×

INDI Library v2.0.6 is Released (02 Feb 2024)

Bi-monthly release with minor bug fixes and improvements

Alignment Module and Differential Slewing doesn't work

  • Posts: 142
  • Thank you received: 12
I encountered some issues over the last few nights related to differential slewing and the align module. The mount is a 10u 1000HPS... model is good. But, when I tried to center up two objects last night I ended up with large errors in pointing (2400 arcseconds in one case). I haven't read the log yet to see if it tried to fix this; but apparently it thought that was acceptable. I think the issue stems from 'trust' during differential slewing. Logs attached with verbose logging for both the mount and the align module. Funny part is, some days it's fine. Appreciate you looking. Sorry for the size of the logs.

drive.google.com/file/d/1mVmkqewvnr59qcy.../view?usp=drive_link

Chris
3 months 1 day ago #97387

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1182
  • Thank you received: 368
Your log is read protected.
3 months 1 day ago #97388

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 142
  • Thank you received: 12
Try again. I had to authorize you to see it.
3 months 1 day ago #97397

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 261
  • Thank you received: 68
Differential slewing is broken indeed: Slewing ends after first iteration and usually the position threshold is not reached! For once it can be that the mount hits the position, as Chris noted, but by the majority of the time it will stay way out of target. I put a merge request which corrects the program flow.
(See www.indilib.org/forum/ekos/14052-rotator...-automaticallly.html too)
Last edit: 3 months 21 hours ago by Toni Schriber.
3 months 21 hours ago #97405

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 142
  • Thank you received: 12
I didn’t try it without a rotator. I swapped over to ASCOM/voyager for the clear nights I have.

Thank you for digging through this. I appreciate it.

Updated link to the log. I you guys need more examples, I have a few others with full align/mount verbose logging.

drive.google.com/file/d/1mVmkqewvnr59qcy...eVO/view?usp=sharing
Last edit: 3 months 15 hours ago by Chris Madson.
3 months 15 hours ago #97409

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 261
  • Thank you received: 68
The merge request which corrects the program flow for differential slewing was integrated into KStars Version 3.6.8 stable. Should be available by now.
The following user(s) said Thank You: Chris Madson
Last edit: 2 months 4 weeks ago by Toni Schriber.
2 months 4 weeks ago #97421

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 142
  • Thank you received: 12
Hey Toni et al,

It's not working. I installed the latest update today and while it doesn't freeze anymore, it also doesn't center the scope with differential slewing.

Logs attached.

drive.google.com/file/d/1FDYXe4kxeDg2AUH...tOI/view?usp=sharing

I had some fun sheningans with the new focuser... look around 2030CST for the alignment part of it.

Edit (messing around): I turned off the differential slewing option... and it centered it. Any idea on what that does to my mount? Is it corrupting my model? :I
Last edit: 2 months 1 day ago by Chris Madson.
2 months 1 day ago #97825

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 261
  • Thank you received: 68
Thanks for the report! I'm going to analyze the log file.
Meanwhile just have a look at www.indilib.org/forum/ekos/14150-sudden-...ng-kstars-3-6-8.html
The following user(s) said Thank You: Chris Madson
2 months 1 day ago #97835

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 142
  • Thank you received: 12
Looks like the same issue. Completely forgot paramount has a model too.
2 months 20 hours ago #97838

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.661 seconds