×

INDI Library v1.9.5 Released (08 Mar 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Dithering error that I don't understand

  • Posts: 167
  • Thank you received: 10
I'm using the new version 1.7.0 tonight and overall having good results.  My guiding is very good at 0.3-0.6 and it seems to be running smoothly.  My only "fly in the ointment" is that I'm getting this error regarding dithering.  I'm using PHD2 for guiding... so perhaps there's an issue with the communications.  I get the same error whether I'm using the new "one pulse" option or not.  Can anyone tell me what it means?

2022-01-18T22:48:36 Guiding resumed.
2022-01-18T22:48:36 Dithering completed successfully.
2022-01-18T22:48:36 PHD2: There was a dithering error, but continue guiding.
2022-01-18T22:48:36 PHD2: Settling failed (timed-out waiting for guider to settle).

Ron
Mounts: Sky-Watcher EQ6-R Pro, Meade LX85, Celestron NexStar Evolution Alt/Az
OTAs: Celestron 8" Edge HD w/Celestron Focus Motor, Meade 80mm APO Triplet Refractor w/ZWO EAF
Cameras: ASI533MC Pro, ASI183MC Pro, ASI224MC, ASI120MC-S, ZWO ASI290MM
Raspberry Pi 4 with Stellarmate OS, MacBook Pro
3 months 3 weeks ago #79639

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 792
  • Thank you received: 370
The one-pulse option doesn't apply to PHD2 (it would be ignored).  In fact, I intended to grey-it-out when PHD2 was in use, but apparently that needs to be corrected.

I assume the PHD2 settling error would mean that it set a dither target position, but failed to reach that position in the time allotted. 
You could try increasing the parameter "PHD2 Dither Timeout" in the Ekos guider settings, dithering section.
AP1100 & Orion Atlas Pro, WO/ZS105 w/Moonlight V2 focus, GSO RC10 w/RSF focus
ZWO ASI1600, Astronomik Filters, ST80, QHY 5L-IIm.
KStars/Ekos/Indi on NUC10 & RPi4 w/SSD -- Ubuntu
Projects: Greedy Scheduler, Terrain, Polar Align, Analyze, Linear Focuser, SEP MultiStar & GPG Guide, FITS autostretch.
3 months 3 weeks ago #79645

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 167
  • Thank you received: 10
Hy,

Thanks for your reply. I'll give that a try.

I was trying to figure out if it really did complete dithering correctly, as my subs look like they did.  Plus, I ultimately get a "Dithering completed successfully".

It's weird because I've never gotten that error before... so thought it might related to the new version.

Thanks,

Ron
Mounts: Sky-Watcher EQ6-R Pro, Meade LX85, Celestron NexStar Evolution Alt/Az
OTAs: Celestron 8" Edge HD w/Celestron Focus Motor, Meade 80mm APO Triplet Refractor w/ZWO EAF
Cameras: ASI533MC Pro, ASI183MC Pro, ASI224MC, ASI120MC-S, ZWO ASI290MM
Raspberry Pi 4 with Stellarmate OS, MacBook Pro
Last edit: 3 months 3 weeks ago by Ron Clanton.
3 months 3 weeks ago #79655

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.273 seconds