×

INDI Library v2.0.7 is Released (01 Apr 2024)

Bi-monthly release with minor bug fixes and improvements

The position of the mount on KStars does not move from the celestial north pole

  • Posts: 179
  • Thank you received: 25
I am having an issue where the position of the mount on KStars does not move from the celestial north pole when I let it slew in EQmod.
I am assuming that perhaps there is some error in my settings, but I have no idea what it is and am stumped.
Can anyone give me some advice?

Environment
INDI, INDI 3rd party drivers: Version 2.0.1 on StellarMate OS 64bit
Mount: Star Adventurer Gti
KStars 3.6.4 on Windows 11

Reproduction procedure
1. Start KStars.
2. Create EQmod and CCD Simulator Profiles and connect them.
3. In KStars, mount is on the north pole of the sky.
4. Unpark the mount.
5. Right click the mouse on Polaris and execute Goto from the menu.
6.Star Adventurer GTi moves in the direction that seems to be Polaris, then performs Iterative Goto 5 times and turns in the wrong direction.
7. On the other hand, the position of the mount on KStars does not move from the celestial north pole.

When the same thing is done with Telescope Simulator instead of EQmod, the mount on KStars moves to Polaris and the Interative Goto is not executed.
The time on Raspi, the observation time on KStars, and the observation location are set correctly.

disabled debug log, it is part of attached file log_20-50-49.txt.
Target star is Polaris.
[2023-04-21T20:51:44.774 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Mount is unparked. "
[2023-04-21T20:51:48.892 東京 (標準時) INFO ][     org.kde.kstars.ekos.align] - Target coordinates updated to JNow RA: "02h 59m 08s" DE: " 89° 21' 47\""
[2023-04-21T20:51:48.938 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Starting Goto RA=2.98568 DE=89.3629 (current RA=17.1294 DE=89.9999) "
[2023-04-21T20:51:48.993 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Aligned Eqmod Goto RA=2.98568 DE=89.3629 (target RA=2.98568 DE=89.3629) "
[2023-04-21T20:51:48.994 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Setting Eqmod Goto RA=2.98568 DE=89.3629 (target RA=2.98568 DE=89.3629) "
[2023-04-21T20:51:48.994 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Slewing mount: RA increment = 324136, DE increment = 5138 "
[2023-04-21T20:51:48.995 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Slewing to RA:  2:59:08 - DEC: 89:21:47 "
[2023-04-21T20:51:49.222 東京 (標準時) INFO ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - "Mount is moving. Resetting calibration..."
[2023-04-21T20:51:49.223 東京 (標準時) INFO ][     org.kde.kstars.ekos.guide] - "Calibration is cleared."
[2023-04-21T20:52:00.882 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto (1): RA diff = 43211.94 arcsecs DE diff = 2293.02 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:00.883 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative goto (1): slew mount to RA increment = 502, DE increment = 5138 "
[2023-04-21T20:52:01.889 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto (2): RA diff = 43200.98 arcsecs DE diff = 2292.57 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:01.890 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative goto (2): slew mount to RA increment = 41, DE increment = 5139 "
[2023-04-21T20:52:02.896 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto (3): RA diff = 43201.01 arcsecs DE diff = 2293.02 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:02.897 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative goto (3): slew mount to RA increment = 42, DE increment = 5138 "
[2023-04-21T20:52:03.903 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto (4): RA diff = 43201.02 arcsecs DE diff = 2293.02 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:03.904 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative goto (4): slew mount to RA increment = 43, DE increment = 5138 "
[2023-04-21T20:52:04.911 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto (5): RA diff = 43201.01 arcsecs DE diff = 2292.57 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:04.912 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative goto (5): slew mount to RA increment = 42, DE increment = 5139 "
[2023-04-21T20:52:05.919 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto (6): RA diff = 43201.04 arcsecs DE diff = 2292.57 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:05.920 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Iterative Goto Limit reached (6 iterations): RA diff = 43201.04 arcsecs DE diff = 2292.57 arcsecs "
[2023-04-21T20:52:05.968 東京 (標準時) INFO ][           org.kde.kstars.indi] - EQMod Mount :  "[INFO] Telescope slew is complete. Tracking TRACK_SIDEREAL... "

Debug log is log_22-11-22.txt that is an another attached file.
* Slew targat star is not Polaris in debug log.
1 year 3 days ago #92281
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 179
  • Thank you received: 25
Attached is a video that reproduces this issue.

This issue is reproduced in Star Adventurer GTi
It is not reproduced with AZ-GTi and the mount position on KStars has been correctly moved to Polaris.
Last edit: 1 year 2 days ago by tkakura.
1 year 2 days ago #92304
Attachments:

    KStarsdoes...4-22.mp4

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 179
  • Thank you received: 25
It appears that the Star Adventurer GTi is faulty.
The SynScan Pro app also does not work properly in the DEC direction, and the indicator does not reflect the angle of the DEC.
1 year 2 hours ago #92374

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 67
  • Thank you received: 17
Hi tkakura,
I 've had similar Problems with my StarAdventurer on KStars.
In my case the problem could be resolved by this process (copied from Stellarmate FAQ):
- If the mount is not already unparked, unpark it (click the green flag in the toolbar).
- Go to Ekos Mount tab, and click on Purge all configuration. This will clear all settings related to the mount. ekos purge mount config
- Disconnect and Stop Ekos.
- Power off the mount.
- For equatorial mounts, if the mount is not pointed at the celestial pole with the weights down, adjust it manually until you reach this position. For Alt-Azimuth mounts, make sure the mount is in its home position.
- Power on the mount.
- Start the Ekos equipment profile again.

Now, depending on the mount type, it should have the correct startup position:

EQMod: Mount should point toward the celestial pole and a new default parking position is recorded
Other: Mount should point toward the last alignment star that you used in the handset when performing the initial 2 or 3 star alignment process.

Hope that helps
Stefan
The following user(s) said Thank You: Rainer Baumgaertner
11 months 4 weeks ago #92442

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 179
  • Thank you received: 25
My SA-GTi had a defective DEC motor. It was repaired today and will be picked up tomorrow.
11 months 4 weeks ago #92444

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 179
  • Thank you received: 25
My SA-GTi malfunction was successfully repaired and it now GOTOs correctly.
11 months 3 weeks ago #92498

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 4
  • Thank you received: 0
Hi Stefan,

i had the same problem.
Your procedure fixed i!
SAGTI works now like a dream :-)

Thanks a lot!
5 months 2 weeks ago #96910

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.855 seconds