×

INDI Library v1.8.9 Released (01 Mar 2021)

INDI monthly update. In addition to driver improvements, major code refactoring is in progress by @pawel-soja to modernize and improve INDI aging code.

New forum users, please go here first: indilib.org/forum/new-forum-users.html

iGuider support for iOptron CEM70g

  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
I'm upgrading my aging Meade LX200 to a brand new iOptron CEM70g. Creating a profile in KStars/Ekos gives some issues. The guider part of the profile doesn't show the integrated iGuider in its dropdown menu. It does show the (also integrated) iPolar, but that device hardly counts as an autoguider. Am I missing something, or isn't iGuider (yet) supported by Indi? I'm using KStars 3.5.0 beta (from KStars PPA bleeding), Indi 1.8.6 (from KSTars PPA) and Linux kernel 5.4.0.
5 months 2 weeks ago #62154

Please Log in or Create an account to join the conversation.

It's not yet supported. IOptron will send me one so I can try out soon.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: phattire72
5 months 2 weeks ago #62163

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 19
  • Thank you received: 1

knro wrote: It's not yet supported. IOptron will send me one so I can try out soon.


Following because I'm thinking about upgrading to the GEM45G which has iGuider, but I don't want to order it if it does not work with my Stellarmate. I've heard iGuider uses an ASI120mm camera, so wondering if that selection would work as your guide camera.

Clear Skies
Derek Dailey

Equipment:
ZWO ASI071MC Pro
ZWO ASI533MC Pro
Pentax K-70
Celestron C6SE
Astro-Tech AT65
William Optics RedCat 51
Celestron AVX mount

Software:
Stellarmate OS
ASTRO PIXEL PROCESSOR
Deep Sky Stacker
Adobe Photoshop & LightRoom
Last edit: 3 months 6 days ago by phattire72.
3 months 6 days ago #65468

Please Log in or Create an account to join the conversation.

So it technically "works" in the sense it's detected as a webcam. I can't get it to expose more than 0.5 seconds though. I emailed iOptron about it but didn't receive a response on that yet. Will ping them again.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: phattire72, Autoglassman70
3 months 6 days ago #65477

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 0
Hey Jas, hope all is safe a& well. I am also following as I brought this up in June last year with you when I got my Cem70g.
iOptron support emailed to say they were sending you a camera Jas which I copied you in on. I’m surprised it’s taking them so long.
I’m still waiting patiently and eagerly to get this working.
2 months 4 weeks ago #65867

Please Log in or Create an account to join the conversation.

They forgot to send a camera, I order CEM70 for a friend, but apparently they forgot to send an additional iGuider with it.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
2 months 4 weeks ago #65882

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 0
Just pinged them another email with a nudge to chase it up
2 months 4 weeks ago #65883

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 0
Kevin replied pretty quick and should be in touch with the development team soon.
Last edit: 2 months 4 weeks ago by Autoglassman70.
2 months 4 weeks ago #65884

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 20
  • Thank you received: 4
I was running my new CEM40G from a RPI using astroberry. I selected iPolar for the guid camera and it works. It actually is the iGuider camera that is supplying the video.
The following user(s) said Thank You: wvreeven, Autoglassman70
2 months 11 hours ago #67198

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 0
Curious, what platform are you running on?
MacOS? Windows? Linux? etc
1 month 4 weeks ago #67238

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 20
  • Thank you received: 4
I have tried 3. macOS, Windows, and Astroberry on an RPI3 and RPI4 8mb. The strange thing is Windows,I think, shows an iGuide and iPolar but iPolar is the guide camera and iGuide doesn’t seem to work. Needless to say I don’t have complete success with any of these. Astroberry worked out of the box with iPolar as the guider and CEM40 as the mount and Sony as the camera. Then CEM40 quit connecting. I can’t get it to connect so I switched to the Mac. This seems to work if I call the mount a CEM60. I think I am going to end up with a Parallels Win 10 VM to run iPolar and Kstars to run the mount. Also Sony’s Imaging Edge for camera control. This is because I can do remote focus with that. I would kill for INDI focus control of the Sony so I could do spot profiles. Also strange Astroberry was very fast but then suddenly got to be really slow for me just as some have reported.

Kurt
1 month 4 weeks ago #67289

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 27
  • Thank you received: 0
What version KStars?
1 month 4 weeks ago #67320

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.810 seconds