×

INDI Library v1.9.6 Released (21 May 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Problems with latest versions 3.3.7 and 3.3.8

  • Posts: 35
  • Thank you received: 6
Hi, I've been running version Kstars v3.3.6 for a while and all works well. When trying the latest two Kstars versions I'm getting the error message "Failed to find astrometry.net bininaries". I can go back to v3.3.6 and everything works fine again. Can anybody advise why under 3.3.7 and 3.3.8 its complaining about the offline Astometry.net config when nothing has changed from 3.3.6.

Thanks.
The following user(s) said Thank You: Craig
2 years 6 months ago #45999

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 35
  • Thank you received: 6
For added information I.m using Kstars from a Windows platform remotely .
2 years 6 months ago #46000

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Thank you for the report. I believe I just fixed the issue. When the next nightly of KStars is built (For Nov 20th), please try to download that and test: binary-factory.kde.org/job/KStars_Nightly_win64/
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 years 6 months ago #46006

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 35
  • Thank you received: 6
Hi Jasem, Thanks for looking at this. I tried the new nightly build (211) and I'm no longer getting the 'no binaries' message but the instant I press the Align icon Kstars crashes. The log only has entries prior to the crash so not sure how much help it will be but I can provide the full log it if will help. I've provided some of the log that looks to me to be significant below. This line from the log looks strange as the Astometry driver is in the profile along with CCD and Telescope Simulators only (3 drivers) - 'Cannot set solver to remote. The Ekos equipment profile must include the astrometry Auxiliary driver.'

Cheers.

[2019-11-20T17:03:19.656 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars] - Welcome to KStars 3.3.8
[2019-11-20T17:03:19.657 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars] - Build: 2019-11-20T23:23:39Z
[2019-11-20T17:03:19.658 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars] - OS: "windows"
..
[2019-11-20T17:03:53.068 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "Establishing communication with remote INDI Web Manager..."
[2019-11-20T17:03:53.214 GMT Standard Time DEBG ][ default] - INDI: Error communicating with INDI Web Manager: "Error transferring http://192.168.0.11:8624/api/info/version - server replied: Not Found"
[2019-11-20T17:03:53.295 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "Connecting to remote INDI server at 192.168.0.11 on port 7,624 ..."
[2019-11-20T17:03:53.297 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Adding managed driver "Ekos Remote Host"
[2019-11-20T17:03:53.298 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - INDIListener: Adding a new client manager to INDI listener..
[2019-11-20T17:03:53.306 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - INDI server connected.
[2019-11-20T17:03:53.306 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "INDI services started. Connection to remote INDI server is successful. Waiting for devices..."
[2019-11-20T17:03:53.332 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Received new device Astrometry
[2019-11-20T17:03:53.348 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - INDIListener: New device Astrometry
[2019-11-20T17:03:53.348 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - Ekos received a new device: Astrometry
[2019-11-20T17:03:53.378 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < CONNECTION >
[2019-11-20T17:03:53.379 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - Astrometry Version: "" Interface: 0 is connected.
[2019-11-20T17:03:53.379 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.ekos] - 1 devices connected out of 1
[2019-11-20T17:03:53.434 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < DRIVER_INFO >

[2019-11-20T17:03:53.448 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - CCD Simulator Version: "" Interface: 0 is connected.
[2019-11-20T17:03:53.449 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.ekos] - 2 devices connected out of 2

[2019-11-20T17:03:53.494 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Received new device Telescope Simulator
[2019-11-20T17:03:53.495 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - INDIListener: New device Telescope Simulator
[2019-11-20T17:03:53.496 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - Ekos received a new device: Telescope Simulator
[2019-11-20T17:03:53.496 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - "Remote devices established."
[2019-11-20T17:03:53.502 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Telescope Simulator >: < CONNECTION >
[2019-11-20T17:03:53.503 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - Telescope Simulator Version: "" Interface: 0 is connected.
[2019-11-20T17:03:53.503 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.ekos] - 3 devices connected out of 3
[2019-11-20T17:03:53.504 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos] - All INDI devices are now connected.

[2019-11-20T17:03:54.112 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Telescope Simulator >: < GUIDE_RATE >
[2019-11-20T17:03:54.114 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < DEBUG >
[2019-11-20T17:03:54.119 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < CONFIG_PROCESS >
[2019-11-20T17:03:54.123 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < ACTIVE_DEVICES >
[2019-11-20T17:03:54.125 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < DEBUG_LEVEL >
[2019-11-20T17:03:54.127 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < LOGGING_LEVEL >
[2019-11-20T17:03:54.128 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < LOG_OUTPUT >
[2019-11-20T17:03:54.129 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < ASTROMETRY_SOLVER >
[2019-11-20T17:03:54.163 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos.align] - "Idle."
[2019-11-20T17:03:54.164 GMT Standard Time INFO ][ org.kde.kstars.ekos.align] - "Cannot set solver to remote. The Ekos equipment profile must include the astrometry Auxiliary driver."
[2019-11-20T17:03:54.236 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < ASTROMETRY_SETTINGS >
[2019-11-20T17:03:54.242 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - < Astrometry >: < ASTROMETRY_DATA >

[2019-11-20T17:03:54.628 GMT Standard Time DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - Astrometry : "[DEBUG] Toggle Debug Level -- Driver Debug "
2 years 6 months ago #46049

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 35
  • Thank you received: 6
Hi Jasem, Just an update on this crash. My PC I run Kstars on and is now crashing when selecting the Align tab is running W8.1. I have just tried installing Kstars (#211) on another W8.1 PC and a W10 PC, both have never run Kstars before. Both these new PC's crash at the same point. Strange thing is the first time after install it doesn't crash and remote solving worked but the 2nd and subsequent runs of Kstars now all 3 PC's crash when selecting the Align tab.
2 years 6 months ago #46087

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 35
  • Thank you received: 6
Another update. I have found that if I delete the file 'kstarsrc' and run Kstars if goes through the initial setup of kstars again and I can use the align tab again once only, 2nd and further attempts crash kstars. In these first attempts I have verified that Astrometry.net solving works, both online and remote using CCD and Telescope Simulators.
2 years 6 months ago #46090

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 274
  • Thank you received: 38

Are you using KStars and aligning on your RPi4?

Mine is doing the same, running on the first go... failing and requesting that it be run again. But when run, it crashes KStars.
[2019-11-20T22:24:40.406 EST INFO ][ org.kde.kstars.ekos.align] - "Solver failed. Try again."
Last edit: 2 years 6 months ago by David Tate.
2 years 6 months ago #46110

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 35
  • Thank you received: 6
I'm running Kstars remotely on a windows PC and indi running on a separate tower PC running Linux(ubuntu 18.04)
2 years 6 months ago #46117

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
Just to confirm I am seeing the same symptoms. After struggling for some time to configure remote astrometry.net solving I googled the error message text and found this thread. I am running KStars on Windows 10 with my remote indi server being a Raspberry Pi 4 using the astroberry 2.0.0 distribution.
With KStars 3.3.8 I get the error on connecting to the remote INDI server that the astrometry.net binaraies cannot be found.
I downloaded the latest nightly to test (build 220) but this crashes as soon as I start EKOS, or sometimes when I first click on the align tool tab.
I also tried build 218 and see the same crash.

Now reverted to KStars 3.3.6 and it appears to connect OK now, but the solver always fails. I tried to turn on debug via the INDI control panel, but it immediately turns itself off again. Not sure where to go from here.
2 years 5 months ago #46430

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 274
  • Thank you received: 38
On this thread I started last week: www.indilib.org/forum/general/6057-nothi...alignment-1-4-5.html

Jasem says "This is related to KStars v3.3.8 more or less. Will push an update soon."
2 years 5 months ago #46434

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
Having reverted to KStars 3.3.6 on Windows I can now run the polar alignment tool successfully for the first time. It was crashing the whole application on attempting to solve the error after taking the 3rd image on KStars 3.3.8 on Windows 10, and also on KStars 3.3.7 running on the Raspberry Pi 4.
I have managed to work around my solver issues by installing ansvr on Windows now and pointing the online solver at localhost:8080 where I am running this service. So at least I can now do quick offline solves on the Windows laptop now.
2 years 5 months ago #46436

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1
  • Thank you received: 0
Is there any way for reverting 3.3.8 to 3.3.6 on ubuntu intel 64 pc and continue astrometry working or downloading 3.3.6 binary ?
2 years 5 months ago #46503

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.990 seconds