×
INDI Library v1.8.6 Released (21 Aug 2020)

August 2020 release of INDI Library v1.8.6 introduces new drivers while providing fixes and improvements to existing devices and core framework.

ASI 120MM no longer working together with EQMod

2 years 1 month ago 2 years 1 month ago by klaus.
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29186
My ASI 120MM does work on Windows and with PHD2's internal ZWO lib but it does no longer work in the INDI environment. Connection is ok but when trying to get an image I end up in an infinite loop. The SDK has been updated some days ago and I suspect that the malfunction is due to this change as the cam worked the time before. The installed indi-asi is 0.9~201808180712~ubuntu18.04.1. Logfile is attached. Any ideas?

CS
Klaus
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
wvreeven
Supernova Explorer
Supernova Explorer
Posts: 1719
Karma: 8
More
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29188
If it is an ASI120MM USB2 then the camera will not work unless you flash the firmware. Please search this forum because the solution has been posted here several times.

ASI6200 and filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29190
The cam has already been flashed (well, quite a while ago) and worked until some weeks ago. Yesterday I used it again and ... no image. I'll give a new flash a try. Perhaps the new SDK makes it necessary. Thanks.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29195
Reflashing didn't help. Does anyone has this cam working with up to date software installation?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29196
Well, things become more complicate. When I use the ASI together with mount simulator the cam works correctly! If I use the cam together with EQMod I get no image as the cam loops forever. Any ideas?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
Copello
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 64
Karma: 1
More
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29199
I have the ASI130mm USB 2.0 which makes the same trouble as the 120mm USB 2.0.
I did also flash the compatibility firmware. However, except that the warning in the Kernel message buffer disappeared, nothing substantially
really changed. Since some Linux Kernel Version >= 3.0 the camera just makes trouble. Before it actually worked.

What works so far (for me) is: Exposure >= 1.5 sec and 8 bit. Whenever the exposure < 1.5 sec or in 16 bit, I am getting the errors.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29201
Attached a new log with ASI and EQMod. Hope it helps.

@Copello

AFAIK, Linux kernel version 4.x or newer need devices which comply 100% to the USB standards. Older linux kernels were a bit more sloppy in this regard. These old ZWO cams are somewhat incompatible now so that RAW16 does not work most of the times but RAW8 does.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
El Corazon
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 958
Karma: 3
More
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29202

klaus wrote: The cam has already been flashed (well, quite a while ago) and worked until some weeks ago. Yesterday I used it again and ... no image. I'll give a new flash a try. Perhaps the new SDK makes it necessary. Thanks.


Remember to flash it with the xxx-compatible.icc version. The other one (without the -compatible in the filename) will not work.

Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
Copello
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 64
Karma: 1
More
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29203
Yes indeed the latest Kernels need devices which comply 100% to the USB standards. Have tried exp time > 1.5sec.
I wrote a simple command line tool ( https://github.com/tstibor/asic ) to control mono ASI cams and to understand the timing problems they have with detailed debug details.
You can use that as an easy starting point to explore which parameter combination suppose to work

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago 2 years 1 month ago by alacant.
alacant
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 653
Karma: 1
More
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29209
Hi. Working ok here with this firmware on Ubuntu 18.04 using the native zwo driver along with indi-eqmod via PHD2.
HTH

kubuntu 20.04
700d, eq6, t7m

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29211
Thanks guys for your input. My first idea when facing the issue was that something is wrong with cam, but it turned out that the cam works correctly. It does not work when EQMod is up too. This means that somehow EQMod blocks indi_asi from downloading the image. So this is more an EQMod issue rather than an ASI issue.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 years 1 month ago
klaus
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 126
Karma: 1
More
Topic Author
ASI 120MM no longer working together with EQMod #29249
Today I switched from stable ppa to the nightly builds and run a quick check on a test machine. In this environment the cam gets images while EQMod being up too. This looks very promising and I'll take a closer look later in the day.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.746 seconds