×

INDI Library v2.0.7 is Released (01 Apr 2024)

Bi-monthly release with minor bug fixes and improvements

Kstars/Ekos Crashing Multiple Times Every Night

  • Posts: 118
  • Thank you received: 16
Hi,

I have been having an issue for the past few weeks. I was unable to post it because I was not recieving any logs. However, that has now been solved and here are the logs for the issues.

I cant say why it has been crashing. It seems as if it is after the meridian flip and pretty random as well.

I want to add that I am using the scheduler for everything now. I upload my sequence and press go.

I have attached both ".txt" files in thr attachments section below. I wil also include the final part fo the Logs here in this text area.

Text in log 02_42_57:
[2020-11-09T06:48:42.538 UTC DEBG ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - Received guide frame.
[2020-11-09T06:48:42.538 UTC DEBG ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - Multistar: findTopStars 15
[2020-11-09T06:48:42.663 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.fits] - SEP detected  141  stars.
[2020-11-09T06:48:42.748 UTC WARN ][                       default] - QObject::startTimer: Timers can only be used with threads started with QThread
[2020-11-09T06:48:42.765 UTC WARN ][                       default] - QtDBus: cannot relay signals from parent Phonon::AbstractAudioOutput(0x488cbb8 "") unless they are emitted in the object's thread QThread(0x1f2c258 ""). Current thread is QThread(0xaed90758 "").
[2020-11-09T06:48:42.766 UTC WARN ][                       default] - QtDBus: cannot relay signals from parent QObject(0x488cbb8 "") unless they are emitted in the object's thread QThread(0x1f2c258 ""). Current thread is QThread(0xaed90758 "").
[2020-11-09T06:48:42.774 UTC WARN ][                       default] - QObject::~QObject: Timers cannot be stopped from another thread

Test Log 11_34_14:
[2020-11-09T22:34:59.441 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] dispatch_command: \":j1\", 4 bytes written "
[2020-11-09T22:34:59.462 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] read_eqmod: \"=000080\", 8 bytes read "
[2020-11-09T22:34:59.463 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] dispatch_command: \":j2\", 4 bytes written "
[2020-11-09T22:34:59.480 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] read_eqmod: \"=806CA2\", 8 bytes read "
[2020-11-09T22:34:59.480 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[SCOPE] Current encoders RA=8388608 DE=10644608 "
[2020-11-09T22:34:59.480 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] dispatch_command: \":f1\", 4 bytes written "
[2020-11-09T22:34:59.494 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] read_eqmod: \"=101\", 5 bytes read "
[2020-11-09T22:34:59.495 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] dispatch_command: \":f2\", 4 bytes written "
[2020-11-09T22:34:59.510 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] read_eqmod: \"=101\", 5 bytes read "

Log 23_39_22:
Pro : "[DEBUG] Upload complete "
[2020-11-09T02:41:58.234 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[SCOPE] Compute local time: lst=0.99721950 ( 0:59:49.99) - julian date=2459162.61247238 "
[2020-11-09T02:41:58.235 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] dispatch_command: \":j1\", 4 bytes written "
[2020-11-09T02:41:58.248 UTC WARN ][                       default] - QObject::startTimer: Timers can only be used with threads started with QThread
[2020-11-09T02:41:58.252 UTC WARN ][                       default] - QtDBus: cannot relay signals from parent Phonon::AbstractAudioOutput(0x6f30828 "") unless they are emitted in the object's thread QThread(0x2c0c258 ""). Current thread is QThread(0xa2d1a330 "").
[2020-11-09T02:41:58.252 UTC WARN ][                       default] - QtDBus: cannot relay signals from parent QObject(0x6f30828 "") unless they are emitted in the object's thread QThread(0x2c0c258 ""). Current thread is QThread(0xa2d1a330 "").
[2020-11-09T02:41:58.256 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] read_eqmod: \"=8B585E\", 8 bytes read "
[2020-11-09T02:41:58.257 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[SCOPE] GetRAEncoder() = 6183051 "
[2020-11-09T02:41:58.257 UTC DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount : "[COMM] dispatch_command: \":j2\", 4 bytes written "
[2020-11-09T02:41:58.261 UTC WARN ][                       default] - QObject::~QObject: Timers cannot be stopped from another thread

Logs ".txt" Files:

File Attachment:

File Name: log_11-34-13.txt
File Size:966 KB


Here is a google drive link since the file was to big for log 02_42_57
drive.google.com/file/d/1UaBISYUZ_p-T8MG...xwb/view?usp=sharing


Here is the link for 23_39_22 as well
drive.google.com/file/d/1GLRcK69lkaZklyQ...j-W/view?usp=sharing
Last edit: 3 years 5 months ago by Daniel DeSclafani.
3 years 5 months ago #62648
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 118
  • Thank you received: 16
It just happened again as it was aligning just after the Meridian flip. I will try to pull this log tomorrow as well.
Last edit: 3 years 5 months ago by Daniel DeSclafani.
3 years 5 months ago #62652

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Ekos Debugger was designed for this. So please run KStars from within the Ekos Debugger and send in the crash report.
sudo apt-get -y install ekos-debugger

To run it, just type ekosdebugger
The following user(s) said Thank You: Daniel DeSclafani
3 years 5 months ago #62658

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 118
  • Thank you received: 16
Thank you. So this will be able to just send the logs right to the forums here in an easier way?
3 years 5 months ago #62661

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 118
  • Thank you received: 16
I have ekos debugger running now. What exactly do I need to do? Will it automatically save a file somewhere? How is it any different than saving the log and attaching it?
3 years 5 months ago #62676

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Yeah, there is crash log and app log. Attach both when the crash happens.
3 years 5 months ago #62688

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 114
  • Thank you received: 5
Is the Ekos-Debugger still available, I tried to install it and got nothing.
3 years 2 months ago #66338

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 219
  • Thank you received: 41
As I've been experiencing random crashes almos every night, I've tried to install the debugger on Astroberry, but is not available. Could it be built from sources?

Thanks!
3 years 2 months ago #66357

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 18
  • Thank you received: 3
Hello All - I'm dusting off this thread because I'm running into the same issue/problem of ekos crashing in the middle of a session. I get these same errors:

<code>QObject::startTimer: Timers can only be used with threads started with QThread
QtDBus: cannot relay signals from parent Phonon::AbstractAudioOutput(0x5f44dd8 "") unless they are emitted in the object's thread QThread(0x1ddf270 ""). Current thread is QThread(0x89ffda08 "").
QtDBus: cannot relay signals from parent QObject(0x5f44dd8 "") unless they are emitted in the object's thread QThread(0x1ddf270 ""). Current thread is QThread(0x89ffda08 "").
QObject::~QObject: Timers cannot be stopped from another thread
</code>

I saw mention of the ekos-debugger but I also am running the latest astroberry 2.0.3 image (update/upgrade) and that's not in the default repos.

my hardware:
eq6-r pro mount connected via USB
ZWO ASI294mm pro
ZWO ASI290mm mini (on OAG)
ZWO EAF (new 5V) 
ZWO EFW
RPI4 w/ 8GB RAM and 64GB class10 SD
powered 7port usb3 hub
meade 130mm refractor

The guide camera and filter-wheel plug into the 294mm's hub.  The 294's USB3 connects directly to the usb3 port on my rpi4.  The second rpi4 usb3 port connects to a powered USB hub where the auto focus is connected/powered.

my routine is this:
# startup ekos with everything powered on (all devices green/seen)
# tripod control tab search for target, goto target
# plate solve (local database) for accuracy 
# start auto-guiding (in-build, not phd2, yet)
# run autofocus for the filter I'm using
# camera tab, setup 10 (for example) subs on a given filter and other necessary camera settings and hit go (play button)

at this point the camera is taking crisp clear subs, tracking is solid and dithers between subs.  I will get 2-3 subs in and ekos crashes.  I will note that I connect the rpi4 to my wireless network and use a laptop with a VNC client to connect to the ekos desktop and run my sessions.

I turned on logging/verbose and that's the last entry (above) in the most recent crashes.

is there a safe place to grab a rpi4 binary of the ekos-debugger package?  it could be easily scp'd and dpkg installed, correct?  Is there anything else I can provide as clues?  

Thanks in advance for any help/pointers.  I love this project (just need more time to spend on it).
Last edit: 2 years 11 months ago by Hank.
2 years 11 months ago #70684

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Settings --> Configure Notifications --> Disable all sounds and restart.
The following user(s) said Thank You: Hank
2 years 11 months ago #70706

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 18
  • Thank you received: 3
thanks Jasem! I have disabled all sounds - and of course clouds the rest of the week. More time to explore the app suite.

One thing to note is that it was very non-deterministic in that I could get 1 sub one time and 4-5 another time - perhaps it was one of the less frequent notifications triggering this that I never noticed. I'm glad to see the use of .ogg for notifications, the hallmark of a great OSS project.
2 years 11 months ago #70707

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 6
  • Thank you received: 0
did disabling sounds fix your issues?
just curious as i see similar erros to yours at random crashes
2 years 6 months ago #76121

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.193 seconds