×

INDI Library v1.9.1 Released (26 Jun 2021)

Bi-monthly INDI Library v1.9.1 is released bringing a few new drivers and improvements to existing drivers.

New KStars 3.5.2 DMG to test

  • Posts: 27
  • Thank you received: 0
Just to say I really like what's been done with the Polar Alignment in this version ( 3.5.2 ) . The new green and yellow lines showing the ALT/AZ axes really help speed up getting a good alignment. Thanks!
5 months 1 week ago #67700

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1937
  • Thank you received: 415

You may want to add that to this thread as well:

www.indilib.org/forum/general/8602-new-p...me-and-features.html
Wouter van Reeven

ASI6200MM and 7 slot 2" filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and 5 slot 1.25" filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R
5 months 1 week ago #67702

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 25
  • Thank you received: 0

Replied by Ron M on topic New KStars 3.5.2 DMG to test

I had downloaded 3.5.1 to my Mac early in Feb., and found the new libraw would work with my Canon CR3 files. But due to our winter weather only got a chance to try it with mount, imaging camera and ZQO guider tonite. I discovered the ZWO 'bug' right away (ugh!) and after re-starting the program a couple times,, checking cables and USB hub I was getting an error message of not finding the driver library. Finding this new 3.5.2 version tonite, and installed from the google link in the forrum, on my Macbook , I now get this error message: " Unable to find INDI Drivers directory: /usr/local/share/indi
Please make sure to set the correct path in KStars configuration" So, I need some help here, if this is a 'bug' in 3.5.2 or somehow INDI files were moved or deleted?

Also the update installs as 3.5.1 with no indication other than the install date this is a new version.
Last edit: 5 months 1 week ago by Ron M.
5 months 1 week ago #67704

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1937
  • Thank you received: 415
For me this beta installs as 3.5.2 beta. I see that by clicking on KStars in the Apple menu and then About KStars:

Wouter van Reeven

ASI6200MM and 7 slot 2" filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and 5 slot 1.25" filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R
5 months 1 week ago #67708
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 25
  • Thank you received: 0

Replied by Ron M on topic New KStars 3.5.2 DMG to test

Thanks. This morning I found the 3.5.2 install was renamed in the Applications dir., since I kept previous versions. So re-named and opened the 'right' 3.5.2 and still got the could not find no indi directory' errors. I found the INDI directory 'boxes' unchecked in the 3.5.1 Indi menu under Options (there is nothing called "configurations" I could find. and rechecked them and both Canon M50 and ZWO (and mount now connect ok and work from the camera module in in 3.5.2. -at least in daylight. Will see if this is all true after the Indi /EKOS vampires come out after dark. I see there are some new features in the mount INDI panel for linking to a dome which took me a couple minutes to figure out where/how to turn that off since I don't have a dome and mount would not respond until that was turned off. Seems like that default should be for no dome... Onward into the dark...
5 months 1 week ago #67714

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1937
  • Thank you received: 415
Yes I found the dome issue as well though I assumed that it was me because this was the first time that I used KStars on this MacBook. I agree that it should be set to no dome.
Wouter van Reeven

ASI6200MM and 7 slot 2" filter wheel with a SkyWatcher Esprit 80 ED on a SkyWatcher HEQ5-Pro
ASI1600MM-Pro Cooled and 5 slot 1.25" filter wheel with an 8" TS Ritchey-Chrétien on a SkyWatcher EQ6-R
5 months 1 week ago #67723

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 14
  • Thank you received: 2
Hello,

I'm testing it now. The only issue that I have is that I cannot establish a connection to PHD2 but its server is running.
Any ideas?

Greetings
Andreas
5 months 1 week ago #67754

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 138
  • Thank you received: 21
Hi Rob,
No calibration prior to guiding is possible with KStars 3.5.2
The process stops after RA drifting. It never reaches DEC drifting.
I could complete the calibration with KStars 3.4.1 + KStars 3.4.2 + KStars 3.4.3 and could have a normal astro session with my 2 ZWO cameras
5 months 1 week ago #67763

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 589
  • Thank you received: 282
Jean Claude,

Have you ever used 3.5.0? The reason I ask is the big change in 3.5.0 was StellarSolver, and that can impact guiding and calibration in a big way if it isn't set up well for your setup. There is a stellarsolver setup for guiding in the guide options. If that's your issue, Rob's a better resource than me. In any case, could you retry and set a debug log with guide logging on, and perhaps I can see what's going on.

Hy
Orion Atlas Pro, William Optics ZS105, Moonlight V2 focuser
ZWO ASI1600, OAG & Filterwheel, Astronomik Filters, QHY 5L-IIm guidecam.
KStars/Ekos/Indi on RPi4 w/SSD
Ekos Projects: Terrain Backgrounds, Polar Alignment, Analyze, Linear Focuser, SEP MultiStar & GPG Guiding, FITS autostretch.
5 months 1 week ago #67764

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 138
  • Thank you received: 21
Hy,
I didn't try 3.5.0 and I will report the result as soon I'll get the opportunity.
Thanks
5 months 1 week ago #67767

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 138
  • Thank you received: 21
Hy,
KStars 3.5.0 allows guiding as usual
Thus the bug appeared in beta KStars 3.5.2
5 months 1 week ago #67787

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 589
  • Thank you received: 282
OK. Thanks for checking that out.
Please point me to a log (guide debug logging enabled) with 3.5.0 successful and 3.5.2 failing.
I did try to recreate last night, but things worked for me.

Hy
Orion Atlas Pro, William Optics ZS105, Moonlight V2 focuser
ZWO ASI1600, OAG & Filterwheel, Astronomik Filters, QHY 5L-IIm guidecam.
KStars/Ekos/Indi on RPi4 w/SSD
Ekos Projects: Terrain Backgrounds, Polar Alignment, Analyze, Linear Focuser, SEP MultiStar & GPG Guiding, FITS autostretch.
5 months 1 week ago #67790

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.894 seconds