×

INDI Library v2.0.0 Released (01 Feb 2023)

Bi-monthly release with major changes to INDI properties and client API in addition to new drivers and improvements.

How Update Kstars on Astroberry RPi4

  • Posts: 983
  • Thank you received: 375
Coming soon ;-)
--
Radek Kaczorek
Astroberry Server | Orion CT8 | Askar FRA 400 | NEQ6 (hypermod) | Atik 460EX | ASI 1600 | ASI 120MM | Atik EFW2
The following user(s) said Thank You: Rafa Barberá, Jon_G, Jordi Sesé, Osvaldo Paez
1 year 8 months ago #71277

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 856
  • Thank you received: 102
Great! Still waiting for 3.5.3. Any news on a date yet?

Thanks!

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
Last edit: 1 year 8 months ago by Peter Kennett.
1 year 8 months ago #71751

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 166
  • Thank you received: 3
I'm in a bit of a pickle. 

I just read on CN that Kstars 3.5.3 has "real time" vectoring for polar alignment - very exciting. So, I fired up my Astroberry Pi4 and attempted to sudo apt-get update && apt-get upgrade. Unfortunately, I can't seem to remember the root password! 

Forget for a moment I read moments ago here that 3.5.3 has not yet been released for Astroberry, am I SOL on the password? Do I have to do a complete reinstall? I'm currently connected via VNC, if that matters.

Thanks.

Well, well, well - it turns out there apparently was no root password set. I used sudo passwd root and was able to fix things. Wow, I am shocked I didn't set this already.
 
Last edit: 1 year 8 months ago by Paul Nixon. Reason: additional info
1 year 8 months ago #71755

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 856
  • Thank you received: 102
astroberry

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
1 year 8 months ago #71757

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 166
  • Thank you received: 3
Thanks for the reply, but it turns out there was no root password. Sudo passwd root took care of it.

Hmm...not so fast. I just tried to do an update using sudo and got this-

sudo apt-get update && apt-get upgrade
Hit:1 archive.raspberrypi.org/debian buster InRelease
Get:2 raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease [15.0 kB]      
Hit:4 www.astroberry.io/repo buster InRelease                          
Hit:3 vega.ap-i.net/apt unstable InRelease
Fetched 15.0 kB in 3s (5,002 B/s)
Reading package lists... Done
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (13: Permission denied)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), are you root?

I am rusty.
Last edit: 1 year 8 months ago by Paul Nixon.
1 year 8 months ago #71760

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 167
  • Thank you received: 26
Run two separate commands. Mine does not like using the && either.
The following user(s) said Thank You: Paul Nixon
1 year 8 months ago #71761

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 166
  • Thank you received: 3
I did use two commands and it got a lot further/did much more, but it still failed (too many errors).

Unfortunately, it appears my Pi has locked up.

Hard reboot (power cycle) but it doesn't come up. I get a solid red LED, and the green LED flashes 4 times.

I think my installation is fubar. Argh...
1 year 8 months ago #71763

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 18
  • Thank you received: 3
Do you have a console for your rpi? It might be stuck with a fsck prompt from a corrupted shutdown (y/n)

Is there a beta/test version of astroberry that needs testing? I searched around but didn't find mention of it..
1 year 8 months ago #71773

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 389
  • Thank you received: 15
Hello,


Mine has been doing this same behavior. I use a 7” monitor to view the console, ring 0. Usually, I have to include a keyboard and mouse. I have to supply a password.
1 year 8 months ago #71774

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 166
  • Thank you received: 3
I connected to a keyboard and monitor, but it was just a black screen.

I have since installed Astroberry 2.0.3 and it came up fine. Seems a few configuration bugs have been worked out, too, as I didn't have to jump through hoops to get my gps (UART) working, and configuring connection to my wifi was much simpler than previously. 

So, it *seems* like I am in pretty good shape for Kstars 3.5.3 when it comes out. Actually glad this crash happened now rather than later. ;)
1 year 8 months ago #71777

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 348
  • Thank you received: 69
The way the HDMI works on the Pi is that if it is already booted up and you then connect a monitor then you just see a blank screen.
I have found it necessary to have the screen connected and powered up, and then turn on the Pi - you should see something on the screen even before it finds the boot image.
__
I blog my progress: www.coochey.net
The following user(s) said Thank You: Paul Nixon
1 year 8 months ago #71784

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 166
  • Thank you received: 3
I had the tv power up ready to go. The Pi blinked momentarily like it was going to do something, then I kept getting 4 blinks on the green LED.

Fortunately, it was not a big deal to install the latest version.
1 year 8 months ago #71831

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: Radek Kaczorek
Time to create page: 1.198 seconds