Jeff Ridder created a new topic ' KStars Crashing on Startup' in the forum. 1 year ago

Have had no issues using KStars/Ekos on my Stellarmate OS 1.5.5 Raspberry Pi 4. Today I booted my device and found KStars crashing upon startup. Using the Ekos Debugger on the desktop, I logged the errors below. My system is fully up to date (sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade; sudo apt-get dist-upgrade) and everything was functioning normally last time I shut down.

Any ideas on how to get KStars running again?

Here's the Ekos Debug log:

[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/lib/arm-linux-gnueabihf/libthread_db.so.1".
[New Thread 0xaf6890a0 (LWP 2380)]
[New Thread 0xa9dd50a0 (LWP 2385)]
[New Thread 0xa8e5f0a0 (LWP 2386)]
[New Thread 0xa6c5e0a0 (LWP 2387)]
[New Thread 0xa4c5d0a0 (LWP 2388)]
[New Thread 0xa1ab20a0 (LWP 2393)]
[New Thread 0xa01640a0 (LWP 2398)]
[New Thread 0x9f9630a0 (LWP 2399)]
[New Thread 0x9f1620a0 (LWP 2400)]
[New Thread 0x9e9610a0 (LWP 2401)]
[New Thread 0x9e1600a0 (LWP 2402)]
[New Thread 0x9d1ee0a0 (LWP 2403)]
[New Thread 0x9b1ed0a0 (LWP 2404)]
[New Thread 0x9a9ec0a0 (LWP 2405)]
Thread 1 "kstars" received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0xb45c270c in QJsonValue::stringDataFromQStringHelper(QString const&) () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libQt5Core.so.5
#0 0xb45c270c in QJsonValue::stringDataFromQStringHelper(QString const&) () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libQt5Core.so.5
#1 0xb45c275c in QJsonValue::QJsonValue(QString const&) () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libQt5Core.so.5
#2 0x0081656e in EkosLive::Message::sendProfiles (this=this@entry=0x3a0af28) at ./kstars/ekos/ekoslive/message.cpp:1096
#3 0x00816748 in EkosLive::Message::onConnected (this=0x3a0af28) at ./kstars/ekos/ekoslive/message.cpp:78
#4 0xb457b380 in QMetaObject::activate(QObject*, int, int, void**) () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libQt5Core.so.5
#5 0xb61ce85c in ?? () from /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libQt5WebSockets.so.5
Backtrace stopped: previous frame identical to this frame (corrupt stack?)

Read More...

I've downloaded the latest KStars on two Windows machines within the last day and neither is able to download data add-ons. I get message: Could not install [name of catalog]: file not found.

I've not experienced this issue with my Linux/Stellarmate OS version of KStars. Only these new Windows installs.

Is there a fix for this? Or is the data server it's connecting to down?

Read More...