×

INDI Library v1.9.2 Released (14 Sep 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones.

Driver OnStep (LX200 like) for INDI

  • Posts: 231
  • Thank you received: 28
James,

I tested the "own-goto" branch and I found ti does work except for the unpark issue.

I also checked the behavior whithout testing (strcmp(OSStat, OldOSStat) != 0) no change so test might be overkill but for sure not the reason.

So far all my tests with Scheduler were successful, the only change I made in my code is the SetParked(false); in case of failure but only if if (isParked()) is true

Test results
2021-07-10T13:42:56 Shutdown complete.
2021-07-10T13:42:56 Ekos stopped.
2021-07-10T13:42:55 INDI devices disconnected.
2021-07-10T13:42:51 Mount parked.
2021-07-10T13:42:50 Parking mount in progress...
2021-07-10T13:42:49 No jobs left in the scheduler queue.
2021-07-10T13:42:48 Job 'Altais' is complete.
2021-07-10T13:42:38 Job 'Altais' capture is in progress...
2021-07-10T13:42:38 Job 'Altais' focusing is complete.
2021-07-10T13:42:29 Job 'Altais' is focusing.
2021-07-10T13:42:29 Job 'Altais' slew is complete.
2021-07-10T13:38:54 Job 'Altais' is slewing to target.
2021-07-10T13:38:51 Job 'HD 188119' is complete.
2021-07-10T13:38:41 Job 'HD 188119' capture is in progress...
2021-07-10T13:38:41 Job 'HD 188119' focusing is complete.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is focusing.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is restarting its focusing procedure.
2021-07-10T13:37:11 Warning: job 'HD 188119' focusing failed.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is focusing.
2021-07-10T13:37:11 Job 'HD 188119' is restarting its focusing procedure.
2021-07-10T13:37:11 Warning: job 'HD 188119' focusing failed.
2021-07-10T13:35:35 Job 'HD 188119' is focusing.
2021-07-10T13:35:34 Job 'HD 188119' slew is complete.
2021-07-10T13:32:29 Job 'HD 188119' is slewing to target.
2021-07-10T13:32:26 Mount unparked.
2021-07-10T13:32:23 Ekos started.
2021-07-10T13:32:19 Scheduler started.
 
Last edit: 2 months 1 week ago by Alain Zwingelstein.
2 months 1 week ago #73371

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
I've downgraded my setup:
Ubuntu Mate 20.04 -> Ubuntu Mate 18.04
And compiled indi drivers 1.8.9
And all is working \o/
I'm waiting for Indi 1.9.9 for upgrade :-)
2 months 3 days ago #73478

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 231
  • Thank you received: 28
Claus,

I understand your downgrade to a previous version of Indi, but I see no rationale for the downgrade of Ubuntu.
Some library issues or related to Kstars?
2 months 3 days ago #73479

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
No, with Ubuntu 20.04 i have issues with wakeolan and i don't want to use snapd.
Kstars seems to work fine with Ubuntu 20.04 (tested with my desktop on Kubuntu 20.04).

I've found an another solution for my problems of park/unpark:
- Install indi drivers 1.9.1 (latest)
- Get the 1.8.9 indi sources
- Get the 1.9.1 indi sources
- copy indi-lx200_OnStep 1.8.9 in source code of indi 1.9.1
- Compile indi 1.9.1
- Copy the compiled indi-lx200generic in /ust/bin/

And it's work \o/ Park and unpark are OK.
2 months 3 days ago #73482

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 231
  • Thank you received: 28
Claus,

The last version I have online on github.com/azwing/indi is working fine.
I tested many cases in Ekos and using scheduler.
Most probably it will be the base for the next pull request if James agrees.
So it would really be nice if you could make a trial.

regards
2 months 3 days ago #73487

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
Thank you so much.
I will test.
Anyway, I still have the old version compiled in case of problem :-)
Now, it's easy to switch of versions (production and devel ;-) ).
2 months 3 days ago #73488

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
It still doesn't work for me :-(
When I press "Park", Kstars instantly considers the telescope to be parked as it moves to the park.
It then attempts to close the dome. But it only closes if the mount is parked.
Kstars then leaves in error because it cannot park the dome (the mount is not already parked).
Last edit: 2 months 3 days ago by Serge CLAUS.
2 months 3 days ago #73496

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 231
  • Thank you received: 28
Claus,

I noticed that but was not aware it interferes with observatory parking simply because I did not put this in the sequence.
Anyhow I am sure it is not related to the Driver but to the Sequencer.
I will setup a sequence with observatory and see what it does.
But debugging Kstars / Ekos is another thing ... but I will try :-)
2 months 3 days ago #73502

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
Yes, I think the problem is with Kstars.
It works fine with CCDciel.
I wonder if Kstars does not confuse "Parking" and "Parked"
In an old version of Indi there was the possibility to choose: "Dome park mount" but that no longer exists.
In manual mode, my shelter parks the mount if it is not parked. I will try to implement it for automatic mode (with Indi).
So I will no longer park the mount with Kstars, it is the shelter that will take care of it.
Otherwise, CCDciel works very well :-)
And thank you again for all this work.
2 months 2 days ago #73504

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
In the previous version of the Indi driver (1.8.9), it seems to me that the mount went into "sleewing" mode during the park and not "Parking".
Maybe the difference is there.
2 months 2 days ago #73507

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 55
  • Thank you received: 1
I just saw on version 1.8.9:
When I press the "Park" button, the "Unpark" button is activated for a fraction of a second, then becomes gray again until the end of the parking lot.
On version 1.9.1, the "Unpark" button becomes active from the start of the park.
2 months 2 days ago #73508

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 231
  • Thank you received: 28
Serge,

there are many others discrepancies for what concerns Telescope Status between Indi- Driver, Kstars, Indi_kstars and Ekos.
Ekos Mont Control Buttons and Indi Control Panel Buttons for example do not show the same state ...
I hope we will find out what is goin on ...

I just made a brief test with telescope simulator and it seems to work (PARKING when parking is in progress) ....
 
Last edit: 2 months 2 days ago by Alain Zwingelstein. Reason: another test
2 months 2 days ago #73537

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.882 seconds