×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

KStars 3.5.3 Mac Beta --- Please test

  • Posts: 11
  • Thank you received: 0
Yes! OnStep (lx200generic) and QHY drivers work now in OSX 10.13.

Thanks a lot for your help.

Wheather permitting, we will try some more things later...
1 year 3 months ago #70931

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
Very good.  Thank Pawel for fixing the drivers, but I did a bunch of work on the build.  It took a number of hours since craft forced me to do a full rebuild and that’s when I found a bunch of recipes needed to be updated.  

Please do more testing though since we need to make sure it is good to release.

 
1 year 3 months ago #70935

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2132
  • Thank you received: 205

I've downloaded this 3.5.3-beta however it's showing as "stable"



Kstars Mac osx
Odroid C4 / WO Redcat51 / CEM25p / ZWO533MC / QHY5L-II-M (OAG)
Last edit: 1 year 3 months ago by Gonzothegreat.
1 year 3 months ago #70955
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2132
  • Thank you received: 205
The mount control panel appears to be the right size now. thanks for fixing it, it was broken in 3.5.2
 
Kstars Mac osx
Odroid C4 / WO Redcat51 / CEM25p / ZWO533MC / QHY5L-II-M (OAG)
1 year 3 months ago #70956
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 350
  • Thank you received: 51
Installed and ran and was able to connect to my remote Odroid-N2 KStars over ethernet using the INDI Web Manager service. Capturing an image (90M fits files) never did return the image to the local KStars on the Mac, but I that could be some other issue rather than the beta. I hadn't tested that recently to see if it worked in a previous version.

Cheers
Jerry
120 MM Skywatcher Esprit on Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube v2+PPBA
Nikon Z7 8256 x 5504, 35.9 x 23.9mm 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) Odroid-N2 Ubuntu-mate 20.04.4 2) StellarMate RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
1 year 3 months ago #70957

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
Yes, Stefane, it is hopefully going to be the stable version.  It is a test build.  Hopefully everything works out this time.  If it does check out, we will copy this DMG into the main folder and release it.

I can take credit for fixing the Mount Control Box, it was an OS X font size issue.  I added some code that would scale it properly for OS X fonts.

Rob
1 year 3 months ago #70964

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2738
  • Thank you received: 766
Hi Jerry, let me know if there are any issues.  Hopefully the image transfer issue was just a network problem or something.
1 year 3 months ago #70965

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 745
  • Thank you received: 85
I just tried KStars 3.5.3 beta2 on my MacBook Air using OSX Catalina.
I had to stop testing as the Esatto driver kept enabling and disabling - about 10 times a second.  Nothing I tried stopped it.  It was flooding my screen.
My other drivers seemed fine.  I connected to my NanoPC T4 (Armbian Focal 20.04) running INDI Server.  

iOptron CEM120
ASI EFW
Lodestar X2
ASI1600 MM Pro
AAG Cloudwatcher
Esatto Focuser
Nexdome





 

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD
William Optics Star71
ASI 1600Mm Pro, ASI 462MC
Moonlight motorfocus & Esatto focuser
LodeStar X2 and ZWO OAG
DewBuster
NANO PC-T4
1 year 3 months ago #70988

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 40
  • Thank you received: 0
Hey Rob,

Firstly thank you for the build as I needed this to get the latest Indi Lib on my Mac.

I have tested this with my devices and all do connect as with the 3.5.2 and are operational, however I still have the same issue on both the Skyris 132c and the built in iGuider of the iOptron CEM70g where the pixel sizes are defaulting to 5.60.

I was informed that the latest INDI lib release should have these corrected but from your beta testing build, seems not. Unless it does not have the latest INDI release.

In the case of the Skyris 132c, the capture size is correct @1280 x 960 but the pixel size defaults to 5.60 (manufacturers is 3.75)
In the case of the iGuider, the capture size defaults to 640 x 960 (manufacturers is 1280 x 960) and the pixel size defaults to 5.60 (manufacturers is 3.75)

iGuider logs:
2021-05-05T09:27:50: [INFO] For future autodetection of pixel size, please report the following: Reported Name: iOptron iGuider: iOptron iGuide, Common Name (Eg: NexImage 10), Pixel Size to the following thread: bit.ly/2S1Vxjq
2021-05-05T09:27:50: [INFO] Setting pixel size to default of 5.60
2021-05-05T09:27:50: [INFO] Found initial Input "Camera 1", Format "YUYV 4:2:2", Size 640x960, Frame interval 1/18s

Skyris logs:
021-05-05T09:27:50: [INFO] For future autodetection of pixel size, please report the following: Reported Name: SKYRIS 132C, Common Name (Eg: NexImage 10), Pixel Size to the following thread: bit.ly/2S1Vxjq
2021-05-05T09:27:50: [INFO] Setting pixel size to default of 5.60
2021-05-05T09:27:50: [WARNING] Manual/auto exposure control is not possible on the device!
2021-05-05T09:27:50: [INFO] Found initial Input "Camera 1", Format "8-bit Bayer GRGR/BGBG", Size 1280x960, Frame interval 1/30s

I realise these are more a driver issue to contend with. Other than that, the new build from what I can see, runs well. Have not done a real environment test, just daytime indoor. Typical British weather I'm afraid.

Equipment I'm using are;
Mount - ioptron cem70g
built in iGuider
built in iPolar
Main ccd - ZWO asi183mc pro
Secondary ccd - Skyris 132c
Stellarmate+
and running on both the Stellarmate app with iPad
and kStars on macOS via hotspot or vnc viewer

thanks, Richard.

 
1 year 3 months ago #70995

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Richard, I believe the reason is because you're using INDI Webcam driver which does not have these pixel information. I suppose maybe Robert can migrate these pixel information over from the Videe4Linux driver that have them. But V4L2 driver of course does not work on Mac, hence why the pixel information need to be copied over to the "INDI Webcam" driver.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Richard Persaud
1 year 3 months ago #71000

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 95
  • Thank you received: 8
Last night 3.5.3 Mac beta crashed while imaging.  The log doesn't reveal much:

[2021-05-05T01:14:05.291 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Guiding deviation 4.291 exceeded limit value of 4 arcsecs, suspending exposure and waiting for guider up to 60.000 seconds."
[2021-05-05T01:14:05.316 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "CCD capture suspended"
[2021-05-05T01:14:05.332 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:06.753 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Guiding deviation 4.028 is still higher than limit value of 4 arcsecs."
[2021-05-05T01:14:06.768 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:08.367 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Guiding deviation 0.593 is now lower than limit value of 4 arcsecs, resuming exposure."
[2021-05-05T01:14:08.383 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:08.388 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Job requires 300.000-second LPR images, has 3/12 frames captured and will be processed."
[2021-05-05T01:14:08.402 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Waiting for guide drift below 2 a-s..."
[2021-05-05T01:14:09.606 MDT INFO ][   org.kde.kstars.ekos.capture] - "Capturing 300.000-second LPR image..."
[2021-05-05T01:14:09.623 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:10.540 MDT INFO ][           org.kde.kstars.indi] - Canon DSLR EOS R :  "[INFO] Starting 300 seconds exposure. "
[2021-05-05T01:14:10.839 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:12.111 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:13.392 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:14.726 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied
[2021-05-05T01:14:16.016 MDT DEBG ][           org.kde.kstars.ekos] - Dark frame subtraction applied

the dark frame subtracted message (from guiding repeats many time and then it all stops)

When I woke up it wasn't running, the guiding was having problems (poor seeing I think) but no particular reason it should have hung.  The gradual increase in HFR isn't a kstars problem -o isn't working in new indilib for esatto focuser so I can't adjust for temperature change - I am loop ing a 12x5min sub using the sequencer with focus disabled.  For some reason it doesn't show tracking after meridian flip even though guiding was working.



 
Borg 107FL on RST-135 + QHY268C, Astro-Tech AT130EDT on GM1000HPS + QHY600PH Chroma LRGBHSO; IR Guiding WO Uniguide 50 & QHY5-III-462C ASUS PN51 and Mele Quieter 3 ubuntu, kstars/ekos, & firecapture; Pegasus PPBA; WO Redcat, Skyguider Pro RT90C, Canon 7DmkII, rPi4/stellarmate
Last edit: 1 year 3 months ago by Thomas Mason.
1 year 3 months ago #71019
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 40
  • Thank you received: 0
Hello Jasem, I am a little confused here as I’m quite sure I’m using the V4L2 drivers on the Skyris, the iGuider and the iPolar.
The iPolar is recognised and uses V4L2 by default.
The iGuider is recognised and uses V4L2 by default.
The V4L2 is set in the 2nd auxiliary slot and automatically recognises the Skyris 132c, as it displays it as such in the “image info” tab.
All these are working on the Mac via KStars with the Stellarmate Plus hotspot/WiFi, not on the Stellarmate Plus vnc viewer.

Am I reading something wrong here?

Thank you, Richard.
1 year 3 months ago #71027

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.736 seconds