits. Currently I let the scope manually slew to the parking position and then turn it of. I use a BananaPi as server and build everything from the sources (17.7.2017). I append a log file from the eqmod-driver.

Read More...

Niklas replied to the topic 'Kstars crash with cr2 and astrometry' in the forum. 2 years ago

Yes I know that it works with fits, but i want to save the photos as cr2 and not fits. Currently i have to change the settings everytime to download the picuteres for astromerty as fits and the real results as cr2. But in the preview the client converts the cr2 also to a fits. I think that should be possible also for the astrometry solver.

Read More...

Niklas created a new topic ' Kstars crash with cr2 and astrometry' in the forum. 2 years ago

Hi I found a bug in the ekos software. Kstars crashes if i try to start a plate solver with raw as the transfermethod.
The console says:

QImage::scaled: Image is a null image
Speicherzugriffsfehler
Speicherzugriffsfehler means "Segmentation fault" I think.

Read More...

Niklas replied to the topic 'EQMod Tracking problems' in the forum. 2 years ago

I compiled the new source code and edited the version number to be sure kstars uses the correct version and made a short test with the mount today.
It looks like everything works fine. After the slew the mount begins to track and I can start/stop the tracking.

File Attachment:

File Name: indi_eqmod_telescope_2016-07-11T15:50:58.log.txt
File Size: 75 KB


Read More...

Niklas replied to the topic 'EQMod Tracking problems' in the forum. 2 years ago

I will test it in the next week. I have currently a few exams.

Read More...

Niklas thanked Jean-Luc in topic EQMod Tracking problems 2 years ago
Jean-Luc thanked Niklas in topic EQMod Tracking problems 2 years ago
Niklas replied to the topic 'EQMod Tracking problems' in the forum. 2 years ago

I have edited the skywatcher.cpp SetMotion function to

if ((newstatus.direction != currentstatus->direction) || (newstatus.speedmode != currentstatus->speedmode) || (newstatus.slewmode != currentstatus->slewmode)) {
    StopWaitMotor(axis);
}
dispatch_command(SetMotionMode, axis, motioncmd);
read_eqmod();
And the tracking did work for me. I don't know if the guiding sends now too many commands, because i don't use guiding at the moment.
But i have the idea to add an extra bool as argument to control the dispatch_command.
void Skywatcher::SetMotion(SkywatcherAxis axis, SkywatcherAxisStatus newstatus, bool SetMotion) throw (EQModError)
{
...
  if ((newstatus.direction != currentstatus->direction) || (newstatus.speedmode != currentstatus->speedmode) || (newstatus.slewmode != currentstatus->slewmode)) {
    StopWaitMotor(axis);
  }
  if(!SetMotion) {
    dispatch_command(SetMotionMode, axis, motioncmd);
    read_eqmod();
  }
 ...
}
But for that I have to edit every point where SetMotion is called.

Here the log from the test where dispatch_command is outside the if statement.

File Attachment:

File Name: indi_eqmod_telescope_2016-06-10T13:02:23.log.txt
File Size: 32 KB


Read More...

Login

3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!