×
INDI Library v1.8.6 Released (21 Aug 2020)

August 2020 release of INDI Library v1.8.6 introduces new drivers while providing fixes and improvements to existing devices and core framework.

KStars v3.4.3 Released

2 months 6 days ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 8390
Karma: 51
Topic Author
KStars v3.4.3 Released #57064
Unfortunately, Launchpad is not building any packages now due to some issue. I will try to build as soon as it is up.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You starman345, G_Gagnon, astrolivier76, jiberjaber, AstroNico

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 6 days ago
jiberjaber
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 38
More
KStars v3.4.3 Released #57072
As a work around, Sonny486 has posted a version of the missing file that works on Windows.

www.indilib.org/forum/development/7334-w...ckage-dll.html#56885

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 6 days ago
knro
Administrator
Administrator
Posts: 8390
Karma: 51
Topic Author
KStars v3.4.3 Released #57077
A new Windows executable is uploaded, please download and check again.

Jasem Mutlaq
Support INDI & Ekos; Get StellarMate Astrophotography Gadget.
How to Submit Logs when you have problems?
Add your observatory info
The following user(s) said Thank You pug916, jiberjaber

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 6 days ago
jiberjaber
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 38
More
KStars v3.4.3 Released #57088

knro wrote: A new Windows executable is uploaded, please download and check again.


Yep that works Jasem. Many thanks for the hard work you and the guys have put in! :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago
plop3
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 31
More
KStars v3.4.3 Released #57094
Hello,
I have a strange problem with the last PPA version of kstars '3.4.3).
I use Ubuntu 20.04 and the driver indi_lx200_OnStep.
I can move the telescope with kstars (goto...).
But the buttons Park/unpark crash the program (segfault)
If i use the indi panel buttons to park or unpark the telescope, i have the same result -> segfault..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago
AstroNico
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 4
More
KStars v3.4.3 Released #57096
Very nice news!

When will 3.4.3 be released for astroberry?

I tried to update but still have 3.4.2.

Thanks!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago
plop3
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 31
More
KStars v3.4.3 Released #57107
Hello,
I think, my segfault problem is on Indi driver.
I updated indi at the same time as Kstars.
I just tested with Kstars 3.4.3 and the old indi_lx200_onstep driver and I no longer have the crash problem.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago 2 months 5 days ago by El Corazon.
El Corazon
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 863
Karma: 3
More
KStars v3.4.3 Released #57112
I have a different problem since I updated from the source on July 19:

Everything works fine and the polar alignment finishes without a problem. But after that, the mount (iOptron SmartEQ Pro+) is literally paralyzed. It will not slew anymore. (Except when commanded by the hand controller, but not with anything Ekos can throw at it.)
Quitting and restarting Kstars, including full shutdown and restart of the Pi4 did not help.
I then purged Kstars and Indi and rebuilt from the source (Kstars, Indi-full was downloaded from the repository).
The same thing repeated: Works fine, polar aligns, mount returns to Park, followed by complete paralysis.

I then again purged Kstars and Indi and reinstalled 3.4.2 (April 25 build) from the stable repository.
Everything worked fine after that.

Did anyone experience the same thing or is this a driver-specific issue?

Jo


PS: The previous time I had compiled from the source and installed the drivers available from the nightly repository on July 15 the problem was not there. So whatever was done between July 15 and 19 seems to have caused it.
What changes were made during these 4 days?

Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago
Deesk06
Junior Boarder
Junior Boarder
Posts: 38
More
KStars v3.4.3 Released #57113
Awesome! So glad to use some of these features!!! great work!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago
petarm
Expert Boarder
Expert Boarder
Posts: 141
Karma: 1
More
KStars v3.4.3 Released #57128
Awesome work guys

Lots of trial and error, mainly error, but in hindsight, it was easy!!!

Takahashi FC100DF imaging scope
QHY5 on Orion 50mm guiding
Skywatcher HEQ5 Pro via Wifi
Baader modified Canon 550D DSO
ZWO ASI 224MC Planetary
DIY Astroberry focuser
Raspberry Pi 4 with KStars/Ekos

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago 2 months 5 days ago by dmsummers.
dmsummers
Gold Boarder
Gold Boarder
Posts: 240
Karma: 2
More
KStars v3.4.3 Released #57132
Hi Jo,

Not sure if this could be related, but I had a similar full-on mount lockup issue after upgrading to 3.4.3. Is there any chance you're getting bitten by the dome constraint INDI default state? I don't have a dome, but was impacted. See this post for details just in case:
www.indilib.org/forum/domes/7366-dome-lo...-in-3-4-3.html#57053
Cheers, Doug

RASA11, Celestron CGX-L, ASI183mc Pro, 60mm guider + ASI290mm mini, ASI EAF focuser, PPB, Rpi4-4Gb+SSD, Powered USB3 hub, hardwire Ethernet.
The following user(s) said Thank You El Corazon

Please Log in or Create an account to join the conversation.

2 months 5 days ago 2 months 5 days ago by El Corazon.
El Corazon
Platinum Boarder
Platinum Boarder
Posts: 863
Karma: 3
More
KStars v3.4.3 Released #57142

dmsummers wrote: Hi Jo,

Not sure if this could be related, but I had a similar full-on mount lockup issue after upgrading to 3.4.3. Is there any chance you're getting bitten by the dome constraint INDI default state? I don't have a dome, but was impacted. See this post for details just in case:
www.indilib.org/forum/domes/7366-dome-lo...-in-3-4-3.html#57053
Cheers, Doug


That is possible, Doug!

I saw that warning the first time this happened, couldn't make anything out of it, though, since I have no dome. I quit Kstars, restarted it and the dome constraint warning went away. Have not seen it since, but still had the same behaviour, i.e. the mount is stuck and would not slew
It must have set a flag somewhere, which was, however, erased when I downgraded to 3.4.2 by purging and then installing from the stable release repository.

Since I have two Kstars incidences on my system, one installed and one that I just run from the build directory and only install once I used it and have not found any bugs, I can remove the dome constraint in that one and see whether that makes a difference.

Thanks so much for that tip!

Jo


That was indeed the case, Doug! It was set to Dome lock, although the button was half greyed out. I don't know what that means. It turned white when I toggled Dome lock then back again.

It has nothing to do with 3.4.3 though, I think it is triggered by Indi, since it also happened in 3.4.2 after I upgraded Indi only.

See the screenshot:


Atlas Pro AZ-EQ, ASI1600MM-Pro, ASI120MM-S, ES102ED, WO-Z61, Nikon D3300, ASI-EFW, ZWO LRGB,Ha,O3,S2 filter set
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 2.875 seconds