×

INDI Library v1.9.2 Released (14 Sep 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones.

Driver OnStep (LX200 like) for INDI

  • Posts: 235
  • Thank you received: 29
Hi Claus,I did another test this morning.A sequence:- Unpark- Track Venus- Take a suite of shots- Track Mars- Take a suite of shots- ParkI include as attachment the logs so that you can see whats going on.For me everything works fine but there might be some confusion between what Ekos Scheduler reports and what the actual TrackState is.At end of sequence it says mount parked but in fact it refers to the scheduler not to the TrackState[2021-07-09T12:03:05.677 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "Job 'Mars' 5x1\" Luminance completed its sequence of 0 light frames."[2021-07-09T12:03:05.683 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "No jobs left in the scheduler queue."[2021-07-09T12:03:05.684 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - Starting shutdown process...[2021-07-09T12:03:06.740 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "Parking mount in progress..."[2021-07-09T12:03:07.432 CEST DEBG ][     org.kde.kstars.ekos.mount] - Mount status changed from  "Tracking"  to  "Slewing"[2021-07-09T12:03:07.438 CEST INFO ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - "Mount is moving. Resetting calibration..."[2021-07-09T12:03:07.440 CEST INFO ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - "Calibration is cleared."[2021-07-09T12:03:07.789 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - "Mount parked."[2021-07-09T12:03:10.933 CEST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.scheduler] - Disconnecting INDI...
3 months 1 week ago #73353
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 249
  • Thank you received: 22
I don't use Park/Unpark, and therefore don't see the same symptoms that you do.

But I did notice one odd thing with the most recent stable KStars from Jassem's PPA, and perhaps from one release before that.

Previously, when I started a slew, I had a notification that said "Mount reached destination", but only when the mount has reached the target.

Now, when I start a slew, that notification is displayed immediately when the slew is just starting.

I don't see any other ill effect.

But I think this is related to what you folks are seeing.
3 months 1 week ago #73357

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 235
  • Thank you received: 29
Khalid,

I didn't use the scheduler till now so I was not aware about all these things.
But now that I try to reproduce the behavior Claus is seeing I discover a lot of things where I get more and more confused.
So far I did check, Telescope Status is only managed by "TrackState" and running Indi in debugger it appears that this variable is reflecting what wee expect (the firmware status IDLE, SLEWING, TRACKING, PARKING and PARKED) but Ekos shows some other states like "Moving E, Moving W .... so what Ekos shows is definitively not directly reflecting the Firmware state and may be this is what creates confusion.

But fo now I did some tests whith the Scheduler and it seems to work as expected with the version I have on my git
github.com/azwing/indi

@ Claus,

I don't use CDC. Does it have a scheduler?
3 months 1 week ago #73358

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
@Alain

Yes CCDCiel has a good scheduler.
3 months 1 week ago #73363

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 235
  • Thank you received: 29
James,

I tested the "own-goto" branch and I found ti does work except for the unpark issue.

I also checked the behavior whithout testing (strcmp(OSStat, OldOSStat) != 0) no change so test might be overkill but for sure not the reason.

So far all my tests with Scheduler were successful, the only change I made in my code is the SetParked(false); in case of failure but only if if (isParked()) is true

Test results
2021-07-10T13:42:56 Shutdown complete.
2021-07-10T13:42:56 Ekos stopped.
2021-07-10T13:42:55 INDI devices disconnected.
2021-07-10T13:42:51 Mount parked.
2021-07-10T13:42:50 Parking mount in progress...
2021-07-10T13:42:49 No jobs left in the scheduler queue.
2021-07-10T13:42:48 Job 'Altais' is complete.
2021-07-10T13:42:38 Job 'Altais' capture is in progress...
2021-07-10T13:42:38 Job 'Altais' focusing is complete.
2021-07-10T13:42:29 Job 'Altais' is focusing.
2021-07-10T13:42:29 Job 'Altais' slew is complete.
2021-07-10T13:38:54 Job 'Altais' is slewing to target.
2021-07-10T13:38:51 Job 'HD 188119' is complete.
2021-07-10T13:38:41 Job 'HD 188119' capture is in progress...
2021-07-10T13:38:41 Job 'HD 188119' focusing is complete.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is focusing.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is restarting its focusing procedure.
2021-07-10T13:37:11 Warning: job 'HD 188119' focusing failed.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is focusing.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is restarting its focusing procedure.
2021-07-10T13:37:11 Warning: job 'HD 188119' focusing failed.
2021-07-10T13:35:35 Job 'HD 188119' is focusing.
2021-07-10T13:35:34 Job 'HD 188119' slew is complete.
2021-07-10T13:32:29 Job 'HD 188119' is slewing to target.
2021-07-10T13:32:26 Mount unparked.
2021-07-10T13:32:23 Ekos started.
2021-07-10T13:32:19 Scheduler started.
 
Last edit: 3 months 1 week ago by Alain Zwingelstein.
3 months 1 week ago #73371

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
I've downgraded my setup:
Ubuntu Mate 20.04 -> Ubuntu Mate 18.04
And compiled indi drivers 1.8.9
And all is working \o/
I'm waiting for Indi 1.9.9 for upgrade :-)
3 months 5 days ago #73478

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 235
  • Thank you received: 29
Claus,

I understand your downgrade to a previous version of Indi, but I see no rationale for the downgrade of Ubuntu.
Some library issues or related to Kstars?
3 months 5 days ago #73479

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
No, with Ubuntu 20.04 i have issues with wakeolan and i don't want to use snapd.
Kstars seems to work fine with Ubuntu 20.04 (tested with my desktop on Kubuntu 20.04).

I've found an another solution for my problems of park/unpark:
- Install indi drivers 1.9.1 (latest)
- Get the 1.8.9 indi sources
- Get the 1.9.1 indi sources
- copy indi-lx200_OnStep 1.8.9 in source code of indi 1.9.1
- Compile indi 1.9.1
- Copy the compiled indi-lx200generic in /ust/bin/

And it's work \o/ Park and unpark are OK.
3 months 5 days ago #73482

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 235
  • Thank you received: 29
Claus,

The last version I have online on github.com/azwing/indi is working fine.
I tested many cases in Ekos and using scheduler.
Most probably it will be the base for the next pull request if James agrees.
So it would really be nice if you could make a trial.

regards
3 months 5 days ago #73487

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
Thank you so much.
I will test.
Anyway, I still have the old version compiled in case of problem :-)
Now, it's easy to switch of versions (production and devel ;-) ).
3 months 5 days ago #73488

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
It still doesn't work for me :-(
When I press "Park", Kstars instantly considers the telescope to be parked as it moves to the park.
It then attempts to close the dome. But it only closes if the mount is parked.
Kstars then leaves in error because it cannot park the dome (the mount is not already parked).
Last edit: 3 months 5 days ago by Serge CLAUS.
3 months 5 days ago #73496

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 235
  • Thank you received: 29
Claus,

I noticed that but was not aware it interferes with observatory parking simply because I did not put this in the sequence.
Anyhow I am sure it is not related to the Driver but to the Sequencer.
I will setup a sequence with observatory and see what it does.
But debugging Kstars / Ekos is another thing ... but I will try :-)
3 months 5 days ago #73502

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.682 seconds