×

INDI Library v1.9.7 Released (29 Jul 2022)

Bi-monthly INDI Library released with new drivers and bug fixes.

Mount aborted. Please restart the process and reduce the speed.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
Totally frustrating night tonight. I finally got my new CEM120 mount up and running, and all seemed great at first.
It slews to any target with ease. I used the solver to find multiple targets and it always moved the mount perfectly to line them up.

But then I tried the polar alignment function. As soon as it moved the mount, it gave this error:
"Mount aborted. Please restart the process and reduce the speed."

I went through every speed down to 8X - which took way too long (I grabbed a cup of coffee while waiting).
Obviously 8x slew is NOT too fast. Something is wrong.

I attached the log - which unfortunately is long because the dome was synced and constantly updating.
The error begins here:

[2020-10-10T21:31:25.613 MDT DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - ISD:Telescope: Aborted.
[2020-10-10T21:31:25.614 MDT INFO ][ org.kde.kstars.ekos.align] - "Mount aborted. Please restart the process and reduce the speed."
[2020-10-10T21:31:25.640 MDT INFO ][ org.kde.kstars.ekos.align] - Stopping Polar Alignment Assistant process...
[2020-10-10T21:31:25.641 MDT DEBG ][ org.kde.kstars.indi] - ISD:Telescope: Aborted.

Why does INDI think my mount is slewing too fast?

I have attached the log file if anyone can suggest a fix.

File Attachment:

File Name: log_21-27-32.txt
File Size:1,029 KB

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
Last edit: 1 year 11 months ago by Peter Kennett.
1 year 11 months ago #61398
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
Anyone have any suggestions?

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
1 year 11 months ago #61423

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
I gave up tonight after it continued to fail, saying that I need to reduce the speed.
I used the manual slew option, and was able to get polar aligned. I suspect the CEM V3 (CEM120) driver has the bug, since no one else has this issue.

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
1 year 11 months ago #61448

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 1117
  • Thank you received: 182
I also see that occasionally with my CEM25P. Normally it slews fine at 9x speed, but I am now doing this usually at 8x, which is still plenty fast. Definitely faster than I can gulp down a cup of coffee.
Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
1 year 11 months ago #61466

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Thanks for the logs. They show what the issue is. So it wants to rotate to:
"Please wait until mount completes rotating to RA (01h 47m 01s) DE ( 90° 00' 00\")"

And last reported position is:
Solution coordinates: RA (18h 38m 16s) DEC ( 89° 19' 20\") Telescope Coordinates: RA (03h 47m 12s) DEC ( 90° 00' 00\")"

So it commands the move to go West because that would decrease the RA value. But the RA is increasing instead, which led it to abort. So check with your mount, and go to Motion Control --> West... does that cause RA to increase or decrease??
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You: Peter Kennett
1 year 11 months ago #61469

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
Thanks Jasem, I will check. However, it tracks very well so I'm not sure why it would be going backwards.

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
Last edit: 1 year 11 months ago by Peter Kennett.
1 year 11 months ago #61471

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
Jasem, when I use the INDI Motion Control to move the mount WEST, the RA INCREASES.
But when I use KStars to slew to a target it works fine, as well as tracking and guiding.
???

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
1 year 11 months ago #61476

Please Log in or Create an account to join the conversation.

From your vantage point behind the mount with the mount looking toward north, when you press WEST, does it rotate CCW or CW?
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 11 months ago #61482

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
When I am standing behind the mount, facing north, the mount rotates CLOCKWISE when I press WEST in INDI's Mount Control screen.
Also, when I press the LEFT button on the hand controller, it rotates clockwise.

Is that normal?

Because EKOS and the hand controller have no trouble locating objects in the sky and tracking them.

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
1 year 11 months ago #61485

Please Log in or Create an account to join the conversation.

So no that's not what I would expect from the mount... let me talk to iOptron. I can change the behavior in the driver to reflect expected behavior.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 11 months ago #61489

Please Log in or Create an account to join the conversation.

can you check if there is a button to swap left/right in the handset? maybe that's it.
Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
1 year 11 months ago #61490

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 790
  • Thank you received: 86
I will check!

iOptron CEM120 EC2 and CEM25P
Celestron C11 EdgeHD and William Optics Star71
ASI 1600MM Pro, ASI 462MC
Moonlight Litecrawler (C11) and Motorfocus (WOStar71)
LodeStar X2 and ZWO OAG
Nextdome, AAG Cloudwatcher
MacMini
1 year 11 months ago #61491

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.239 seconds