×
INDI Library v1.8.8 Released (09 Jan 2021)

Here are the changes from v1.8.7 to v1.8.8

Atik CCD "hangs" on exposure

3 months 2 weeks ago
mlarsson
Elite Member
Elite Member
Posts: 462
Karma: 1
More
Topic Author
Atik CCD "hangs" on exposure #61379
Hi!

I've been seeing this on and off lately: My Atik 383L+ "hangs" on exposure at times. It is to take lets say 180 sec exposure, the exposure starts, and it starts at 180 secs in Ekos Capture module. But it does not count down. After several minutes still 180 secs. I click abort and it restarts and all is OK. It can also happen mid-exposure.

Here is a log where it happens twice: first exposure of V1391 Cas, and the last exposure in the sequence. Anyone recognizes?

Magnus


Celestron C8, Skywatcher 100 ED Pro
Losmandy G11
Atik 383L+, ASI294
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 2 weeks ago
mlarsson
Elite Member
Elite Member
Posts: 462
Karma: 1
More
Topic Author
Atik CCD "hangs" on exposure #61510
Hi!

Here's another one. I pulled the log while it was "freezing" but cannot makes sense of the log on this issue. If anyone else can, I'd be happy! This is a bit frustrating.

Magnus


Celestron C8, Skywatcher 100 ED Pro
Losmandy G11
Atik 383L+, ASI294
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 2 weeks ago
Gonzothegreat
Supernova Explorer
Supernova Explorer
Posts: 1965
Karma: 6
More
Atik CCD "hangs" on exposure #61515
I had similar issues a while ago with my Atik314 (and other more serious problems), it turned out that on mine the circuit board was dying so I got it replaced by Atik. They did a fantastic job.
Now in your case it might not be the same, but I've recently seen a post about somebody talking about the quality of the USB cables. I'm going through a redesign of my observatory and I will be using premium cables this time and not cheap ones.

Kstars Mac osx
Odroid C1 running indiserver (kept up-to-date with apt-get update/upgrade)
Megrez72 / HEQ5 pro / QHY5L-II-M (OAG) / Atik 314L+ / Gerd Neumann drawer

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 2 weeks ago
jpaana
Elite Member
Elite Member
Posts: 301
Karma: 8
More
Atik CCD "hangs" on exposure #61517
I use the same camera with git head versions of INDI, 3rd-party drivers and KStars updated daily and haven't had this sort of issue as far as I can remember. Is the camera connected directly to your Raspberry or via hub? Is there anything in the kernel dmesg log like USB disconnections? I run Ubuntu 20.04 on x64 mini PC myself. The log didn't tell that much except it seems the cooler is running at full power which might cause power issues or if the set temperature (seems to be -30, which seems a bit excessive) is too low and the camera can't reach it, that might have something to do with it. The cooling is rated only for -40 degrees from ambient (have tried, it can, but only barely) so unless you were outside in quite cold, it just can't do that. I used to run mine at -15 but had issues during the winter that the ambient went below that (I live in Finland so that happens quite often) so changed to -20 and it has worked fine so far. Just have to take darks during the night if autumn is warm as my remote observatory gets quite warm during the day.

[2020-10-12T16:01:54.678 CEST INFO ][ org.kde.kstars.indi] - Atik 383L : "[INFO] Setting CCD temperature to -30.00 C "

Remote observatory running Ubuntu 20.04 x64 with ScopeDome 2M, Skywatcher EQ8, TS 8" RC, Atik 383L+, ASI178MC, ASI120MM-S, SX Lodestar X2, SX USB wheel with OAG, ZWO EAF, Gemini SnapCap, USB_DewPoint, KomaHub

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 2 weeks ago
mlarsson
Elite Member
Elite Member
Posts: 462
Karma: 1
More
Topic Author
Atik CCD "hangs" on exposure #61538
Hi!

OK, good to hear that you neither recognize it nor can see anything in the log. So I switch USB-cables and will more closely monitor power consumption. As for temp settings, Ii's below 10 here, so it normally does reach -30, however, seemed not do to that last night.

Best,

Magnus


Celestron C8, Skywatcher 100 ED Pro
Losmandy G11
Atik 383L+, ASI294

Please Log in or Create an account to join the conversation.

3 months 7 hours ago
mlarsson
Elite Member
Elite Member
Posts: 462
Karma: 1
More
Topic Author
Atik CCD "hangs" on exposure #62187
Hi!

I've been switching USB-cables and now using a more powerful power source - running way below its limits. And I still get freezes. Here are logs copies while the Atik was stuck at 23 secs left of exposure. Anyone that can make something of these?

Magnus


Celestron C8, Skywatcher 100 ED Pro
Losmandy G11
Atik 383L+, ASI294
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.312 seconds