×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

KStars 3.6 crashes when Find Object is selected

  • Posts: 31
  • Thank you received: 6
I'm running KStars 3.6 on an M1 Mac (macOS 12.5) and if I select Find Object magnifying glass, KStars just quits. I've tried going into the Observation Planner and finding objects there as well with the same result. Finally, I've launched a remote session with a RPi (from my Mac), started EKOS and Telescope Control tried to search - same result. This makes KStars/EKOS unusable for me. Anyone else experiencing this and/or is there something I need to set properly?
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
The following user(s) said Thank You: Jasem Mutlaq
5 days 15 hours ago #85074

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 238
  • Thank you received: 51
I had this happen to me some time ago on arm64 while using CTRL-F instead of the magnifying glass but it does not happen anymore on the KStars 3.6 beta I'm using (one of the later ones).
5 days 13 hours ago #85076

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 31
  • Thank you received: 6
Thanks Gilles - it's happening to me whether I use Control-F (in my case Command-F) or the magnifying glass. Prior to 3.6 everything worked.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
5 days 13 hours ago #85077

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 201
  • Thank you received: 16
Confirm the issue. Crush as soon as I select the magnifying glass, on M1 Mac with 3.6 stable.
Last edit: 5 days 13 hours ago by Euripides.
5 days 13 hours ago #85079

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 238
  • Thank you received: 51
Just installed KStars 3.6 stable on my i386 Macbook Pro (2013) and the problem is not present on this architecture.
5 days 13 hours ago #85080

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 31
  • Thank you received: 6
When I run a screen sharing session from my Mac to the RPi (which is also running 3.6) Find Object works just fine.

I have a 2015 vintage Intel Mac that I just installed 3.6 on. Most of the time Find Object crashes - 5 out of 7 times. The only times it worked were after I had tried Find Object from within the Observation Planner. If I have a successful Find Object in the Observation Planner and then exit the Observation Planner, I can execute a Find My from the main menu without a crash.

From within the Observation Planner, Find Object works about 3 out of 4 times but still crashes so it's not quite bullet proof either.

So bottom line, my Intel Mac is somewhat more reliable than my M1 Mac but neither is performing a Find Object in a stable manner.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
5 days 12 hours ago #85082

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 31
  • Thank you received: 6
Hi Gilles - a quick question - what version of macOS are you running on that MacBook Pro. My wife has a model of that vintage and macOS 12.x won't run on it.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
5 days 12 hours ago #85083

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 350
  • Thank you received: 51
I get the same thing with Kstars 3.6.0 stable on Monterey 12.5 on a MacStudio.
Thread 1:: com.apple.rosetta.exceptionserver
0   runtime                       	    0x7ff7ffc2a944 0x7ff7ffc26000 + 18756
1   runtime                       	    0x7ff7ffc383e0 0x7ff7ffc26000 + 74720
2   runtime                       	    0x7ff7ffc39e58 0x7ff7ffc26000 + 81496
 
Thread 2:: com.apple.CFSocket.private
0   ???                           	    0x7ff8a4bfe940 ???
1   libsystem_kernel.dylib        	    0x7ff814734d5a __select + 10
2   CoreFoundation                	    0x7ff8148562db __CFSocketManager + 643
3   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff8147694e1 _pthread_start + 125
4   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff814764f6b thread_start + 15
 
Thread 3:: QDBusConnectionManager
0   ???                           	    0x7ff8a4bfe940 ???
1   libsystem_kernel.dylib        	    0x7ff8147330aa poll + 10
2   QtCore                        	       0x113dba00e qt_safe_poll(pollfd*, unsigned int, timespec const*) + 94
3   QtCore                        	       0x113dbb85c QEventDispatcherUNIX::processEvents(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) + 812
4   QtCore                        	       0x113d58d17 QEventLoop::exec(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) + 471
5   QtCore                        	       0x113b972fc QThread::exec() + 140
6   QtDBus                        	       0x10fd3bf93 QDBusConnectionManager::run() + 19
7   QtCore                        	       0x113b9820a QThreadPrivate::start(void*) + 330
8   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff8147694e1 _pthread_start + 125
9   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff814764f6b thread_start + 15
etc.
120 MM Skywatcher Esprit on Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube v2+PPBA
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) Odroid-N2 Ubuntu-mate 20.04.4 2) StellarMate RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
5 days 11 hours ago #85085

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 92
  • Thank you received: 28
I too have this issue. Unfortunately when I run it under debug it works fine :S

A way around this is to navigate in the sky and click on the object you want (obviously avoiding the find object dialog box). Its a bit tedious but does work.
4 days 14 hours ago #85104

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 238
  • Thank you received: 51
Hi Fred, I run macOS 11.6.8 on my MacBook Pro.
4 days 14 hours ago #85105

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 201
  • Thank you received: 16
So we can replicate the issue on M1 processors for sure. Probably @Rob could take a look on that.
2 days 21 hours ago #85156

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.703 seconds