×

INDI Library v1.7.6 Released. (27 Feb 2019)

First release of 2019 comes with quite a few new drivers across the board along with significant performance improvements to INDI camera and live streaming performance. Many drivers received significant updates to improve performance & stability, while a few were re-written from scratch to be in line with INDI standards. Here are some of the highlights:

ASI120MC-S problem (associated with EQMod?)

  • Posts: 115
  • Thank you received: 10

ASI120MC-S problem (associated with EQMod?) -- SOLVED was created by maxthebuilder

Hello,
Just bought an ASI120MC-S.
It works but doesn't seem to play well along with EQMod.
I saw people reporting similar problems but that was associated with an USB2 version of the camera, I believe.

Here's what happens.
-- ASI120 with Telescope Simulator. No problem.
-- ASI120 with EQMod (AZ-GTi mount). Problem.
KStars/Ekos run on Stellarmate. Wired VNC connection from a desktop PC to Stellarmate.

If ASI120 is idle - no problem.
If I start Live View, after about 5 min Stellarmate stalls, VNC client freezes. No new VNC connection is possible. WiFi hotspot is visible but cannot be connected to.
Disconnecting the ASI120 brings the system back to life.

Tried with the latest nightlies and with a one-month old SD card backup. Same result.
Any idea anyone?
Thanks!
max

EDIT:
The setup .
RPI 3 B+ with Stellarmate OS.
AZ-GTi mount.
Mount connects to RPI via WiFi.
ASI120 (and Nikon DSLR) to RPI via USB.
KStars/Ekos (v. 3.0) are running on RPI.
VNC to RPI via wired connection.
Max S.
RPI 3 B+ with Stellarmate OS.
Nikon D5300. 180 mm antique Nikon lens.
AT72EDII refractor. ASI1600MC Pro. ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi mount in EQ mode.
Last edit: 2 months 2 weeks ago by maxthebuilder.
2 months 2 weeks ago #33353

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 290
  • Karma: 1
  • Thank you received: 28

Replied by HelgeMK on topic ASI120MC-S problem (associated with EQMod?)

Hi Max,

I have a similar set up and no problems. How is your ASI cam connected - via USB to the Pi or directly to your mount (ST4)?

You may have seen this Tutorial and know this already, which describes the two methods to connect:

indilib.org/about/ekos/guide-module.html

I have connected the ASI cam to the host computer. In the Guide Module I selected Via: EqMod Mount.

Best, Helge
2 months 2 weeks ago #33357

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 139
  • Karma: 2
  • Thank you received: 34

Replied by kengs on topic ASI120MC-S problem (associated with EQMod?)

My first suspicion is a USB power issue. The Wifi on the RPi is USB connected so having Camera, Mount and Wifi maybe too much of a power drain. A powered USB hub may be needed.
Ubuntu 16.04 AMD64 VM, RPi3 Ubuntu Mate 16.04, Windows 10 AMD64, Ubuntu 16.04 AAEON UP Core
Avalon M-Uno, EQ6 Pro, Atik420, ASI1600MM-C, ASI120MM-S, DBK21AU04, ZWO EFW, Optec TCFSi
Vixen R150S, GSO RC8, ST80
2 months 2 weeks ago #33359

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 290
  • Karma: 1
  • Thank you received: 28

Replied by HelgeMK on topic ASI120MC-S problem (associated with EQMod?)

Maybe you can also address by increasing the current allowed for the USB port that the WiFi stick is attached to?

BTW: why WiFi? What pi are you using?
2 months 2 weeks ago #33365

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 115
  • Thank you received: 10

Replied by maxthebuilder on topic ASI120MC-S problem (associated with EQMod?)

Helge/Ken,
I am using RPI 3 B+ (internal WiFi). WiFi is to connect to the mount and for VNC.
This is my first CCD. Eventually will be used for guiding but for now I just want to use it for polar and goto alignments.
I connect the ASI to RPI via USB.

So Ken could be right about the power drain. Will give a powered hub a try.

Thanks!
Max S.
RPI 3 B+ with Stellarmate OS.
Nikon D5300. 180 mm antique Nikon lens.
AT72EDII refractor. ASI1600MC Pro. ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi mount in EQ mode.
Last edit: 2 months 2 weeks ago by maxthebuilder.
2 months 2 weeks ago #33387

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 115
  • Thank you received: 10

Replied by maxthebuilder on topic ASI120MC-S problem (associated with EQMod?)

OK. Tried a hub. Didn't help. Same symptoms. After 2-3 min the system slows down. After 5 min freezes. ASI cable disconnect brings the system back.

However, it looks like I fixed this by changing one setting in INDI Control Panel.
Options/Telescope was set to Primary for both ASI and Nikon DSLR. Changed it to Guide for ASI and it helped!
(Nikon wasn't connected but configured and its driver running).
FPS went up from 2-4 to 10-12 and no slow down after 40 min...

Beginner mistake...
Thanks!
Max S.
RPI 3 B+ with Stellarmate OS.
Nikon D5300. 180 mm antique Nikon lens.
AT72EDII refractor. ASI1600MC Pro. ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi mount in EQ mode.
Last edit: 2 months 2 weeks ago by maxthebuilder.
2 months 2 weeks ago #33393

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.261 seconds