Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
25 Jul 2018
Glad to announce of release of INDI Library v1.7.4 on 2018-07-25. A few drivers were added in this release as we continue to improve & stabilize existing drivers.
Read More...

TOPIC: Hitech Astro DC focuser problem

Hitech Astro DC focuser problem 5 months 3 weeks ago #26082

I literally spent the whole day writing a completely new driver for this, but I still can't get any response from the controller. I emailed David to ask for more info and we'll see, but the driver is ready whenever this bit of communication issue is resolved.
The following user(s) said Thank You: Temmerman

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Hitech Astro DC focuser problem 5 months 3 weeks ago #26098

Thank you so much Jasem. Really appreciated.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 5 months 1 week ago #26327

Hi Jasem,

If it helps I have been assured by David Grennan in a recent mail that he would do anything to help you to get something up and running. He also appreciated your efforts.
Meanwhile I have been trying with the new Kstars 2.9.6 and have attached logfile. The odd thing is that although I get messages in INDI control panel saying that the focus controller is connected and moving in steps of e.g. 100 the focusser itself doesn't move at all.
When running under windows and the factory software with ASCOM driver it works fine.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 5 months 1 week ago #26328

P.S. Just in order to be complete I have to mention that in earlier attemps with Kstars 2.9.5 I did get some movement in the focuser but it appeared to stop working after a few commands. I also attached the logfiles of that trial.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 5 months 1 week ago #26329

I have committed the new updated HitechAstroDC focuser to indi_dev branch, but as it doesn't work here, I have no idea how to proceed. The code is in Github if anyone is interested to take a look at it, but HID communication with the driver fails beyond the initial handshake.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Hitech Astro DC focuser problem 5 months 1 week ago #26330

Thanks Jasem. Appreciate all the work you’ve done. I will check on Github.
Kind regards.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 4 months 4 weeks ago #26617

Jasem,
I have worked with the Hitechastrodc focuscontroller from Kstars 2.9.6 and on some occasions I did get a response. The strange thing is that on one occasion it would react and if I try again with a complete shutdown and restart of Kstars the focuscontroller indicates a step change in indi control panel but no movement of the actual focuser. The times it worked I managed to focus in and out, within ekos as well as the indi control panel. The fields for setting an absolute position are greyed out and not accessible. I have attached the logfiles as well as screenshots.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 4 months 4 weeks ago #26618

Two more logs attached.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 4 months 3 weeks ago #26621

You are still testing the old driver. The new driver is in a different INDI branch here: github.com/indilib/indi/tree/indi_dev

I haven't made any progress on the driver and I don't know how to proceed really. If anyone wants to take a look at the driver and figure out what the HID communication is not working, you'd be doing us a great favor!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Hitech Astro DC focuser problem 4 months 2 days ago #27392

Hi Jasem. Looks like I'm stuck with my 'cursed' Hitechasto focuscontroller. No one was seems to be interested in having a go into finding a solution.
Have you contacted David Grennan since? He said he would help any way he could.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Hitech Astro DC focuser problem 3 months 1 week ago #28277

Hello,

i've no solutions for the driver, but yet (after one day over the mount) it works ...

Hitecastro DC Focus, Ubuntu Mate 16.04LTS, PI3B+, Kstars/ekos

I've removed definitively the powered USB HUB, and after many many tries it works with this parameters:
Polling 5000ms (yeah, 5 seconds) (so, between 300ms and 2000ms it runs too but with a lots of commands dropped, then is the hitec lost for 40s )
Speed 50 or 100 (<50 no function)
Max travel 10000

Steps: between 4000 and 10000 it runs but no update for the position (tiks)
between 20 and 4000 it runs perfectly, only wait 12s (12 seconds) to start another command

Position: for a move of 2000 steps, the position move of 4000
many tries: always x2

no safe position (limits visible in .cpp)
override below 0, i've reached -2200
I didn't test the override > 10000 (Max travel ?)

At startup the tiks (position) is always 49800 (position not saved)
all others parameters are correctly saved

I think I use the older driver (but already corrected, default polling = 500ms)
I've to see how the new one runs with my setup

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last Edit: by Damien.

Hitech Astro DC focuser problem 3 months 5 days ago #28360

Hi Damien, thx for sharing your findings on the Hitecastro DC focusercontroller. I have the DC2 focuscontroller which does not work at all in Ekos but meanwhile bought the original edition of the DC controller which works fine except for absolute position choice which is greyed out in Ekos. So I can not ask the controller to go to a position of my choice. Autofocus is also erratic but that is probably due to the fact that I have a focuser without steppermotor. Justlike you I miss a minimm and maximum travel stop. I use the driver of Ekos 2.9.7.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.202 seconds

Login



3rd Party

Choose from the numerous 3rd party INDI drivers to suit your needs!

Got Problem?

Check out the FAQ, the forum, and the bug tracking system to resolve any issues you might have!
You can also subscribe to INDI newsletter and development mailing lists to get the latest updates on INDI!


Gallery

Replica

Why INDI

Replica