×
INDI Library v1.8.1 Released (09 Sep 2019)

Monthly maintenance release INDI v1.8.1

New INDI Atik driver - Feedback requested

9 months 4 weeks ago
pch
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 159
Karma: 2
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31928
Jurgen,
We use the same camera, do you also remark a difference in the image size between v1 and v2 driver?
For me with v1 the maximum frame size was 1392x1040, now with v2 it is 1391x1039. With v2 this is now the same size as given by Artemis capture or the Ascom driver on Windows.
Not a big problem but in this case you must be careful to redo your calibration frame with v2.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 4 weeks ago
Jurgenk
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 43
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31933
yes, I've noticed it too:
it is 1391x1039 now, but it is not a deviation from the previous versions of Ekos and or Indilib. I have dark images captured by Ekos from 2014 that have the same 1391x1039 frame size. I had problems with the frame size being 1392x1040 when I captured flats using APT.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 4 weeks ago
jpaana
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 204
Karma: 5
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31941
On 383L+ the frame size changed as well to match what Windows tools give, 3326x2504 to 3362x2537 so had to redo calibration frames. There are a couple of rough edges, temperature reading seems to interfere with image download but adding a mutex there fixed it. Another thing is that subframing is not enabled on my camera as the driver is checking for a capability which presumably means something else, but enabling the capability unconditionally fixed this too.

Remote observatory running Ubuntu 19.04 x64 with ScopeDome 2M, Skywatcher EQ8 and HEQ5, TS 8" RC, Atik 383L+, ASI178MC, ASI120MM-S, SX Lodestar X2, SX USB wheel with OAG, ZWO EAF, USB_Focus V3, Gemini SnapCap, USB_DewPoint, KomaHub
The following user(s) said Thank You knro

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7185
Karma: 51
Topic Author
New INDI Atik driver - Feedback requested #31946
A PR is appreciated! :D

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
mastria
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 15
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31950
Mine is 383L+ too.
I've notice the same behavior with sub-framing not allowed while testing auto-focus.
I believe that donwload time get slower too, but maybe it's only a "felling", I don't have numbers to compare.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
pch
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 159
Karma: 2
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31951
Subframe work with the 314L.

I compare the time need to take a bias with a previous session log and it is not slower. From old log 4.6 s, from new log 4.5 s. This is total time from start of exposure until the file is saved by the client.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7185
Karma: 51
Topic Author
New INDI Atik driver - Feedback requested #31952
Ok so subframing issue is confirmed. There is "preview" mode which I didn't enable. At any rate, if the camera supports preview mode, then it would be faster, but Ekos has no idea about this and it must be set from INDI control panel before you start focusing..etc.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
pch
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 159
Karma: 2
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31955
I tested the last change with the mutex. It work fine, no problem with my camera.

The following user(s) said Thank You jpaana

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
jpaana
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 204
Karma: 5
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31961
Good, I noticed the issue when taking new calibration frames, around every 8-10th frame would time out downloading. 383L+ has larger frames so it takes longer and the window for race condition is thus much larger. But with the fix I got the calibration frames all taken and imaged a couple of nights without problems.

Remote observatory running Ubuntu 19.04 x64 with ScopeDome 2M, Skywatcher EQ8 and HEQ5, TS 8" RC, Atik 383L+, ASI178MC, ASI120MM-S, SX Lodestar X2, SX USB wheel with OAG, ZWO EAF, USB_Focus V3, Gemini SnapCap, USB_DewPoint, KomaHub

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
mastria
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 15
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31971
Some inteface tests.

When first open focuser tab with Atik, the subframe is disabled "but" with a check-mark (I think this check is disconsidered when disabled, but I don't know). Then I selected the guider camera, that enable the box. It comes "selected", I unselect and switch back to Atik. Then Atik show the box disabled but unselected.



I didn't find the "preview" mode that need to be set in INDI Control Panel. It should be there?



The last picture is from Ekos, nothing to set there too.



I think that you are talking about an "internal" set that need to be checked on driver, not on visual interface (maybe I misunderstood).
I saw people talking about "mutex", is it something that I can "configure" ou it's a code change?
And the last thing, Jpaana says that 383L+ shows frame size as 3362x2537, in my case, same camera, 3354x2529 (firmware 801).

Thanks
Mastria.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
jpaana
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 204
Karma: 5
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #31973
Subframing is enabled now with the update merged today, also the mutex is there, both are code changes and nothing to configure as such. My camera is using firmware 795 so the resolution seems to change between versions.

Remote observatory running Ubuntu 19.04 x64 with ScopeDome 2M, Skywatcher EQ8 and HEQ5, TS 8" RC, Atik 383L+, ASI178MC, ASI120MM-S, SX Lodestar X2, SX USB wheel with OAG, ZWO EAF, USB_Focus V3, Gemini SnapCap, USB_DewPoint, KomaHub
The following user(s) said Thank You mastria

Please Log in or Create an account to join the conversation.

9 months 3 weeks ago
cherno
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 26
More
New INDI Atik driver - Feedback requested #32073
On my Atik 460 subframing does not work.

indi_setprop "Atik 460ex.CCD_FRAME.WIDTH=600" does not change Atik 460ex.CCD_FRAME.WIDTH
Same with Atik 460ex.CCD_FRAME.X

Frames became smaller, one Pixel is missing in each direction. What is this good for?

Cherno

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.154 seconds