×

INDI Library v1.9.8 Released (29 Sep 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

RST-135E sync from Ekos partly/not working

  • Posts: 161
  • Thank you received: 13
When I do a Capture&Solve with sync command, to my Rainbow Astro RST-135E, this is only partially incorporated in the alignment model in the mount. From the six alignment parameters (PA Alt/Az, RA/DEC error and DEC and RA/DEC orthogonal error), only two get updated (RA/DEC error). This is similar to doing a single star alignment using the handcontroller. But when repeating this 5 times using the hand controller, all 6 model parameters are populated and an actual alignment model is built. Repeating the process using Ekos does never populate all 6 model parameters. In fact it does not even register one single sync as a 'star alignment'.

From the forums it seems that in the ASCOM driver, you would have to select 'star alignment' when doing these syncs. Does something similar needs doing in Ekos/INDI? Or is 'star alignment' something that is not currently supported by the INDI driver? Hopefully this is just something I am doing wrong. With my 10Micron mount, doing star alignment using HC vs a sync from Ekos is doing exactly the same thing, so that was why I was hoping it would work the same way with the RST-135E.

When guiding, this is probably not so important as lack of an internal alignment model will be guided out. But I am trying to use unguided, which works reasonably well as long as the mount is well aligned and this 5-star alignment model is in place.
 
Willem Jan Drijfhout
astroworldcreations.com
1 year 2 months ago #75370

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 126
  • Thank you received: 10
I think the RST-135 has the same issue.  Only the first sync seems to result in any improvement in pointing accuracy.  Since I plate solve and slew and then guide I never worried about it too much but this would explain it.
Borg 107FL on RST-135 + QHY268C, Astro-Tech AT130EDT on GM1000HPS + QHY600PH Chroma LRGBHSO; IR Guiding WO Uniguide 50 & QHY5-III-462C ASUS PN51 and Mele Quieter 3 ubuntu, kstars/ekos, & firecapture; Pegasus PPBA; WO Redcat, Skyguider Pro RT90C, Canon 7DmkII, rPi4/stellarmate
Last edit: 1 year 2 months ago by Thomas Mason.
1 year 2 months ago #75426

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 161
  • Thank you received: 13
Thank you Thomas. That sounds indeed the same. So this might be due to the driver then. It would be great if this would be added in a future driver upgrade.
Willem Jan Drijfhout
astroworldcreations.com
1 year 2 months ago #75427

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 126
  • Thank you received: 10
I wonder if it is the driver or ekos?  If it is ekos it might be possible to use Mount Wizzard 4 to due the model with indi server.
Borg 107FL on RST-135 + QHY268C, Astro-Tech AT130EDT on GM1000HPS + QHY600PH Chroma LRGBHSO; IR Guiding WO Uniguide 50 & QHY5-III-462C ASUS PN51 and Mele Quieter 3 ubuntu, kstars/ekos, & firecapture; Pegasus PPBA; WO Redcat, Skyguider Pro RT90C, Canon 7DmkII, rPi4/stellarmate
1 year 2 months ago #75688

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 527
  • Thank you received: 138
I asked Michel (MW4 developer) about this some months ago, and he was not interested in supporting other mounts. It's already a lot of development work for him supporting 10M mounts specifically.

The driver is the limitation. The protocol to sync multiple points wasn't provided for INDI.
-Andrew
––––––––––
Mac Observatory - All about using the Mac for Astrophotography: www.macobservatory.com
Astrobin: www.astrobin.com/users/Lead_Weight/
1 year 1 month ago #77149

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.415 seconds