gwen0 replied to the topic 'Meade DSIPro III connection error' in the forum. 4 months ago

Hi,

I managed to dump the firmware loaded by the windows driver (in a VM) using the dumper program from github.com/rumengb/libdsi .
If I replace the original firmware hex file with the one attached here, the driver works perfectly.

Could you test if this firmware works also with older and color models ?

Thanks.

Read More...

gwen0 replied to the topic 'Meade DSIPro III connection error' in the forum. 4 months ago

Hi,

The indi driver seems to behave like the windows driver. The only differences I could detect are :

  • The init phase is done twice on linux.
  • A call to "SET_EXP_MODE 01" is missing before the SET_ROW_COUNT_EVEN 0.
  • The parameter for "SET_GAIN" is "0" on windows, "3F" on linux.
  • The parameter for "SET_OFFSET" is "0" on windows, "7F" on linux.

I managed to patch the driver to correct these differences but I got the same error in the end.
Could it be that the firmware is different ?


Attached are the usb pcaps:
linux_1.pcap : firmware upload on linux
linux_2.pcap : driver initialization
win_1.pcap : firmware upload on windows
win_2.pcap : driver initialization and captures on windows.

Read More...

gwen0 created a new topic ' Meade DSIPro III connection error' in the forum. 4 months ago

Hello,

I'm trying to use my DSIPro III with indi and I'm running into the following issue :

# indiserver -v indi_dsi_ccd
...
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd:     00000000: 03 50 36                                      GET_EXP_TIME
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd: r 81 40                                 [dt=1]
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd:     00000000: 07 50 06 01 00 00 00                          ACK 1
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd: w 1 3                                   [dt=0]
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd:     00000000: 03 51 03                                      TRIGGER
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd: r 81 40                                 [dt=0]
2020-09-20T07:07:29: Driver indi_dsi_ccd:     00000000: 03 51 06                                      ACK
2020-09-20T07:09:29: Driver indi_dsi_ccd: r 86 0                                  [dt=120006]
2020-09-20T07:09:29: Driver indi_dsi_ccd: read odd data, status = (-7) Argument list too long
2020-09-20T07:09:29: Driver indi_dsi_ccd:     requested 3225600 bytes 1536 x 1050 (odd pixels)
2020-09-20T07:09:29: Driver indi_dsi_ccd: terminate called after throwing an instance of 'DSI::device_read_error'
2020-09-20T07:09:29: Driver indi_dsi_ccd:   what():  read odd data, status = (-7) Argument list too long
2020-09-20T07:09:29: Driver indi_dsi_ccd: stderr EOF
<delProperty device="DSI"/>
Child process 307283 died
...

For this test, I ran indiserver manually and
indi_setprop "DSI.CONNECTION.CONNECT=On"

I investigated with tshark
  630   7.101698       1.29.1 → host         USB 67 URB_BULK in
  631   7.102230         host → 1.29.6       USB 64 URB_BULK in
  632 127.102188       1.29.6 → host         USB 3215936 URB_BULK in
And inside the last packet with wireshark:
Frame 803: 3215424 bytes on wire (25723392 bits), 245824 bytes captured (1966592 bits)
USB URB

    URB status: No such file or directory (-ENOENT) (-2)
    URB length [bytes]: 3215360
    Data length [bytes]: 245760
    [Request in: 802]
    [Time from request: 119.999720000 seconds]
    [bInterfaceClass: Vendor Specific (0xff)]
    Unused Setup Header
    Interval: 0
    Start frame: 0
    Copy of Transfer Flags: 0x00000200, Dir IN
    Number of ISO descriptors: 0
Leftover Capture Data: 0ad10aff0b290b8035b03660374d381c38e2399a3a583b1c…

As far as I understand, the bulk transfer times out because the camera only returns 245760 bytes

My environement:
Ubuntu 20.04
installation from PPA
ii  indi-bin                                                    1.8.6~202008211453~ubuntu20.04.1          amd64        INDI server, drivers and tools
ii  indi-dsi                                                    0.2~202008220022~ubuntu20.04.1            amd64        INDI Meade DSI Pro I/II Driver
ii  indi-full                                                   1.8.6~202008211453~ubuntu20.04.1          amd64        Instrument-Neutral Device Interface library - Full INDI

ii  libusb-1.0-0:amd64                                          2:1.0.23-2build1                          amd64        userspace USB programming library


I tested the camera with Envisage 7.10 on Windows10 and it's working fine.


Am I missing something or is it an issue with the driver ?
I attached the indiserver log. Let me know if the usb pcap can be useful.


Thanks for you help.

Read More...