×

INDI Library v1.9.2 Released (14 Sep 2021)

Bimonthly Stable INDI Library release introduces new drivers and fixes for existing ones.

Imaging during partly cloudy nights

  • Posts: 65
  • Thank you received: 4
I've had the exact same issue. I thought when guiding lost the stars, it would stop capture and attempt to restart guiding. If it failed a certain amount of times, it would abort the job and behave according to the scheduler's instructions for restarting the job.

The way it works now, I never get an aborted job... so what's the point of schedule instructions? So when it finally starts capturing again, I'm not on the object any longer because of drift. The realignment step is very important to my process.

Thanks,

Ron
Mounts: Sky-Watcher EQ6-R Pro, Meade LX85, Celestron NexStar Evolution Alt/Az
OTAs: Celestron 8" Edge HD w/Celestron Focus Motor, Meade 80mm APO Triplet Refractor w/ZWO EAF
Cameras: ASI533MC Pro, ASI183MC Pro, ASI224MC, ASI120MC-S, ZWO ASI290MM
Raspberry Pi 4 with Stellarmate OS, MacBook Pro
1 month 2 weeks ago #75357

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 858
  • Thank you received: 258
As soon as guiding itself aborts, it behaves exactly as you describe. Here we had the case that guiding continued, i.e. there where stars still visible enough that it could guide, but with significant deviations.
TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | ASI 1600mm pro + 6200mm pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4/Intel NUC
1 month 2 weeks ago #75359

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 31
  • Thank you received: 1
I recently had the problem where it clouds over and guiding locks onto a hot pixel. I haven't been able to get darks working properly yet - this is something I need to do. So what then happens is guiding fights tracking and the target drifts away. When the clouds pass and stars re-appear, guiding clamps onto a real star and everything continues except the target is no longer framed. Looking at the comment from @Hy above it seems the SEP profile = 1-Guide-Default has a star filtering parameter Min Size set to 0 px. I think I might try setting this to 2 (as per the medium stars profile). Since the default profile seems to work well for me and has several different parameters to the medium stars profile, I think this would be better than changing profiles.

I see there is an option "Restart Alignment on Guiding Calibration Failure" under Ekos -> Scheduler. Is this the option referred to (or is there another option I can't find)? Would guiding do a calibration after failing (I have the "Store and reuse guide calibration when possible" option set? 
 
1 month 2 weeks ago #75363

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 65
  • Thank you received: 4
Wolfgang,

That is not how mine works... it never aborts the job. I had a couple of hours of failed guiding with aborted capture, but the sequence never aborted... so no re-alignment.

Ron
Mounts: Sky-Watcher EQ6-R Pro, Meade LX85, Celestron NexStar Evolution Alt/Az
OTAs: Celestron 8" Edge HD w/Celestron Focus Motor, Meade 80mm APO Triplet Refractor w/ZWO EAF
Cameras: ASI533MC Pro, ASI183MC Pro, ASI224MC, ASI120MC-S, ZWO ASI290MM
Raspberry Pi 4 with Stellarmate OS, MacBook Pro
1 month 2 weeks ago #75376

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 858
  • Thank you received: 258
Hm, that's strange. Could you please post the log of such an example?
TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | ASI 1600mm pro + 6200mm pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4/Intel NUC
1 month 2 weeks ago #75378

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 65
  • Thank you received: 4
Wolfgang,

I posted the log earlier in the thread. As was discussed earlier, it might have found a hot pixel... but I was using darks. It's been difficult over the last few weeks to test because of lack of clear skies.

I'm currently traveling, but will try again once I get a clear night.

Ron
Mounts: Sky-Watcher EQ6-R Pro, Meade LX85, Celestron NexStar Evolution Alt/Az
OTAs: Celestron 8" Edge HD w/Celestron Focus Motor, Meade 80mm APO Triplet Refractor w/ZWO EAF
Cameras: ASI533MC Pro, ASI183MC Pro, ASI224MC, ASI120MC-S, ZWO ASI290MM
Raspberry Pi 4 with Stellarmate OS, MacBook Pro
1 month 2 weeks ago #75380

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 858
  • Thank you received: 258
Hi John,
when guiding fails, the restart of guiding normally re-uses the calibration, no matter whether "Store and reuse guide calibration..." is selected. With this option selected, the calibration is stored and will be reused the next time KStars is started.

The option you might search is one above the "Restart Alignment on Guiding Calibration Failure" - its "Force re-alignment before starting each job.
TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | ASI 1600mm pro + 6200mm pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4/Intel NUC
1 month 2 weeks ago #75389

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 858
  • Thank you received: 258
Hi Ron,
in your case guiding didn't abort, it continued guiding. The problem you mention is that it didn't select a real star and used a hot pixel instead. But this cannot be distinguished from KStars perspective. Technically, its guiding and therefore there is no need to restart the job - from a technical perspective.
TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | ASI 1600mm pro + 6200mm pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4/Intel NUC
1 month 2 weeks ago #75390

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 65
  • Thank you received: 4
Wolfgang,

I'm sure you're correct. I guess the darks didn't work. Perhaps I'll try selecting only using "mid-sized stars" for guiding.

Ron
Mounts: Sky-Watcher EQ6-R Pro, Meade LX85, Celestron NexStar Evolution Alt/Az
OTAs: Celestron 8" Edge HD w/Celestron Focus Motor, Meade 80mm APO Triplet Refractor w/ZWO EAF
Cameras: ASI533MC Pro, ASI183MC Pro, ASI224MC, ASI120MC-S, ZWO ASI290MM
Raspberry Pi 4 with Stellarmate OS, MacBook Pro
1 month 2 weeks ago #75391

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 31
  • Thank you received: 1
Thanks Wolfgang.
1 month 2 weeks ago #75398

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 778
  • Thank you received: 101
Guess I was bitten by that, too, last night.  Clouds at 1am, that went away again around 3am.  Capture never aborted, but somehow the FOV had drifted half a degree, so the remaining 3h of (good quality) data were off-target :(
 
openSUSE Tumbleweed KStars git INDI git
GPDX+EQMOD, CEM60EC, ASI2600/1600/290mini+EFW+EAF
1 month 2 weeks ago #75413

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 858
  • Thank you received: 258
Hi Peter,
sounds like a regular alignment would have helped. Did you use the scheduler together with the "Force re-alignment..." option?
Cheers
Wolfgang
TSA-120 + FSQ-85 + GSO 150/750 | Avalon Linear + M-zero | ASI 1600mm pro + 6200mm pro | KStars/INDI on Raspberry Pi 4/Intel NUC
1 month 2 weeks ago #75416

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.741 seconds