×

INDI Library v1.9.4 Released (17 Jan 2022)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones. Some highlights:

Canon 600D T3i "Failed to expose" error

  • Posts: 314
  • Thank you received: 24
Hello

I ran into a problem yesterday which is my Canon 600D was failing periodically every other image to capture images with the error message "Failed to expose". I found that this only happens with long exposures (300 seconds) but not for the sort 30 seconds ones...

I tried to enable the debug log, but as soon as I enable it and connect to the driver, it automatically switches to Debug disabled, so I only have the regular verbose output as attached. I looked into the forums, but the only related problem was due to a new build and noise reduction function that I don't have.

Any help would be appreciated...

Thank you
Mohamed

File Attachment:

File Name: log.txt
File Size:13 KB
Clear Skies!
Mohamed

Permanent
C9.25 f/10, HEQ5, MyFocuserPro2, OAG, ASI290MC guide, ASI533MC Pro

Portable
WO Z61, iOptron SmartEQ Pro+, MyFocuserPro2, OAG, ASI120MM guide, ASI183MM Pro, EFW
1 year 7 months ago #54765
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1170
  • Thank you received: 209
I use a Canon 600D (T3i) and hove not experienced this, but it may be a new bug.
The logging settings in the INDI control panel are overridden by the global log settings in EKOS. From the Setup tab of EKOS, click on Logs, and enable logging for INDI, Capture, and CCD.
INDI/KStars on Raspberry Pi 4, 4gb
Raspbian Buster with AstroPi3 script configuration
Skywatcher HEQ5 Pro Mount
Canon 600D Camera
Orion SSAG/ASI120mm @280mm Guide Scope
PHD2
Waveshare Stepper Motor Board - DIY Focuser
Adafruit GPS Module
Generic Bluetooth Joystick.
Startech 7 port powered USB Hub.
1 year 7 months ago #54767

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 314
  • Thank you received: 24
Hi Ihoujin

Thank you for your reply. I was able to create the log file with all details including driver debugging, and emulate the problem... PFA and let me know what do you think.

PS: my camera firmware is 1.0.2

thank you
Mohamed

File Attachment:

File Name: indi_canon_ccd.log
File Size:36 KB
Clear Skies!
Mohamed

Permanent
C9.25 f/10, HEQ5, MyFocuserPro2, OAG, ASI290MC guide, ASI533MC Pro

Portable
WO Z61, iOptron SmartEQ Pro+, MyFocuserPro2, OAG, ASI120MM guide, ASI183MM Pro, EFW
1 year 7 months ago #54769
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1170
  • Thank you received: 209
I recommend you switch to the GPhoto driver.
Edit: Also Camera needs to be in Bulb mode for longer exposures.
INDI/KStars on Raspberry Pi 4, 4gb
Raspbian Buster with AstroPi3 script configuration
Skywatcher HEQ5 Pro Mount
Canon 600D Camera
Orion SSAG/ASI120mm @280mm Guide Scope
PHD2
Waveshare Stepper Motor Board - DIY Focuser
Adafruit GPS Module
Generic Bluetooth Joystick.
Startech 7 port powered USB Hub.
Last edit: 1 year 7 months ago by Andrew.
1 year 7 months ago #54770

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 314
  • Thank you received: 24

Thanks, but how I can switch the driver? I choose Canon DSLR from the drop-down list as my CCD camera in ekos configuration.

Bulb mode: I always use bulb mode


Thank you
Mohamed
Clear Skies!
Mohamed

Permanent
C9.25 f/10, HEQ5, MyFocuserPro2, OAG, ASI290MC guide, ASI533MC Pro

Portable
WO Z61, iOptron SmartEQ Pro+, MyFocuserPro2, OAG, ASI120MM guide, ASI183MM Pro, EFW
Last edit: 1 year 7 months ago by Mohamed.
1 year 7 months ago #54771

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1170
  • Thank you received: 209
Instead of Canon DSLR, Choose GPhoto for your 'CCD' in the Profile Editor.
INDI/KStars on Raspberry Pi 4, 4gb
Raspbian Buster with AstroPi3 script configuration
Skywatcher HEQ5 Pro Mount
Canon 600D Camera
Orion SSAG/ASI120mm @280mm Guide Scope
PHD2
Waveshare Stepper Motor Board - DIY Focuser
Adafruit GPS Module
Generic Bluetooth Joystick.
Startech 7 port powered USB Hub.
1 year 7 months ago #54772

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 314
  • Thank you received: 24
Hello Ihoujin

Thank you for your reply. I did try the GPhoto driver. It worked well for the 1st 300-sec picture but it gave the same error on the 2nd capture.

Attached is the log file for the GPhoto and screenshot for my configuration.

Any idea what went wrong here?

File Attachment:

File Name: indi_gphoto_ccd.log
File Size:5 KB
Clear Skies!
Mohamed

Permanent
C9.25 f/10, HEQ5, MyFocuserPro2, OAG, ASI290MC guide, ASI533MC Pro

Portable
WO Z61, iOptron SmartEQ Pro+, MyFocuserPro2, OAG, ASI120MM guide, ASI183MM Pro, EFW
1 year 7 months ago #54777
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1170
  • Thank you received: 209
I couldn't reproduce your experience on my end. And your log doesn't contain much information. Have you set it to verbose logging?
INDI/KStars on Raspberry Pi 4, 4gb
Raspbian Buster with AstroPi3 script configuration
Skywatcher HEQ5 Pro Mount
Canon 600D Camera
Orion SSAG/ASI120mm @280mm Guide Scope
PHD2
Waveshare Stepper Motor Board - DIY Focuser
Adafruit GPS Module
Generic Bluetooth Joystick.
Startech 7 port powered USB Hub.
1 year 7 months ago #54781

Please Log in or Create an account to join the conversation.

I just tested on 600D with > 300s exposures and they worked fine without any issues on the latest sources.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 7 months ago #54793

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 314
  • Thank you received: 24

GM Jassem, which driver did you use? The Canon DSLR or GPhoto?

Also how I can check if I have the latest ekos/indi versions?


Thank you
Mohamed
Clear Skies!
Mohamed

Permanent
C9.25 f/10, HEQ5, MyFocuserPro2, OAG, ASI290MC guide, ASI533MC Pro

Portable
WO Z61, iOptron SmartEQ Pro+, MyFocuserPro2, OAG, ASI120MM guide, ASI183MM Pro, EFW
1 year 7 months ago #54794

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Canon driver. I don't think it has to do with driver changes though.. there is another factor here.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 7 months ago #54795

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 32
  • Thank you received: 6
Last year I had similar issues with a Canon 1Dx. I systematically tried changing settings, and my final settings are below. This was an earlier version of SM, but it is worth a try. Note that for the capture target I had SD card, the had Delete SD image checked. I still had the imaging sequence set to save to StellarMate, so no images were actually lost.

I used these settings successfully for several months until I switched to a Cooled CMOS camera.

Main Control:
Mirror Lockup = 0 (It I set the mirror lockup on it would fail, and I would need to reboot the system and restart KStars on the Mac)

Options:
Force Bulb = OFF (Camera was set to Bulb mode, if I used Force Bulb it would fail)

Image Settings:
Capture Format = RAW
Transfer Format - Native
Capture Target = SD Card (I think this one was the key in the Image Settings tab)
SD Image = Delete
The following user(s) said Thank You: Mohamed
Last edit: 1 year 7 months ago by Ryan. Reason: Add additional information
1 year 7 months ago #54805

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.332 seconds