Hatim Abu Abu Shawareb created a new topic ' Ekos Scheduler Setup' in the forum. 6 months ago

Hello,

I am setting up a mosaic job through the Ekos scheduler for the first time, and I want to further automate/optimize the capturing process from night to night.

My target is the North American Nebula, and right now it isn't visible in the night sky until 1am. What I'm doing now is manually turning on all my devices (mount, CCD guider ... etc) earlier in the night, then have the Scheduler "sleep" until the target meets altitude requirements, then starts the job. What I don't like about this is that every night I have to manually set the CCD temperature. Sometimes the CCD is cooling for several hours before the capturing routine begins. What I'd like is to keep the CCD off until it's time take images.

Is there a way to automate turning on the CCD, and setting the correct temp, especially since I have it powered through a Pegasus Ultimate Power box (UPBv2)? In an ideal situation, this is what I'd like:

- Set the UPB to have power enabled to all devices, except for the CCD
- Once the target meets requirements to start capturing, have the UPB power the CCD on, and set it to the correct cooling temp
- Add a 5 minute delay to give the TEC some time to cool the sensor
- Begin with the capturing process

I think this is looking more like a python-script type of solution, but not sure. Any advice would be great.

Clear Skies,
Hatim

Read More...

Hi Jasem, here’s what I’m working with:

RPI3B+
- Losmandy G11
- Stellarvue 80mm F/6 APO
- Atik 383L+
- QHY5II with Orion 50mm guiding scope
- Pegasus focuser
- Flip-Flat
- QHY Polemaster
- Pegasus Ultimate powerbox

MacOS Mojave
Kstars 3.3.9
indi library 1.8.3

Read More...

I've been using Ekos for a few months and starting to feel comfortable with it, but still feel like a newb.

Every now and then, I run into some issues of astrometry not working, and I want to diagnose it through the simulator. But when I select the simulators profile, the "edit profile" button is inactive and I can't edit it. I can edit my own profiles though.

And when I try to connect to the simulator, it always says "INDI server failed to start: execve: No such file or directory"

Anyone have an idea on what's going on? Definitely have the feeling it's something stupid I'm overlooking.

Read More...

Before I go through my setup, I just wanna say wow, some of the stuff on here is amazing. Well done everyone!!

This is what I have:

- RPI3B+
- Losmandy G11
- Stellarvue 80mm F/6 APO
- Atik 383L+
- QHY5II with Orion 50mm guiding scope
- Pegasus focuser
- Flip-Flat
- QHY Polemaster
- Pegasus Ultimate powerbox to juice everything up :)

I know it's a lot and I know I really need to control the rat's nest of cables. With this I'm able to completely take all my light flats and darks from indoors. I setup the scheduler before it gets too dark, and watch it for a bit to make sure nothing funny happens. I the morning I check the logs then go upstairs to cover everything up. Now if we can get a couple of clear nights.... :-D

Read More...

i just tried it and it's still happening, but it seems a bit faster now. More like 15-30 seconds instead of a few minutes.

Read More...

I'm using Kstars 3.3.8 on my mac OS Mojave to control an RPI4 driven setup. Every time I open anything in Kstars that involves opening a finder window, the window itself stays frozen for about 1 minute or two before I can navigate to the directory I want. And it happens every time a finder window populates.

It might be my trusty old mac showing its age, but this wasn't a thing until I updated to 3.3.8. Anyone else have this issue?

Thanks,
Hatim

Read More...

Hi Jasem,

So I’ve been in touch with the people at Atik and they said they have been working with you since this is mostly a driver related issue. Hopefully this is something that’s easily resolved. Please keep us updated on If/when any updates arise.

Thanks, and thanks for all the work you’ve put in KStars & Ekos! My first time using it and although there’s quite a bit of trouble shooting involved in the beginning, it’s ultimately a great way to automate astroimaging. :-D

Read More...

Have all the issues connecting Atik cameras and filter wheels been solved? Not for me, and was hoping to get some on what's going on with my setup.

I have the Atik EFW 2.2 that Ekos won't recognize no matter what I do (throws the generic "No Atik filter wheels connected, power on?" message). Here's my setup:

- RPI 4 running latest StellarMate version & latest stable Indi library
- Remote connection to RPI 4 using Mac OS Mojave
- Main CCD is Atik 383l+
- Pegasus focus Cube
- Losmandy G11 gemini 2 mount
- QHY guiding camera with Orion mini 50 scope
- All hardware is powered & connected through UPBv2

Everything is working flawlessly except for the dam Filter wheel. I've tried connecting it directly to RPI4, tried connecting locally by remoting into RPI4 and controlling ekos from there (tried just connecting the filter wheel by itself). I tried every usb port on the UPBv2 and RPI 4, tried different cables and a different power source. Also tried connecting it through Atik's software on a windows laptop and it worked just fine. So frustrating since tonight is a perfectly clear sky and I'm scrambling to get it set up, but will have to just control the filter wheel directly/without StellarMate. So much for automation :-/

Can anyone please help?!! Thanks.

Read More...

Definitely appreciate the effort looking into it ColoradoStar. Thanks!

Read More...