×

INDI Library v1.9.9 Released (30 Nov 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

ZWO AM5 Harmonic Drive Mount

  • Posts: 749
  • Thank you received: 69
I just pre-ordered one a couple of days ago : )
Also I noticed that there is a driver for it in INDI/Ekos already.
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Askar FRA400, TPO RC6, Nikon D5500 full spectrum (with IDAS D1 clip-in filter).
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
iOptron CEM40G
The following user(s) said Thank You: Chris Howard, Petar Milevski
7 months 2 weeks ago #82543

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1
Anyone have any luck with Astroberry EKOS + AM5?

I am trying to get the mount to slew to a target but I get : [ERROR] slew failed (-1)

I'm able to control the mount using the Mount Control arrows, and Kstars updates position of the mount as well. Just not able to use GOTO function. (have not tried anything else like guiding/platesolving/polar alignment yet, only trying to point to some target to start with)
Any ideas to fix it? Attaching the log file if that helps.

File Attachment:

File Name: log_08-37-50.txt
File Size:66 KB
4 months 2 weeks ago #84519
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 29
  • Thank you received: 1

Replied by Bill on topic ZWO AM5 Harmonic Drive Mount

Any updates on your issues, did you get it working?
William Optics ZenithStar Z61
EdgeHD 800
ZWO AM5 mount
Skywatcher Star Adventurer GTi
Nikon Full frame camera
ZWO EAF
Stellarmate on an RPi CM4
4 months 1 week ago #84664

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 749
  • Thank you received: 69
I believe, ZWO claimed that INDI driver would be available - you should probably ask ZWO on the status.
Max S.

RPI 4 B (4Gb) with SMate
Askar FRA400, TPO RC6, Nikon D5500 full spectrum (with IDAS D1 clip-in filter).
ASI2600MC Pro
ZWO ASI120MM Mini on ZWO 30F4
ZWO ASI224MC-S on Orion 50 mm f/3.2
ZWO EAF x 2
SW AZ-GTi
SW HEQ5
RST-135
iOptron CEM40G
4 months 1 week ago #84671

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1
I've been spending some time with astroberry EKOS and the AM5 and here's my update/observations. Hope more people can add their experiences and tips here.

First of all, yes INDI already shows ZWO>AM5 as a selectable mount. So driver is technically ready to use if you have the latest indi update. The driver seems to be the same one used for Meade lx200 autostar.

That said, there are some quirks that I felt need fixing in future driver updates.

Firstly, the above problem of slew error does not occur if I first do a 1 star align using the ASI mount app. Once I do an align on a random spot in the sky and then do goto on kstars sky map it goes to the object. But it doesnt work fully. Once the slew is technically done, ekos still thinks it is slewing. So even after I can see that the mount is stopped, ekos says it is slewing and most buttons in different modules are disabled. The band aid fix is to open the mount control window and click on STOP after which the mount shows that it is idle. Also, another related issue is that the Park button does not work. It says 'Parking' but mount doesn't move.

Secondly, kstars has an option to update its time and location using the mount. However, the Time is always +1hr extra because the UTC data downloaded from the mount seems to include +1hr probably due to Daylight saving added. This needs to be fixed in kstars because the mount app has no option to adjust daylight saving info. Until then I'll be using GPS dongle which takes a while to get a fix.

Guiding, polar align works well in conjunction with above band aid solutions.

I welcome any qs anyone may have. Will probably create a new thread with logs for troubleshooting above issues.
4 months 1 week ago #84677

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 29
  • Thank you received: 1

Replied by Bill on topic ZWO AM5 Harmonic Drive Mount

I did contact ZWO and was told the ASCOM and ASIAIR control works fine, ( not exactly helpful to an Ekos user, right?)
I would encourage you to contact Zwo support, maybe they will help. The engineer did say they would look at the issue.
I am wondering if the log warning “ReferenceError: xi18n is not defined” is related to a lack of GPS data.
I don’t know what you mean by “Mount app” but if on a phone it would provide GPS data and possibly the reason it worked after using it.

I am throwing ideas at the wall right now but hopefully we will get somewhere.

The Astroberry.io docs mention setting up virtual-gps.

Hope this helps
William Optics ZenithStar Z61
EdgeHD 800
ZWO AM5 mount
Skywatcher Star Adventurer GTi
Nikon Full frame camera
ZWO EAF
Stellarmate on an RPi CM4
The following user(s) said Thank You: polarus umi
4 months 1 week ago #84681

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 346
  • Thank you received: 69

Replied by Giles on topic ZWO AM5 Harmonic Drive Mount

INDI "Support" for the AM5 was added in 1.9.4.

However, this is the commit: github.com/indilib/indi/commit/3bddbf7a3...bfe79b9f7af97519657a

Note that this is before any developers had an AM5 to test, so it was just guessed that it would be an LX200 compatible mount.

It appears that, in fact, it is "mostly" compatible, but has some differences.

These won't be sorted until a developer has time and has access to an AM5 mount for testing.
__
I blog my progress: www.coochey.net
The following user(s) said Thank You: polarus umi
4 months 1 week ago #84684

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 346
  • Thank you received: 69

Replied by Giles on topic ZWO AM5 Harmonic Drive Mount

Also, in your logfile, I'm not sure whether you actually had the telescope driver debug enabled.

See here for setup : www.indilib.org/forum/general/571-read-b...ugger%20tool%20(gdb).

Check all the parts in the screenshot for the AM5 telescope (mount) driver.
__
I blog my progress: www.coochey.net
The following user(s) said Thank You: polarus umi
4 months 1 week ago #84687

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1
Man, I wish I knew how to debug drivers. Would love to be able to contribute to such efforts.(Is it easy for someone with some c language code debugging experience??). Hopefully, posting logs and documenting problems counts as contribution.
Anyways, it seems like only minor fixes may be required though. Fingers crossed, there is a developer out there with an AM5 who can fix it. I am happy to help in any way possible.

The main problems I'm seeing:
1. Local Time Mismatch:
There is an option in KStars to get local time data from the mount (which in turn gets the info from the smartphone wifi or local wifi network to which it is connected to). However, the time is always extra 1 hour compared to actual local time. I'm guessing this is related to the "time format" error that crops up when starting the indi server (both logs below show this error). So, basically daylight savings seems to be added once in the AM5 app and once more in KStars (cannot modify UTC time offset in the mount's indi control panel and cannot modify the time in the AM5 app to compensate).

2. Slew Error:
I get a slew error message whenever I try to do a GoTo without first doing a 1-star align using the AM5 app. This is the first log attached below. I did the following sequence of actions: Start indi server-->try GoTo on some star (deneb I think)-->See Slew Error-->Try sync on some star-->Try slew again-->Slew Error.

File Attachment:

File Name: log_20-03-...rror.txt
File Size:60 KB


3. EKOS thinks mount is still slewing even though slew is complete:
IFF I do a 1-star align on the AM5 app, the GoTo command works on EKOS mount control. However, once the slew is complete and there is a beep from the mount, EKOS still shows the message that the mount is still slewing. I am still able to GoTo another object but I have to manually click on STOP in the Mount Control window first.
The second log file was saved after doing the following sequence: 1-star Align with AM5 mount app-->Goto Vega-->STOP-->GoTo Deneb-->STOP-->GoTo Vega.

File Attachment:

File Name: log_20-11-...pped.txt
File Size:60 KB

One consequence with the mount slewing message not going away is that, since EKOS thinks the mount has not reached the target, "Load and Slew" in the framing tab is not possible without manually Stopping the slew from the mount control window.

Since the mount is based on the LX200 driver, maybe these issues were seen in those mounts as well?
The following user(s) said Thank You: Chris Howard
3 months 3 weeks ago #85379
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1
Note, I did apt update apt upgrade just yesterday so everything should be the latest version
3 months 3 weeks ago #85380

Please Log in or Create an account to join the conversation.

I pushed an update today that adds full support for the mount. It defaults to WiFi connection. I tested it with the actual mount and it appears to work OK. On stellarmate, you can run this:

update_indi_core
update_indi_drivers

or on Ubuntu, you can try it from the nightly PPA.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Chris Howard
3 months 2 weeks ago #85498

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 10
  • Thank you received: 1
Thank you for this! How do I do the equivalent command of update_indi_core,
update_indi_drivers on Astroberry?
From looking online, it seems I have to build from source. I followed some instructions but I'm not sure I did that correctly because the firmware version is from Aug 4 and still the errors persist.
Could you please link to the correct instructions in this case?
3 months 2 weeks ago #85519

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.770 seconds