×

INDI Library v1.9.6 Released (21 May 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

ASTAP Issue

  • Posts: 30
  • Thank you received: 0

ASTAP Issue was created by Gusztav Makula

I need some help with ASTAP. Anytime I am trying to get a capture solved in Ekos, after saying "starting ASTAP" I always get the message " ASTAP failed". I have downloaded the necessary index files for the offline Astrometry solver, and it works as long as the target is not too far off, but I have some experience with ASTAP from before and I really like it. Find it more reliable too.
What do I need to do to get it running. It is a guider set up with ASI224MC. Picture captures fine, no issues, solving is. I am not even sure if ASTAP is started by Ekos.
1 year 9 months ago #60212

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 138

Replied by Andrew Burwell on topic ASTAP Issue

I would assume you also downloaded the separate ASTAP star database? It’s required for solving, and gets installed in the ASTAP folder. I also find that I need a little bit longer exposures for ASTAP so that more stars appear in the image to be solved.
-Andrew
––––––––––
Mac Observatory - All about using the Mac for Astrophotography: www.macobservatory.com
Astrobin: www.astrobin.com/users/Lead_Weight/
1 year 9 months ago #60215

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 30
  • Thank you received: 0

Replied by Gusztav Makula on topic ASTAP Issue

No I did not download star database. How do I do that for ASTAP?
1 year 9 months ago #60216

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 821
  • Thank you received: 396

Replied by Hy Murveit on topic ASTAP Issue

Check out www.hnsky.org/astap.htm
For each computer/OS, he lists a way to download ASTAP, as well as a way to install a "G17 star database".
You need them both for ASTAP to work.
AP1100 & Orion Atlas Pro, WO/ZS105 w/Moonlight V2 focus, GSO RC10 w/RSF focus
ZWO ASI1600, Astronomik Filters, ST80, QHY 5L-IIm.
KStars/Ekos/Indi on NUC10 & RPi4 w/SSD -- Ubuntu
Projects: Greedy Scheduler, Terrain, Polar Align, Analyze, Linear Focuser, SEP MultiStar & GPG Guide, FITS autostretch.
The following user(s) said Thank You: Scott Denning
1 year 9 months ago #60217

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 22
  • Thank you received: 4

Replied by Eivind on topic ASTAP Issue

I never got astap to blind solve. So before polar alignment, I'll double click Polaris in the kstars star map, then do an ASTAP solve with "do nothing" checked to set the camera wcs. Then run polar alignment.

Never works unless I track Polaris in kstars first.
1 year 9 months ago #60218

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1116
  • Thank you received: 182

Replied by Jose Corazon on topic ASTAP Issue

What camera are you using? I find that ASTAP is not working with my PoleMaster or with my guide cam, but it works flawlessly and extremely fast with my imaging scope. FOV is not that much different for the WhiteCat imaging scope (~240'x170') vs my guide scope (~130'x100'). The difference is the star shape. A cheap guide scope, like the ZWO, suffers from distortion and ASTAP does not seem to like that at all. It always fails on me when I use the guide scope, but it works immediately when I switch over to the imaging scope, using the same star field. And yes, the FOV is calculated correctly when I switch the scopes in the solver.
By contrast, Astrometry.net is much more forgiving, no problem with solving either the PoleMaster or guide cam images, but it takes about 5x longer than ASTAP. So after PA I just switch over to ASTAP for the remainder of the session.
Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
1 year 9 months ago #60232

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 30
  • Thank you received: 0

Replied by Gusztav Makula on topic ASTAP Issue

My main imaging camera is an Olympus Em-5. It does not tether with software to control exposure. I do not know a way if the images could be downloaded from the cam to Rpi4.
The guide cam is a ASI224MC and the guide scope is this: www.amazon.ca/gp/product/B088D37YMZ/ref=...04_s00?ie=UTF8&psc=1
I do not have a captured image with it but I did not notice any star deformation on this scope.
I do understand star deformation, I had that issue with a guide scope before, stars looked horrible and made guiding more difficult as well. This one is pretty good.
1 year 9 months ago #60234

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: Radek Kaczorek
Time to create page: 0.543 seconds