×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Re:Re:Focus module - Use of dark to optimize results

  • Posts: 249
  • Thank you received: 15
Hi,
I noticed that in the Focus module, there is the option to use a dark frame to optimize the focus process.
I take some darks with the Dark library, but if i check the dark option in the Focus module and I run it (auto or manual) the system remove the check from the dark checkbox and work as normal, withous any differences.
Is this a bug?
2 months 14 hours ago #83505
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 100
  • Thank you received: 11
Did you take darks with 2 s exposure and gain 120 and the same sensor temperature to match your 2 s gain 120 focus frames?

CS, Bernd
10" F5 Newton and 130mm F7 Apo on EQ6-R, ZWO EAF focusers, DeepSkyPro 2600c, ASI183MM, RPi4b 8GB
2 months 11 hours ago #83510

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 249
  • Thank you received: 15
Yes, this is only an image as reference. my setup is with a qhy183m at 1sec and gain 35 at -20°C.
I have to check only at the binning. I will check in next days, is to hot now to go at -20°C
2 months 11 hours ago #83514

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 34
  • Thank you received: 0
I have noticed the same issue. I took a whole suite of darks at different times and bins,Using my standard gain and offset yet when I tick the dark frame option it always comes back with no matching dark frame.


Sent from my iPhone using Tapatalk
2 months 6 hours ago #83521

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 249
  • Thank you received: 15
You confirmed my issue, and the one of my friend with similar setup. Last time we used KStars 3.5.8 and INDI 1.9.5, probably an issue solved with latest release??
1 month 4 weeks ago #83529

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 100
  • Thank you received: 11
I use KStars 3.5.9 stable and Indy 1.9.6. There, it works for me. Although darks are a bit picky about temperature. Has to match current sensor temp around +/- 1 deg.
10" F5 Newton and 130mm F7 Apo on EQ6-R, ZWO EAF focusers, DeepSkyPro 2600c, ASI183MM, RPi4b 8GB
1 month 4 weeks ago #83530

Please Log in or Create an account to join the conversation.

You can change the threshold in the masters tab. It's set to 1 seconds by default.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 month 4 weeks ago #83531

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 249
  • Thank you received: 15
I will check later to all these parameters
1 month 4 weeks ago #83533

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 100
  • Thank you received: 11
Thanks Jasem, found the temp tolerance threshold in the master tab. CS
10" F5 Newton and 130mm F7 Apo on EQ6-R, ZWO EAF focusers, DeepSkyPro 2600c, ASI183MM, RPi4b 8GB
1 month 4 weeks ago #83545

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 34
  • Thank you received: 0
Not to put a spanner in the works but I have a tec cooled camera and always shoot all my darks and lights at -5deg and I still had the issue. I’ll try widen the temp tolerance limit as suggested and see if that works in case there was some issue while shooting the darks.


Sent from my iPhone using Tapatalk
1 month 4 weeks ago #83549

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Is gain the same? It has to exactly match the gain as well.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 month 4 weeks ago #83553

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 34
  • Thank you received: 0
Well Jasem based on your feedback I found the issue. So I had recreated my darks but never deleted my old darks from the master list. So it kept picking the oldest file which didn’t match for gain.


Sent from my iPhone using Tapatalk
1 month 4 weeks ago #83568

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.573 seconds