Ekos/kstars crash on connect to telescope

  • Posts: 12
  • Thank you received: 0

Ekos/kstars crash on connect to telescope was created by Skytones

Hello,

I have kstars and INDI compiled from source running on Armbian. I have got it mostly working, except that the application crashes when I connect to any telescope INDI driver (I have tested both my EQMOD mount and the telescope simulator. Both have the same behavior where Ekos will briefly show the green ‘connected’ status in the driver window - but then the whole application crashes.

I’ve attached the relevant terminal output when kstars is launched via terminal. A lot of fuss about missing QT components and then the line “segmentation fault”. Any ideas how I can fix this?
org.kde.kstars.ekos.align: "World Coordinate System (WCS) is enabled. CCD rotation must be set either manually in the CCD driver or by solving an image before proceeding to capture any further images, otherwise the WCS information may be invalid."
org.kde.kstars.ekos: "CCD Simulator filter is online."
QObject::disconnect: Unexpected null parameter
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[INFO] Loading device configuration... "
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[INFO] Upload settings set to client only. "
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[INFO] Setting current filter to slot 1 "
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[INFO] Device configuration applied. "
org.kde.kstars.indi: CCD Simulator :  "[WARNING] World Coordinate System is enabled. CCD rotation must be set either manually or by solving the image before proceeding to capture any frames, otherwise the WCS information may be invalid. "
org.kde.kstars.indi: Telescope Simulator :  "[INFO] Telescope simulator is online. "
org.kde.kstars.ekos: "Telescope Simulator is online."
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:2:1: module "QtQuick.Controls" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:3:1: module "QtQuick.Layouts" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:1:1: module "QtQuick" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:4:1: module "QtQuick.Controls.Styles" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:2:1: module "QtQuick.Controls" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:3:1: module "QtQuick.Layouts" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:1:1: module "QtQuick" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:4:1: module "QtQuick.Controls.Styles" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:2:1: module "QtQuick.Controls" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:3:1: module "QtQuick.Layouts" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:1:1: module "QtQuick" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:4:1: module "QtQuick.Controls.Styles" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:2:1: module "QtQuick.Controls" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:3:1: module "QtQuick.Layouts" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:1:1: module "QtQuick" is not installed
qrc:/qml/mount/mountbox.qml:4:1: module "QtQuick.Controls.Styles" is not installed
Segmentation fault

Other than this issue, I’ve got everything else up and working properly I think

Thanks
Matt
Last edit: 3 weeks 2 days ago by Skytones.
3 weeks 2 days ago #33119

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 12
  • Thank you received: 0

Replied by Skytones on topic Ekos/kstars crash on connect to telescope

Found the fix: in case anyone else sees this behavior, apt-install the following dependencies

qml-module-qtquick-dialogs
qml-module-qtquick-controls
3 weeks 1 day ago #33126

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.221 seconds