×
INDI Library v1.8.1 Released (09 Sep 2019)

Monthly maintenance release INDI v1.8.1

Slow slew rate when polar aligning or manually controlling mount

3 weeks 22 hours ago
Wplash420
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 2
More
Topic Author
Slow slew rate when polar aligning or manually controlling mount #42730
Hello,

This has been an issue that i cannot seem to figure out the answer too. Whenever i go through the polar align routine, or try to manually slew the mount the speed is very slow. It takes about 6 to ten minutes to get through the polar alignment routine.
The slew rate is set to 256x and i never change it.
Has anyone else had this issue, and hopefully figured it out?

Thanks in advance,
Jason

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 weeks 6 days ago
starman345
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 66
More
Slow slew rate when polar aligning or manually controlling mount #42787
I have the slew rate set to 512x and it takes only 15-20 seconds to do each 30 degree slew in the paa. Can you change the rate or is 256x your only option?

-Brian

Kstars-Ekos-INDIE
NanoPC-T4 - Armbian Ubuntu 18.04
iOptron CEM25P mount
Photoline 80mm triplet
ZWO ASI294MC Pro Imaging camera
ZWO ASI290MM mini Guide camera


Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 weeks 6 days ago
pug916
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 69
Karma: 2
More
Slow slew rate when polar aligning or manually controlling mount #42789
You can control the slew rate for polar alignment in that tab, it does work, but I have a similar but slightly different problem in that I'd like to set the slew rate for normal goto's. It always defaults to full speed (600x on my skywatcher mount). So when remote imaging off batteries, it'd be nice to be able to set it to a slower speed to reduce the amperage draw.

It'd be nice to have that mount slew setting moved to the "mount tab" and control the speed of *all* EKOS initiated slews (whether a polar align routing or a normal goto) to that setting.

Skywatcher EQ6R / EdgeHD 8" / ZWO 1600MC Cool / ZWO 120MM-S

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 weeks 1 day ago
Wplash420
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 2
More
Topic Author
Slow slew rate when polar aligning or manually controlling mount #43018
I can change the rate. But only set it slower. The strange thing is that normal slews work fine. Including parking the mount. It's full speed, givin er all she's got! I just can't for the life of me figure out why it's so slow on manual slews through kstars. Or polar align routine...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 week 6 days ago
Ihoujin
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 625
Karma: 3
More
Slow slew rate when polar aligning or manually controlling mount #43084
It would be good to know what mount you are using.

As others have pointed out, there is an option for slew speed in one of the early steps of the polar alignment tool so check that first.
You can also find (independent?) speed settings in the INDI control panel under the mount's driver tab. And also inthe mount control popup found in one of the toolbars.

One other though is that some mounts offer a custom speed, for example with the EQmod driver I use with my skywatcher, custom is the last option after the fastest speed. Make sure you are not set to that, or configure the custom rate to be higher just in case.

INDI/KStars on Raspberry Pi 3B+
Lubuntu 16.04
Skywatcher HEQ5 Pro Mount
Canon 600D Camera
Orion SSAG @280mm Guide Scope
PHD2
Adafruit Motor Hat shield
Adafruit GPS Module
Generic Bluetooth Joystick.
Startech 7 port powered USB Hub.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.331 seconds