×
INDI Library v1.8.4 Released

Minor bugfix release with some highlights:

Pentax driver broken, kStars 3.4.0

1 month 6 days ago 1 month 2 days ago by DrawsACircle.
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #49993
I’ve been using kStars controlling my Pentax K-70 in MSC mode. For some reason this is not working anymore, kStars/Indi cannot connect.
If I switch to PTP mode, it does connect, but the functionality is way too limited/buggy.
What has been changed? I know karlrees has been working on something, but hopefully this has not been released in the official version? It needs way more testing.
Jasem/Marcus you need people testing various camera models, the I volunteer testing the Pentax K-70 functionalities.
If Stellarmate is to survive, proper testing before releasing is a must.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 6 days ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7733
Karma: 51
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #49995
Any logs? Maybe it is due to some libgphoto2 issue as well? Can you capture with gphoto2 command? In SM Dashboard --> Diagnostics, there is a DSLR test.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 6 days ago
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #49996
I’ll do some testing Jasem, I really want this to work, so does other Pentax users - Stellarmate/kStars is a fantastic tool, but the bugs makes it frustrating when you have clear skies.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 6 days ago 1 month 6 days ago by DrawsACircle.
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50006
Just did some testing, if I connect the camera directly to my Ubuntu PC running kStars 3.4.0 it works just fine in MSC mode (as usual)

Trying the same controlling my RPi4/SM via kStars from my Win10 PC or directly via VNC:
[2020-02-23T20:27:43.187 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Received new device Pentax DSLR K70
[2020-02-23T20:27:43.187 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - INDIListener: New device Pentax DSLR K70
[2020-02-23T20:27:43.203 Rom, normaltid INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - Ekos received a new device: Pentax DSLR K70
[2020-02-23T20:27:43.203 Rom, normaltid INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "Remote devices established."
[2020-02-23T20:27:43.203 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < CONNECTION >
[2020-02-23T20:27:43.218 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < DRIVER_INFO >
[2020-02-23T20:27:43.218 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < POLLING_PERIOD >
[2020-02-23T20:27:43.218 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < DEBUG >
[2020-02-23T20:27:43.218 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < SIMULATION >
[2020-02-23T20:27:43.218 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < CONFIG_PROCESS >
[2020-02-23T20:27:43.234 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < ACTIVE_DEVICES >
[2020-02-23T20:27:43.234 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < DEVICE_PORT >
.
.
[2020-02-23T20:27:43.937 Rom, normaltid INFO ][ org.kde.kstars.indi] - Pentax DSLR K70 : "[ERROR] Camera_get_config failed (-7): I/O problem "
[2020-02-23T20:27:43.937 Rom, normaltid INFO ][ org.kde.kstars.indi] - Pentax DSLR K70 : "[ERROR] Can not open camera: Power OK? If camera is auto-mounted as external disk storage, please unmount it and disable auto-mount. "
[2020-02-23T20:27:43.937 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.ekos] - Pentax DSLR K70 is disconnected.
[2020-02-23T20:27:43.937 Rom, normaltid INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "Pentax DSLR K70 is disconnected."
[2020-02-23T20:27:43.937 Rom, normaltid INFO ][ org.kde.kstars.indi] - Pentax DSLR K70 : "[INFO] Debug is enabled. "
[2020-02-23T20:27:43.937 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < DEBUG_LEVEL >
[2020-02-23T20:27:43.952 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < LOGGING_LEVEL >
[2020-02-23T20:27:43.952 Rom, normaltid DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Pentax DSLR K70 >: < LOG_OUTPUT >

I also tried to unmount the camera and then started kStars on the RPi, same message.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 6 days ago 1 month 6 days ago by DrawsACircle.
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50007
I installed gphoto2 on the RPi, the camera is detected, executing the auto-detect command tells me that the K-70 is detected. Executing the --list-config command gives an I/O error message "Access denied". I have used the gphoto2 command line without any problems before.
The attached file is the result of running the --list-config command.
Running the DSLR test from the Control Panel fails, it says "connection lost", "DSLR test failed".

File Attachment:

File Name: my-logfile.txt
File Size:15 KB
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 6 days ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7733
Karma: 51
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50020
So it is a GPhoto2 issue. If you're using StellarMate, try software updater since I updated libgphoto2 just yesterday. Not sure if this will a difference, but at least try on the latest release before we file a bug report with libgphoto2.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 4 days ago
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50106
I just updated to 1.5.1, no changes.
I've filed a bug report on GitHub->gphoto/libgphoto2: github.com/gphoto/libgphoto2/issues/478

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 month 4 days ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7733
Karma: 51
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50136
Thank you for filing the report... I will keep watch on that thread and will rebuild once/if they fix it.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 weeks 1 day ago
martinfink
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 2
More
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50726
Same problem here with my setup (Stellarmate 1.5.1 and Pentax K5)

Do you have any update on that issue or can you suggest a workaround to get stellarmate 1.5.1 working with a Pentax?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 weeks 22 hours ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7733
Karma: 51
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50744
I'm looking into it and hopefully Karl's new driver would be ready in the repo soon.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 weeks 17 hours ago
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50759
My gphoto bug report has not been looked into after I provided some log files (at least I cannot see any activities), it could be due to Marcus being on vacation or the situation we are in right now (COVID-19).

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 week 5 days ago
DrawsACircle
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 59
More
Topic Author
Pentax driver broken, kStars 3.4.0 #50848
Jasem has some changes which made it possible to connect to a Pentax camera, at least if you use the GPhoto CCD driver.
Just update SM via the Control Panel (using VNC to connect to a RPi), the nrun the package updater (I did that first), restart and voilá :-)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.221 seconds