×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

KStars 3.6 crashes when Find Object is selected

  • Posts: 50
  • Thank you received: 7
When I run a screen sharing session from my Mac to the RPi (which is also running 3.6) Find Object works just fine.

I have a 2015 vintage Intel Mac that I just installed 3.6 on. Most of the time Find Object crashes - 5 out of 7 times. The only times it worked were after I had tried Find Object from within the Observation Planner. If I have a successful Find Object in the Observation Planner and then exit the Observation Planner, I can execute a Find My from the main menu without a crash.

From within the Observation Planner, Find Object works about 3 out of 4 times but still crashes so it's not quite bullet proof either.

So bottom line, my Intel Mac is somewhat more reliable than my M1 Mac but neither is performing a Find Object in a stable manner.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
1 month 3 weeks ago #85082

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 50
  • Thank you received: 7
Hi Gilles - a quick question - what version of macOS are you running on that MacBook Pro. My wife has a model of that vintage and macOS 12.x won't run on it.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
1 month 3 weeks ago #85083

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 353
  • Thank you received: 52
I get the same thing with Kstars 3.6.0 stable on Monterey 12.5 on a MacStudio.
Thread 1:: com.apple.rosetta.exceptionserver
0   runtime                       	    0x7ff7ffc2a944 0x7ff7ffc26000 + 18756
1   runtime                       	    0x7ff7ffc383e0 0x7ff7ffc26000 + 74720
2   runtime                       	    0x7ff7ffc39e58 0x7ff7ffc26000 + 81496
 
Thread 2:: com.apple.CFSocket.private
0   ???                           	    0x7ff8a4bfe940 ???
1   libsystem_kernel.dylib        	    0x7ff814734d5a __select + 10
2   CoreFoundation                	    0x7ff8148562db __CFSocketManager + 643
3   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff8147694e1 _pthread_start + 125
4   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff814764f6b thread_start + 15
 
Thread 3:: QDBusConnectionManager
0   ???                           	    0x7ff8a4bfe940 ???
1   libsystem_kernel.dylib        	    0x7ff8147330aa poll + 10
2   QtCore                        	       0x113dba00e qt_safe_poll(pollfd*, unsigned int, timespec const*) + 94
3   QtCore                        	       0x113dbb85c QEventDispatcherUNIX::processEvents(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) + 812
4   QtCore                        	       0x113d58d17 QEventLoop::exec(QFlags<QEventLoop::ProcessEventsFlag>) + 471
5   QtCore                        	       0x113b972fc QThread::exec() + 140
6   QtDBus                        	       0x10fd3bf93 QDBusConnectionManager::run() + 19
7   QtCore                        	       0x113b9820a QThreadPrivate::start(void*) + 330
8   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff8147694e1 _pthread_start + 125
9   libsystem_pthread.dylib       	    0x7ff814764f6b thread_start + 15
etc.
120 MM Skywatcher Esprit on Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube v2+PPBA
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) Odroid-N2 Ubuntu-mate 20.04.4 2) StellarMate RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
1 month 3 weeks ago #85085

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 111
  • Thank you received: 32
I too have this issue. Unfortunately when I run it under debug it works fine :S

A way around this is to navigate in the sky and click on the object you want (obviously avoiding the find object dialog box). Its a bit tedious but does work.
1 month 3 weeks ago #85104

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 257
  • Thank you received: 54
Hi Fred, I run macOS 11.6.8 on my MacBook Pro.
1 month 3 weeks ago #85105

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 205
  • Thank you received: 17
So we can replicate the issue on M1 processors for sure. Probably @Rob could take a look on that.
1 month 2 weeks ago #85156

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 83
  • Thank you received: 6
I have the same problem on Stellarmate/RPi, when I try to use the search function in kStars or in the scheduler, kStars crash and restarts, It’s 32bit Stellarmate 1.7.2, kStars 3.6.0.
Last edit: 1 month 5 days ago by Keld Henningsen.
1 month 2 weeks ago #85300

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 50
  • Thank you received: 7
Not sure if I should continue to post here or file a bug report but I'm attaching a cut and paste of the log file that Apple generates when an application crashes. Hoping to image this weekend and will try to use a work around of some sort so that KStars will run.

Clear Skies,
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
1 month 2 weeks ago #85301
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2790
  • Thank you received: 784
Hey guys, after some very challenging testing involving a gradual process of elimination this week, I think I have tracked this issue down. It seems to have been caused by this commit:

github.com/KDE/kstars/commit/5a2ba9f8e8b...93a50ca66f09cb2f985d

It was quite hard to track down because any time I launched Kstars from the terminal or from QT Creator on my system, the crash didn't occur, but it did occur whenever I ran it by double clicking it in the latest release. That made it very hard to debug. I had to add a bunch of qMessageBox messages to even see where it was crashing and what was causing it. I think it was caused by something in the constructor for the new Asynch DB that was introduced in this commit.

I found that if I put my QMessageBox in the right spot in the constructor, the crash didn't occur on my Mac. So then I tried replacing that with a sleep command and it seemed to work too. So it isn't a really good solution, but it is a band aid until this can get resolved in a better way. Hopefully it works for everyone.

I just built a new DMG today that should include this change and I uploaded it to the normal download spot for 3.6.0. Please test to see if it is fixed.
The following user(s) said Thank You: Frederick Ruegsegger
1 month 6 days ago #85539

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 50
  • Thank you received: 7
Hi Ron - I've just done some quick testing after downloading the new version. Everything seems to be working based on a quick test of Find Object from the main KStars menu as well as from within the telescope control in EKOS. Thanks so much! Will do more with it hopefully tonight and keep you posted.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
1 month 6 days ago #85544

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 50
  • Thank you received: 7
After the initial success, I have been trying to launch KStars again this evening hoping to get some imaging in tonight. KStars no longer launches. I've reinstalled the KStars update, reinstalled MacOS and each time I try to launch I get the 'spinning beach ball of death' and have to Force Quit KStars. If I can provide any information or system reports, please let me know. If anyone else is having the same problem, would be great to know - trying to sort out whether it's a result of something unique to my system environment.
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
1 month 6 days ago #85554

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 50
  • Thank you received: 7
If it's helpful, I've attached the Mac Problem Report that was generated when I Force Quit KStars.Cheers,

File Attachment:

File Name: ProblemRep...8-21.rtf
File Size:2,959 KB
Fred

Celestron EdgeHD 11 with Moonlite CHL Large 2.5" Format Focuser
Radian 61 with Radian Focuser
iOptron CEM120EC/CEM26EC
Main Camera: ASI6200MM Pro
Guide Camera: ASI174MM
OAG: ZWO OAG-L
Filterwheel: ZWO EFW (7x2")
PegasusAstro Ultimate Powerbox V2
Raspberry Pi 4, 8GB running Stellarmate
1 month 6 days ago #85558
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.369 seconds