×

INDI Library v1.9.8 Released (29 Sep 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

INDI/V4L2 Pixel size detection

  • Posts: 7
  • Thank you received: 0

Replied by jean on topic INDI/V4L2 Pixel size detection

Hello
For CCD DFK 41AU02 , i have this

2021-01-18T16:55:12: [INFO] World Coordinate System is enabled.
2021-01-18T16:55:12: [INFO] Device configuration applied.
2021-01-18T16:55:12: [INFO] Upload settings set to client only.
2021-01-18T16:55:12: [INFO] Loading device configuration...
2021-01-18T16:55:11: [INFO] For future autodetection of pixel size, please report the following: Reported Name: HD WebCam: HD WebCam, Common Name (Eg: NexImage 10), Pixel Size to the following thread: bit.ly/2S1Vxjq
2021-01-18T16:55:11: [INFO] Setting pixel size to default of 5.60
2021-01-18T16:55:11: [WARNING] Manual/auto exposure control is not possible on the device!
2021-01-18T16:55:11: [WARNING] Absolute exposure duration control is not possible on the device!
2021-01-18T16:55:11: [INFO] Found initial Input "Camera 1", Format "YUYV 4:2:2", Size 640x480, Frame interval 1/30s
2021-01-18T16:55:11: [INFO] V4L2 CCD Device is online. Initializing properties.

Details here, sorry, i am french
www.indilib.org/forum/ccds-dslrs/8475-th...urce-dfk-41au02.html
Thank you
1 year 8 months ago #66111

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 7
  • Thank you received: 0

Replied by jean on topic INDI/V4L2 Pixel size detection

Hello.
It's good, I could follow the documentation, and program the streaming as best I could.
To be tested in real life...

2021-01-18T22:45:38 Reçu une image 2 de 2.
2021-01-18T22:45:38 Download Time: 0.07 s, New Download Time Estimate: 0.09 s.
2021-01-18T22:45:28 Capturing 10,000-second image...
2021-01-18T22:45:28 Reçu une image 1 de 2.
2021-01-18T22:45:28 Download Time: 0.09 s, New Download Time Estimate: 0.10 s.
2021-01-18T22:45:18 Capturing 10,000-second image...
2021-01-18T22:45:18 Job requires 10,000-second images, has 0/2 frames captured and will be processed.
2021-01-18T22:45:18 Warning: option "Always Reset Sequence When Starting" is enabled and resets the sequence counts.
2021-01-18T22:43:48 Reçu une image 1 de 1.
2021-01-18T22:43:48 Download Time: 0.12 s, New Download Time Estimate: 0.12 s.
2021-01-18T22:43:47 Capturing 1,000-second image...
2021-01-18T22:43:47 Job requires 1,000-second images, has 0/1 frames captured and will be processed.
2021-01-18T22:43:47 Warning: option "Always Reset Sequence When Starting" is enabled and resets the sequence counts.
1 year 8 months ago #66134

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 7
  • Thank you received: 0

Replied by jean on topic INDI/V4L2 Pixel size detection

Hello.
I can't make it.
At some point, without changing the settings, I find myself with this window.
File Attachment:

I try a live video that fails, then make 1 or 2 successful captures.
But when I restart a live video, message "....crashed, restart or continue?", everything is blocked and Kstars closes.
I unplug and plug the camera back in.
But still the same, after several adjustments, impossible to make it work properly.
Has anyone ever managed to make this camera work ?
Thank you very much.
Last edit: 1 year 8 months ago by jean.
1 year 8 months ago #66474

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 7
  • Thank you received: 0

Replied by jean on topic INDI/V4L2 Pixel size detection

Hello
Here the log

File Attachment:

File Name: log_16-09-20.txt.zip
File Size:8 KB

Think you
1 year 8 months ago #66959
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 43
  • Thank you received: 0
Hi All,

Im here as instructed by Ekos to report camera issues for 2 cameras.

!st is the iOptron iGuider built in to the CEM70G -
manufacturers pixel setting of 3.75um at 1280 x 960 resolution -
ekos currently defaults to 5.6um at 640 x 960 - 
causes guiding to hang, then timeouts,
however will work when manually set at 3.75um with 640 x 960 resolution, 1st capture takes approx 20-30sec, every subsequent capture after is approx 5sec

2nd is the Celestron (TIS) Skyris 132c - 
manufacturers pixel setting of 3.75um at 1280 x 960 resolution - 
ekos currently defaults to 5.6um at 1280 x 960 -
causes camera to hang, then driver (V4L2) to shut down -
have to disconnect, hang up, dial back in and reconnect for driver to come back online

I can manually change these settings but will not be saved so Ekos defaults to incorrect settings when shutdown and re-booted again

Hope you can help, thanks in advance, Richard
1 year 5 months ago #70801

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Thanks, both of these are already in INDI and both at 3.75u. What version of INDI are you using?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Richard Persaud
1 year 5 months ago #70823

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 43
  • Thank you received: 0
Hi Jasem, I will check when I get home, you’ve got me thinking I’m not up to date on the INDI.
Will confirm later....
1 year 5 months ago #70825

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 43
  • Thank you received: 0
Ok, 2 strangest things have occurred.
Firstly
When I open
KStars 3.5.2 on MacOS
I get
error - unable to find INDI Drivers for directory
:/usr/local/share/Indi
Please make sure to set correct path in KStars configuration.

Why has that happened? And how do I configure it?
I use Remote hosting on Stellarmate Plus. I click ok and it goes into KStars allowing me to open Ekos and connect to all devices.

Secondly
I also use the Stellarmate Plus on MacOS, when I click on the Stellarmate noVNC icon, it now says
noVNC has encountered an error:
null is not an object (evaluating’document.getElementById(“noVNC_mouse_button0”).addEventListener’)
There is also a finer print too.

I haven’t done anything different so not sure what’s happened.
1 year 5 months ago #70830

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 43
  • Thank you received: 0
Sorry Jasem, on top of all that I cannot find what INDI version is currently being used.
1 year 5 months ago #70832

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1
  • Thank you received: 1
Hey all!
I'm having the same issue with a number of IMX290 boards.

Reported Name: 'USB 2.0 Camera: USB Camera', Common Name: USB 2.0 IMX290 Board, Pixel Size: 2.9

Thanks in advance!
 
The following user(s) said Thank You: Jasem Mutlaq
1 year 2 months ago #73687

Please Log in or Create an account to join the conversation.

It's done, thanks!
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Anubis9
1 year 2 months ago #73693

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 53
  • Thank you received: 6
There is issue with Raspberry Pi HQ camera, while pixel size is correct, for some reason default resolution is 1024x768, and biggest issue is that there is no option to set Gain, and in V4L2 options ISO settings is gibberish.

Also Pi HQ camera can handle exposures up to 230s so there is no need for stacking, but that is less important. Gain is biggest issue. Can that be fixed? 

I can provide anything needed even remote connection to PI with HQ camera. 
1 year 1 month ago #74761

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.058 seconds