×
INDI Library v1.8.3 Released (02 Jan 2020)

Minor monthly bugfix release with a new RainbowAstro mount driver and improved pier side simulation.

Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB

3 months 4 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7638
Karma: 51
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45086
Some reported that if RPI4 is in close proximity with other devices, the WiFi becomes extremely unstable. The kernel + firmware for the rpi4 appears to be in flux still. Next week I should release SM OS v1.4.5 with the latest upstream kernel.. hopefully this would help in making the wifi more stable.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You werper

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 4 weeks ago
GN2000
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 12
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45119
I’ve come into the Rpi world very recently so very inexperienced in all of this, I’ve had similar experiences of flaky hotspot and WiFi. My solution was to stick a usb WiFi antenna in and disable the hotspot. No lost connections, always available. My setup is fixed so no need of hotspot, so for me this works. What I have found that don’t understand is what I’d describe as stalls or slow downs, at first I thought this was WiFi speeds but now I don’t think it is.

I’ve seen numerous screen shots with system monitor info, cpu mem etc on the right, so far not figured whether that’s a util or a system feature, what do people use to display this sort of info, as I’d like to see what’s going off when things grind to a halt.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 4 weeks ago
werper
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 82
Karma: 1
More
Topic Author
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45125
GN2000: I'd like to try that, what USB WiFi antenna are you using?

TPO 8" Ritchey-Chretien Astrograph
Moonlite CS focuser with Motor Drive
RoboFocus Auto Focuser
iOptron iEQ45 Pro Mount
Stellarrmate OS (beta) RPi 4, 4GB
Canon T3i DSLR - Primary Cam
Starlight Xpress Lodestar X2 Guide Cam
Astromania 60 Guide Scope
Polemaster Polar Alignment Cam

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 4 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7638
Karma: 51
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45127

GN2000 wrote: I’ve come into the Rpi world very recently so very inexperienced in all of this, I’ve had similar experiences of flaky hotspot and WiFi. My solution was to stick a usb WiFi antenna in and disable the hotspot. No lost connections, always available. My setup is fixed so no need of hotspot, so for me this works. What I have found that don’t understand is what I’d describe as stalls or slow downs, at first I thought this was WiFi speeds but now I don’t think it is.

I’ve seen numerous screen shots with system monitor info, cpu mem etc on the right, so far not figured whether that’s a util or a system feature, what do people use to display this sort of info, as I’d like to see what’s going off when things grind to a halt.


There are various widgets you can add to the desktop to do that, but I tend to avoid them since they consume power and CPU cycles which can be better directed at running your gear. But you can add whatever you want to the desktop.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 4 weeks ago
universalmaster
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 174
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45134

knro wrote: Some reported that if RPI4 is in close proximity with other devices, the WiFi becomes extremely unstable. The kernel + firmware for the rpi4 appears to be in flux still. Next week I should release SM OS v1.4.5 with the latest upstream kernel.. hopefully this would help in making the wifi more stable.


Is it possible to upgrade to 1.4.5 from 1.4.4 using apt or should one flash the new image?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 4 weeks ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7638
Karma: 51
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45135
It's new image.. there are no packages since Ubuntu does not work officially yet on rpi4.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You universalmaster

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 4 weeks ago
rizal72
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 13
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45139
Hello everyone, it is at least two weeks that I am successfully using SM OS on RPi4 without any issues.
I figured out that, Ubuntu Network Configuration Managers likes to overwrite some of the settings that Jasem made as defaults. The most important thing I've found is that if you set it up as an Access Point, it does not like the user to force the base IP to 10.250.250.1 .
So, everytime a user chose a custom configuration, like for example decide to use the 5Ghz band, the Configuration automatically overwrite any IPV4 settings.
What I did was to let the Configuration assign the IP automatically (in my case it is 10.42.0.1, but could be different for anyone) so now, knowing the new StellarMate IP I am able to manage it as the RPi3 version with no issues.
Now the Access Point automatically connects (don't forget to flag the "Connect automatically with priority: -10" option in the General configuration of your Access Point) and that's it.
Apart from suggesting everyone to use the faster 5Ghz band, the only difference is the new StellarMate IP to be aware of.

Jasem is aware of this, as I wrote him a support ticket days ago.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 3 weeks ago
GN2000
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 12
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45145
It was a USB Wireless Adapter MediaTek Ralink RT5370N of Amazon

It was cheap so gave it a try originally to try to get more range in the garden, I’ll keep using but until things are more stable, then I’ll take the advice get rid of it if it slows the Rpi and then extend my WiFi further.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 1 week ago
avarakin
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 75
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45849

knro wrote: It's new image.. there are no packages since Ubuntu does not work officially yet on rpi4.


Hi Jasem,
Ubuntu recently introduced official support for Rpi4. Here is the process for building a system based on Ubuntu 19.10:
github.com/avarakin/AstroPiMaker4
Please feel free to use any portions of it.
There seems to be an issue with some INDI drivers for 19.10 missing on PPA server.

Alex
The following user(s) said Thank You knro

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 1 week ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 7638
Karma: 51
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #45853
Thanks Alex. Right, I am aware of this. I am waiting for the official support on the 18.04 LTS version. I guess 20.04 is coming soon also as well.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info

Please Log in or Create an account to join the conversation.

1 week 1 hour ago
dmsummers
Senior Boarder
Senior Boarder
Posts: 61
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #49767
@Max: I was going through posts looking at power issues, and saw your discussion of using both charging ports from the powered USB hub for Pi power. I was wondering, did you purchase a special cable to gang together enough amps to the C connector for Pi, or did you just make your own connector? I like the idea of using the charging ports from the powered hub if it works well as the cable management is clean. Are you still using this or did you move on to another config. Comments?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

6 days 23 hours ago
maxthebuilder
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 294
More
Experiences Using SM Beta on RPi 4, 4GB #49770
Yes, I am still using this config.
Here's the cable: www.amazon.com/gp/product/B00NIGO4NM

dmsummers wrote: @Max: I was going through posts looking at power issues, and saw your discussion of using both charging ports from the powered USB hub for Pi power. I was wondering, did you purchase a special cable to gang together enough amps to the C connector for Pi, or did you just make your own connector? I like the idea of using the charging ports from the powered hub if it works well as the cable management is clean. Are you still using this or did you move on to another config. Comments?


Max S.
RPI 3 B+ and RPI 4 B (4Gb) with Stellarmate OS.
Nikon D5500 H-a modified. 180 mm f/2.8 antique Nikon. Tamron AF 28-75mm f/2.8.
AT72EDII refractor. ZWO ASI294MC Pro
ZWO ASI120MC-S on ZWO 30F4 MiniScope.
SW AZ-GTi mount in EQ mode.
SW HEQ5.
iOptron SkyTracker Pro.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.876 seconds