×

INDI Library v2.0.0 Released (01 Feb 2023)

Bi-monthly release with major changes to INDI properties and client API in addition to new drivers and improvements.

Ekos on Mac OS X ?

  • Posts: 5
  • Thank you received: 0

Replied by Anthony Marriott on topic Ekos on Mac OS X ?

Before you go digging into Kstars/INDI code I would first check that your wife's computer has at least 4GB memory or preferably 8GB. You may even have failing memory issues. Also try upgrading from HDD to SSD - this is well worthwhile and is very easy do do (check out www.macsales.com/ for compatible SSD and additional memory).

I have a 2012 MBA running Sierra 10.12.3 Beta with 8GB memory and a 500 GB SSD. Works like a charm with all sorts of development stuff installed - Xcode, Macports, XAMPP, VirtualBox (often running Win 7/10 or various Linux versions), etc. I have set up an INDI server on my spare PI yet, but its on my list!
Last edit: 6 years 1 month ago by Anthony Marriott. Reason: missing OS
6 years 1 month ago #13373
The topic has been locked.
  • Posts: 5
  • Thank you received: 0

Replied by Anthony Marriott on topic Ekos on Mac OS X ?

I just bought the same camera and an Orion 50mm guidescope. Also picked up a Fuji X-M1 camera on EBay that I am going to try for astrophotography. It has an APS-C sensor but uses a Fuji's X-Trans color filter array rather than the usual Bayer array( www.dpreview.com/reviews/fujifilm-x-e1/3). Also produces different .raf raw files. I plan on converting to full spectrum.

So I am one step nearer to launching into the INDI world!
6 years 1 month ago #13375
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

I have the same guidescope! I have been trying to get it to perform as well or better than my Short Tube 80 because that scope did not really fit on the side of my new 6 inch f/4. It caused balance issues that I couldn't resolve easily. So I have been trying the mini guide scope with my setup. I wasn't getting great results, so I am trying a better guide camera. This is part of the reason for the lack of progress recently on KSTars/Ekos on OS X. It is mostly working great, the main problem now is with the distribution end, so there is less of an incentive to work on it, so for me at least, I have also been doing other things.
6 years 1 month ago #13386
The topic has been locked.
  • Posts: 15
  • Thank you received: 2

Replied by Jimbo S Harris on topic Ekos on Mac OS X ?

I have been using a finder-style guidescope for several years, right now it's an Orion SSAG with a Kwiq Guider on an otherwise stock 9x50 finder. I also picked up the Orion 50mm Guidescope to use with a QHY 5 II L, but haven't swapped it out yet.

Essentially, I figure as long as the guider is running at a better resolution in "/px than the main scope, you're golden, especially when you figure in subpixel guiding.

I get great results with the combo, guiding the mount to within 1" most nights, or 2" if it's real windy. Best guider ever.
6 years 1 month ago #13393
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

Yes, I agree. That is why my DSI was just not good with the smaller guidescope. Since the 50mm guidescope has a focal length of 162 mm, that gave the DSI about 10" per pixel. My telescope is a 6 inch f/4, giving it a short focal length of 610 mm, but with my SBIG 8300M, the resolution is 2" per pixel. The DSI was just not a good match. the ASI gives me about 4"/pixel on that guide scope , which is much closer to the imaging camera. And as you said, with the sub pixel guiding and the fact that the seeing is usually not much better than that anyway, I think it will work well.
6 years 1 month ago #13395
The topic has been locked.
  • Posts: 82
  • Thank you received: 9

Replied by Adam on topic Ekos on Mac OS X ?

Hi all,
it seems that there is something wrong with recent builds of KStars on macOS. It builds just fine but the KStars app doesn't start. When started from the terminal, it never gets past the "Welcome to KStars 2.7.2" message. It even shows Rob's directory copy and astrometry.net dialogs but hangs afterwards.
I tried with the homebrew method as well as with the craft method on two different Macbooks but the result is always the same.
Has anyone of you tried to build KStars recently and noticed something similar?

Edit:
Nevermind, I just had to restart dbus with "brew services restart dbus" :oops:
Last edit: 6 years 1 month ago by Adam.
6 years 1 month ago #13403
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

Ok good, I was going to say. . I ran the craft method 2 days ago and I have been using the version of KStars that it made for the last 2 days on my MacBook Pro with no problems.
6 years 1 month ago #13409
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

This afternoon, I finally got around to tackling this problem with the kstars image on the DMG crashing when it takes a photo. As I mentioned before, when I tested it on my wife's non development laptop, I was getting something that said "illegal instruction: 4," which apparently means a command that the processor does not understand. So then I got my old Mac laptop, which I have been cleaning out and getting ready to wipe clean. I ran Jamie's script on that computer and got a nice dmg. Then when I tested the DMG on my wife's computer it did not work, but when running it from the command line, I found a clue as to why. It said it couldn't find some dylib files, specifically libcfitsio.dylib and libnova.dylib. It was looking for libcfitsio.dylib in Frameworks. I looked there and it was missing! Then it was looking for libnova in the executable path (not in frameworks??) and it of course was not there. So then I manually copied those files into the app in the spots it was looking for them and it worked! Then I tried running the Indi server and it did not work, but I played around a little and finally found out that it wanted libnova.dylib and maybe libcfitsio.dylib in the Indi folder. So I copied them in there too. And low and behold, it worked!!!!

I then copied the app to 3 different Macs, and they all could run the simulator telescope, the simulator ccd, and the simulator focuser!!!!! One was Sierra, one was El Capitan, and the 3rd was my wife's El Capitan machine which doesn't have any QT, homebrew, or command line tools installed.

I have not yet tested this with real equipment on a machine that did not compile it, but I am very hopeful! I am attaching a link to the zip file containing the working app. It is not a dmg, since we will have to find out why those files were not copied by Jamie's script and we should figure out why the Sierra build gives an illegal instruction error when running on an El Capitan machine.

Please test this out!! drive.google.com/file/d/0B_ivMJINsdQ8NTl...N0E/view?usp=sharing

Note that I haven't tested everything yet, such as the download new data, nor have I looked into whether xplanet is running properly, but this is a huge leap forward!
Last edit: 6 years 3 weeks ago by Rob Lancaster.
6 years 3 weeks ago #13665
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

After this initial success I felt emboldened, and I just tackled xplanet. I did essentially the same thing that Stephane had done, I ran otool on xplanet, checked what dylibs needed to be copied into the app, ran the install_name_tool to redirect them, and then copied the files. After I did that to Xplanet, I found that 2 of the dylibs had references to one of the others, so I did the same to them, but I had to use sudo to do it. These changes were interspersed with me running over to my wife's computer and testing my changes to see if xplanet worked yet, and each time finding yet another missed file or typo on my part. But now I think I got it. So here is a new zip file which should have not only a working indiserver in it, but also a working xplanet!!! It should work on both Sierra and El Capitan at least.

drive.google.com/file/d/0B_ivMJINsdQ8cHh...Wkk/view?usp=sharing

Please check it out!!
6 years 3 weeks ago #13666
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

Here is what I had to do to xplanet to get it working in the OS X app on a non-development computer.

install_name_tool -change /usr/local/opt/giflib/lib/libgif.4.dylib @executable_path/libgif.4.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/xplanet
install_name_tool -change /usr/local/opt/jpeg/lib/libjpeg.8.dylib @executable_path/libjpeg.8.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/xplanet
install_name_tool -change /usr/local/opt/libpng/lib/libpng16.16.dylib @executable_path/libpng16.16.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/xplanet
install_name_tool -change /usr/local/opt/libtiff/lib/libtiff.5.dylib @executable_path/libtiff.5.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/xplanet
install_name_tool -change /usr/local/opt/freetype/lib/libfreetype.6.dylib @executable_path/libfreetype.6.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/xplanet

sudo install_name_tool -change /usr/local/opt/jpeg/lib/libjpeg.8.dylib @executable_path/libjpeg.8.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/libtiff.5.dylib
sudo install_name_tool -change /usr/local/opt/libpng/lib/libpng16.16.dylib @executable_path/libpng16.16.dylib /Users/rlancaste/Desktop/kstars.app/Contents/MacOS/xplanet/bin/libfreetype.6.dylib
6 years 3 weeks ago #13667
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

Now that INDI and XPlanet seem to work pretty well. The next one that will need to be done is astrometry, which we can take a look at later this week I think. Also as I said before, we probably should try to figure out why the versions compiled on Sierra so far have said "Illegal instruction: 4" when the CCD is exposed in the Capture module when using preview, but no such error is generated using the same driver in the Align and Focus modules, nor is this error generated when using the version I compiled on my old Mac.
The following user(s) said Thank You: Jasem Mutlaq, Oliver
6 years 3 weeks ago #13668
The topic has been locked.
  • Posts: 2831
  • Thank you received: 795

Replied by Rob Lancaster on topic Ekos on Mac OS X ?

I just tried editing Jamie's script to process the xplanet files and the astrometry files the same way it handles the Indi files, so everything is wrapped up nicely in the app. If I did it correctly, then it *should* do all the install name tool and file copying stuff that I did last night by hand to make xplanet work. Now, I am going to test it out on both of my laptops and see what happens. (And possibly revise it when it doesn't work ;) ) Wish me luck!
6 years 3 weeks ago #13681
The topic has been locked.
Time to create page: 0.632 seconds