×

INDI Library v1.9.8 Released (29 Sep 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

RPI4 experience - Not so good

  • Posts: 1117
  • Thank you received: 182
No problem with the RPi4 from my end:

www.indilib.org/forum/general/6922-kstar...ate-20-04.html#53293

Seems to run better than ever now with the new Ubuntu 20.04 MATE OS.

Very fast (433 Mbps) 5 GHz Wifi, too.
Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
Last edit: 2 years 6 months ago by Jose Corazon.
2 years 6 months ago #53628

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 213
  • Thank you received: 26

Replied by PDB on topic RPI4 experience - Not so good

Well been doing sort of this morning. Installed the 64bit Ubuntu 20.04
Hole in the wall and network cable to the mount outside. Nothing else installed sofar as Indi server and indi-web. Did not install a desktop (yet) but might do that. Now it seems rock-solid. (weather forecast looks good so let's see)
Running it from kstars with remote connection, and with that 1Ghz network cable saving images over network is faster than writing to SD card (which I have to since no ssd). Your wiffi speeds look great. With my windows pc I can get between same locaction speeds up to 733 Mbs, but the wifi card in that machine costed more than the Rpi4 some not an honest comparison.

Paul
2 years 6 months ago #53631

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1279
  • Thank you received: 222
Astroberry on the Pi4 is known to have issues when the desktop is 4k and interfere with it's own WiFi. Are you using that resolution? if so, try lowering it.
INDI/KStars on Raspberry Pi 4, 4gb
Raspbian Buster with AstroPi3 script configuration
Skywatcher HEQ5 Pro Mount
Canon 600D Camera
Orion SSAG/ASI120mm @280mm Guide Scope
PHD2
Waveshare Stepper Motor Board - DIY Focuser
Adafruit GPS Module
Generic Bluetooth Joystick.
Startech 7 port powered USB Hub.
2 years 6 months ago #53633

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 213
  • Thank you received: 26

Replied by PDB on topic RPI4 experience - Not so good

Managed to get a session done yesterday but not without problems. The Pi and the network are ok, but Indi and Kstars have some very annoying bugs. (and not only on the rpi, but in all versions)
Kstars still has a habit of crashing when you disconnect from indi server. Problem is that then you loose settings that you have done during the session. You restart, don't think about it and yes all images saved again in the wrong directorty. Annoying

Indi is also very "touchy" when you start changing things during the session. EG: I used PHD2 with the zwo cam throuhg indi (since the cam is remote) . I like to do polar align in Indi, so disconnect PHD2, select the zwo for polar align. All ok. Switch back to the main cam in plate solver tab en also restarts PHD2. Every time PHD2 captures, the image is loaded to the platesolve tab, so almost impossible to to platesolving now with the mainscope/camera.
Also the main camera now takes images, downloads the image in the viewer but never stops showing downloading and have to "abort" the session. Only way to get back on track is to stop everything, stop/start kstars and reconnect.
After that if you "behave" everything works a bit as expected.

Guys: do you ever do some SERIOUS testing? or only very "normal" and slick operations.

Paul
Last edit: 2 years 6 months ago by PDB.
2 years 6 months ago #53661

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2151
  • Thank you received: 205


Just started to have the same error on my Atik 314L+
[2020-09-21T20:42:10.884 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] Toggle Debug Level -- Driver Debug "
[2020-09-21T20:42:10.884 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.885 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] ParDeviceLibUSB::In - Bulk Transfer Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.885 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] DeviceReaderIC24::DevRead - Failed!! "
[2020-09-21T20:42:10.885 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] Failed 1 "
[2020-09-21T20:42:10.885 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] *** CoolingInfo 223 126 4 "
[2020-09-21T20:42:10.886 BST INFO ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L :  "[ERROR] Cooling Info inquiry failed (3) "
[2020-09-21T20:42:10.886 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - QHY CCD QHY5LII-M-6077e : "[DEBUG] Toggle Debug Level -- Alignment Subsystem "
[2020-09-21T20:42:10.886 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] CommandSenderBase::SendCommand - Failed to send command!! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] ParDeviceLibUSB::In - Bulk Transfer Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] CommandSenderBase::SendCommand - Recover OK!! "
[2020-09-21T20:42:10.887 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Odroid Roof : "[DEBUG] Toggle Debug Level -- Driver Debug "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] CommandSenderBase::SendCommand - Failed to send command 2!! "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] CommandSenderBase::SendCommand - Failed to send command 3!! "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] ParDeviceLibUSB::In - Bulk Transfer Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] DeviceReaderIC24::DevRead - Failed!! "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] *** DeviceReaderBase::ReadUSB - FAILED!!! "
[2020-09-21T20:42:10.888 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.889 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.889 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.889 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.889 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] ParDeviceLibUSB::In - Bulk Transfer Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.889 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - FCUSB1 Focuser : "Toggle Debug Level -- Driver Debug "
[2020-09-21T20:42:10.889 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] CommandSenderBase::SendCommand - Failed to send command!! "
[2020-09-21T20:42:10.890 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.890 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.890 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.890 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] AtikDeviceLibUSBBase::BulkWrite Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.890 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] ParDeviceLibUSB::In - Bulk Transfer Failed! "
[2020-09-21T20:42:10.890 BST DEBG ][           org.kde.kstars.indi] - Atik 314L : "[DEBUG] CommandSenderBase::SendCommand - Recover OK!! "


Well, will see how it goes with the new Odroid C4 and some proper USB cables :)
Not going to cheap out this time on the cables.
Kstars Mac osx
Odroid C4 / WO Redcat51 / CEM25p / ZWO533MC / QHY5L-II-M (OAG)
2 years 2 months ago #60385

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 376
  • Thank you received: 55
So..... do you have a suggestion for (short) good quality cables? :)
120 MM Skywatcher Esprit + Celestron CGX, ZWO ASI 224MC guiding, Pegasus FocusCube+PPBA
Nikon Z7 8256 x 5504 4.34 um. Triad Ultra Quad NB Filter
1) MeLE Quieter3C 8G Ubuntu-mate 22.04.1 2) Odroid-N2. 3) StellarMate RPI4 8G
The good, the bad, the ugly at sciencedowneast.no-ip.ca/zenphoto/
2 years 2 months ago #60430

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 407
  • Thank you received: 74
In the UK Lindy(and EU) sell good quality cables which I have not had problems with and have worked where others have failed - abd unfortunately they cost more - www.lindy.co.uk/cables-adapters-c1/usb-c449/usb-3-1-c1533 They have been around a Looooong time
RPI3 Ubuntu 16.04 / AMD desktop Kstars under Ubuntu 16.04 Mounts :azeq6 ,SWAZGoTo

RPI3 Fedora testing out on AMD desktop Fedpra 28 - running kstars 2.9.4 , Indilib 1.7.4 ?????
The following user(s) said Thank You: Gonzothegreat, Jerry Black, Joaquin
2 years 2 months ago #60432

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.793 seconds